Lucka 14: Handla på Secondhand

 

Trots att jag kanske inte skulle kalla mig ett proffs på att handla böcker secondhand måste jag ändå säga att jag har en del erfarenhet och tycker om att göra det. Därför tänkte jag ge er lite tips och förhoppningsvis lär ni er något nytt!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1. Tänk efter före
Något som så klart är vanligt på loppis och secondhand är att priserna faktiskt är billigare än i vanliga affären eller på internetbokhandlarna. Dock tycker jag ändå att man ska tänka sig för lite ändå, det gäller speciellt vanliga och populära böcker. Eftersom jag försöker besöka åtminstone ett secondhand i varje stad jag besöker har jag besökt en hel del secondhand det senaste året. Det gör att jag har rätt bra koll på vad för böcker som dyker upp om och om igen. Några av dem är Vargbröder, Klanen Otori, Kitty-böcker, det mesta av Marian Keyes m.m. Eftersom de här böckerna dyker upp så ofta tycker jag inte att man ska köpa dem på första bästa ställe. Istället kanske man sparar pengar genom att vänta och se var de faktiskt är billigast. Sedan finns det ju dock vissa böcker som man väldigt sällan stöter på och då tycker jag att man ska slå till även om de är lite dyrare. Annars ångrar man sig.
 
 
2. Köp inte i vilket skick som helst
Den här punkten hör egentligen lite ihop med första skulle man kunna säga. Vissa böcker lämnas in i fruktansvärt dåligt skick på secondhand. De är brutna i ryggen, sidorna är vikta och rynkiga av någon odefinierbar vätska som spillts på dem och de ser bara allmänt äckliga ut. Om det inte är någon bok ni hemskt gärna vill ha och som ni tidigare aldrig stött på föreslår jag inte att ni köper den då ni kanske stöter på den någon annan gång. Om priset är under 10 kr kan det dock vara okej.
 
3. Var öppen för nya böcker
Det finns några särskila böcker och serier jag alltid letar efter när jag besöker secondhand eftersom det finns en stor chans att de kan finnas där. Dock låser jag mig inte helt till de serierna. Sällan hittar jag faktiskt de böcker jag letar efter, istället kommer jag därifrån med en miljon andra böcker som jag aldrig ens trodde att jag från början ville ha, bara för att de är så billiga. Det skulle man också kunna se som en nackdel, men det är roligt att handla böcker billigt så jag försöker att inte tänka på det.
 
 
 Lite tips på bra secondhand
Myrornas-Det här secondhandet är inte alls min favorit, men eftersom det är så stort och finns ungefär överallt så tipsar jag om det. Anledningen till att jag har lite svårt för det är för att det är så hiskeligt dyrt. En pocket som kostar 5 kr på mitt secondhand här där jag bor kostar kanske 15-20 kr där. Ibland känns det nästan inte ens värt att handla där eftersom man nästan får boken lika billigt i nyskick. Annars har Myrornas rätt bra utbud.
Röda korset (Kupan)- Även det här secondhandet finns i en hel del städer och den här tycker jag desto mer om. De har oftast rätt bra utbud bland böcker (beror så klart på var man är). Dock har jag besökt ett som inte var något vidare. Här är böckerna ofta otroligt billiga. En gång köpte jag en helt ny inbunden bok för 4 kr!
 
Stadsmissionen- Speciellt då den i Göteborg som ligger nära Grönsakstorget. Båda gångerna jag har varit där har jag hittat minst 3 böcker. Det är förresten den ända av Stadsmissionens secondhand som jag besökt nu när jag tänker efter... Bra är den i alla fall!
 
