Dagens fråga

Är det bara jag eller har det börjat släppas fler svenska ungdomsböcker med skyddsomslag på senaste tiden? Det känns som att det för ett år sedan nästan var omöjligt att hitta en bok med skyddsomslag om man gick till bokhandeln för att titta på ungdomsböcker. Jag har knappt några gamla böcker, med gamla menar jag några år, med skyddomslag. På senaste tiden tycker jag dock att utbudet av böcker med skyddsomslag har exploderat. Det kanske inte finns en helt otrolig mängd, men jag tror fortfarande att det är fler än förra året.

Här kommer några exempel:
Rör mig inte- Tahereh Mafi
Själlös- Gail Carriger
Härligt oärligt- Ally Carter
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet- Jennifer.E.Smith (här är jag dock inte riktigt säker eftersom jag bara har sett bilder så ni får mer än gärna rätta mig om jag har fel).

Där tog det slut på exempel kan jag säga... Jag är rätt säker på att det finns fler, men jag kan inte komma på fler nu. Dessutom vill jag också säga att jag tycker att det skulle vara ganska positivt om Sverige började med lite mer skyddsomslag. Jag tycker att det är lite mysigt att få lyfta bort skyddsomslaget och se om insidan är lika vacker som utsidan.


Ni som inte har en aning om vad jag talar om: den första bilden är på en alldeles underbar bok med skyddsomslag medan den andra bilden är en bok där omslaget är tryckt på pärmen.

Frågorna till er:

Tror ni att det har blivit mer skyddsomslag(åh vad jag hatar det namnet) på svenska ungdomsböcker mot hur det var förut eller är jag ute och cyklar?

Om det är så att det har blivit fler skyddsomslag, vad tycker ni om det? Bra eller dåligt?

Vad tror ni är anledningen till att det blivit fler böcker med skyddomslag(om det nu blivit det)? Är det att vi tar efter USA och UK eller är det något helt annat?

/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Andrea

Tycker pcksp det börjar bli fler om jag jämför nyare böcker med äldre..

Vad jag dock skulle uppskatta är att de tryckte omslaget på pärmen också,för jag gillar ändå att kunna ta bort skyddsomslagen och kunna se dem vackra framsidan ändå..

Men anledningen kan väl vara att det kanske är billigare med skyddsomslag.. Äh,vad vet jag om sånt? Ren chansning bara.

2012-05-18 @ 22:28:56
URL: http://andypandycool.blogg.se/
Postat av: Amelie

Jag tycker att det har blivit fler med skyddsomslag (hatar också det ordet!), iallafall hos vissa förlag, som t ex B Wahlströms.

Jag gillar det. Det är, som du säger, en ganska mysig känsla. Och det handlar nog om, som du tror, att vi tar efter USA en aning. Det gör vi ju ganska ofta med olika saker :)



Fler exempel på svenska böcker med skyddsomslag:

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan



2012-05-18 @ 23:10:43
URL: http://ameliesboktips.blogg.se/
Postat av: Iktoro

Jag vet faktiskt inte, men jag föredrar absolut de böcker med pärm. ^.^

2012-05-19 @ 09:01:12
URL: http://iktorosbocker.blogspot.com/
Postat av: Theres

Jag gillar också böcker med skyddsomslag!! Eller egentligen inbundna böcker över huvud taget. De känns mer riktiga än pocket, om du förstår vad jag menar. ;-)

2012-05-19 @ 13:30:05
URL: http://bokmagi.blogspot.com
Postat av: Felicia Svanäng

Jag tycker det är skitbra att det är mer skyddsomslag! :D

Mycket snyggare!

2012-05-19 @ 21:46:11
URL: http://feliciasboktips.blogspot.com
Postat av: Chamilla Magnusson

Jag kan inte direkt säga om skyddsomslagen stigit i utbud eller ej, eftersom jag inte varit så uppmärksam på det. Men jag tycker om charmen omslagen ger till en bok när man kan plocka bort den, se på själva boken och använda sidan som ett slags bokmärke. Något som talar emot omslagen är att de är så jobbiga att hantera när man väl öppnar och läser i boken. Boken kassar ur upprepade gånger och omslaget har en viss tendens att vika/böja sig dit den inte ska.

Så överlag gillar jag skyddsomslag, men med ett litet minus i kanten. Jag läser just nu en bok som faktiskt har omslag - "Analys av ett Mord". Väldigt "aristokratiskt" charmig brittisk bok n_n

2012-05-22 @ 18:10:28
URL: http://blandbockerlivetmagin.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag har faktiskt också tänkt på det, att det känns som om fler böcker har skyddsomslag! Jag tycker det får böckerna att kännas lite finare så jag gillar det :)

2012-05-28 @ 19:39:27
URL: http://liberlibri.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0