Snart är jag borta

Titel: Snart är jag borta
Författare: Hanna Jedvik
Sidantal: 283 sidor
Betyg: 3,5/5

Maja och Lina är kompisar och väldigt olika. Maja bor i en villa med föräldrar som är rika, hon älskar killar och musik. Lina bor i en lägenhet med sin mamma och syster, hennes pappa är alkoholberoende och bor inte längre hos dem.
Lina har nyss blivit våldtagen och försöker handskas med alla känslor inombords. Hon vill inte berätta för någon, hon vill inte att någon ska veta hur äcklig hon är. Inte ens Maja får veta.
Maja gillar Jonas men hon vet inte hur hon ska få honom att lägga märke till henne, och hon vågar inte bjuda ut honom. Eftersom Lina inte berättar för Maja om våldtäkten så vet inte Maja varför Lina reagerar som hon gör och det gör att de glider isär..

Den här boken var väldigt deprimerande enligt mig. I och för sig hade jag läst två deprimerande böcker precis innan så det blev nog inte en rättvis bedömning eftersom jag var väldigt trött på deprimerande böcker. 

Meningarna var väldigt korta och det kändes lite jobbigt och hackigt ibland.

Jag kände igen mig i både Maja och Lina då och då och det kändes skönt för då kunde man verkligen känna för dem. Calle, som kommer senare i boken, var verkligen den personen som lyfte boken. Utan honom hade nog inte boken varit särskilt bra alls. Han gjorde liksom Lina lycklig igen. Det dröjde däremot ett tag innan Calle kom in i boken så den var seg i ungefär 170 sidor.

Jag fick också känslan av att Maja och Lina faktiskt inte var så väldans bra kompisar. De vågade liksom knappt berätta något för varandra och Maja blev sur på Lina för att hon var sur och snäste åt henne istället för att ta tag i problemet och fråga vad som egentligen var fel.

"Låtlistorna" i boken var ett stooort plus. Jag tyckte att det var en väldigt trevlig idé även om jag inte hade hört mer än en låt. På det sättet kändes det som att man även lärde känna Maja ännu lite mer.

En bra debut av Hanna Jedvik om allt svårt man kan utsättas för i tonåren. Föredrar man gladare böcker(som jag) så kanske detta inte är det man ska välja först.

/Anna(:


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0