 
 
För er som tvivlar på att handla secondhand, här kommer lite argument (och några nackdelar eftersom ett argumenterande tal aldrig är komplett utan någon nackdel).
  • Billigare och kan ändå vara i lika bra skick.
  • Bra för miljön
  • Det är lite som en skattjakt. Man vet aldrig vad man kommer hitta på just det secondhand man nu ska besöka och det gör det lika spännande varje gång. Kanske kommer man göra värsta kapet!
  • Man känner sig ofta stolt över att man gjort ett kap och behöver inte känna sig hemsk för att man lägger så mycket pengar på böcker.
  • Pengarna går nästan alltid till välgörenhet
  • Det finns mycket sällan böcker på engelska. Om det gör det är det oftast de vanligaste.
  • Man kan bli lite nedstämd om man besökt flera secondhand och inte funnit något.
  • Priserna mellan olika secondhand kan variera så himla mycket.
     
    Hoppas inte det här var totalt kasst!

Nedanför det här strecket kommer en bokbloggare varje dag ,under den här julkalendern, få ge ett boktips inom en viss genre jag valt till dem. Det är de själva som skrivit ihop tipsen med rätt lösa "regler". Hoppas ni hittar någon bok ni vill läsa här under december! Klicka bara på bilden så kommer ni till bloggarens blogg.

Dagens genre:

Frida från PhotosandBooks

Mina jultips för i år kommer att vara böcker som utspelar sig i en någonlunda medeltid. En solklar som man måste läsa, stor som liten är ju legenden av Robin Hood och hans män. Rosemary Sutcliffär en av många som har skrivit om mannen som tar från de rika och ger till de fattiga och gör verkligen en bra tolkning om hur Robin Hood och hans liv kunde ha sett ut! Och om man gillar Robin Hood så kan man slänga sig på Scarlet av A.C Gaughen, som är en fin retelling om sagan i en annan synvinkel och tolkning vilket är lite mer fartfylld och känslomässig, men jag grät ändå av Rosemary Sutcliffs tolkning!

 
 Poison Study är en bok som jag tjatar folk om att läsa och blir som en femåring som pratar om enhörningar och min bästa kompis, alltså hyper. Jag pratar med glädje om Yelena som är på tur att bli avrättad för att mördat generalens son. Just då dör hovets giftsmakare och enligt lagen ska den som är först på tur till att bli avrättad få chansen att ta över platsen. Yelena vill ha livet i behåll och tar posten som giftsmakare. Så hur kommer hon veta om maten innehåller gift om hon inte har smakat på giftet? (Oh, yes! Hon får äte lite gift!) Och generalen är inte så glad över att hans sons mördare springer lös i hovet som en giftsmakare. Maria V. Snyder skapar verkligen en mysig medelstidmiljö med skuggor och gift. Efter att ha läst uppföljaren Magic Study står jag fast för att säga att "detta är en av de bästa bokserien jag har läst".
 
 
Pris på bokus:
Scarlet i paperback: 76 kr
Scarlet inbunden: 128 kr
 
Robin Hood lite osäkert pris
 
Poison Study i paperback: 81 kr
 
/Anna(:
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie

Älskar att fynda på secondhand =)

Svar: Ja,det är jättekul! :D
bookshelf

2012-12-15 @ 10:56:41
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Julia

Åh! Älskar att fynda secondhand. Tror nog att halva min bokhylla är köpt på loppis eller secondhand-affärer. Säger som du också att man kan hitta massor med spännande böcker och nya författare. Har fyndat tre harry potter böcker för 5 kr styck!! Gick på moln den dagen haha :)

Svar: Ja, det är jätteroligt! Jag har också massa böcker från secondhand i min bokhylla! Shit, att hitta Harry Potter är ändå rätt så svårt på seconhand, jag förstod att du blev glad!
bookshelf

2012-12-16 @ 14:30:57
URL: http://loobook.blogg.se
Postat av: Ebba

Vilket fint inlägg! Jag älskar också att handla second hand, både böcker och kläder ^^

2012-12-16 @ 17:22:31
URL: http://iceandfire.blogg.se
Postat av: Beate

Inte kasst alls!! Miljön är viktig och jag tycker att det är bra att du tar upp detta! :)

Svar: Vad kul att du gillade det! Ja, miljön är viktig och jag tycker att det är bra att allt fler faktiskt handlar på second hand! Det är i alla fall den uppfattning jag har fått (:
bookshelf

2012-12-16 @ 20:04:36
URL: http://bokbeate.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0