Världen är elak (del 1)


Titel: Världen är elak
Författare: Pia Olofsson
Sidantal: 93 (del 1 som sagt)
Originalspråk: Svenska
(kommer ej sätta något betyg eftersom detta bara är första delen, ej hela boken)

”Året är 2107
Världens länder har slutat lita på varandra -
ett tredje världskrig tar sin början.

Sverige har tagit ett extra steg i utvecklingen och landet skyddas numera av mänskliga vapen med krafter som mänskligheten tidigare aldrig varit kapabel till att skapa.
Det är när ett ännu större hot än de någonsin kunnat vänta sig tar sig in över gränserna runt landets kuster, och en brutal attack mot högkvarteret sätter deras säkerhet på prov, som drastiska åtgärder måste dras.
Adrian, en stolt ung landsbeskyddare som innerst inne plågas av skulden för hans väns död, utser sig frivillig till att ta sig in till fiendelandet och rädda de som blivit kidnappade. Med sig har han en trupp modiga vänner, och en man som Adrian misstänker har något att göra med attacken mot Sverige.”

Texten är inte skriven av mig utan av författaren själv!

Ni som är bokbloggare vet säkert vem Pia Olofsson är(och kanske även ni som inte är bokbloggare). Det är hon som driver bloggen Bookrelated. Som projektarbete på gymnasiet har hon valt att skriva en bok som hon sedan har lagt upp på internet för att folk ska kunna läsa och recensera den. Jag tog självklart tillfället i akt eftersom jag har varit otroligt förväntansfull inför att läsa den här boken. Det är ju dessutom extra roligt när man på sätt och vis har kontakt med den som skrivit boken. 

Den delen som ligger ute nu är som sagt var bara första delen, alltså inte hela boken. Anledningen till att det bara är första delen tror jag är för att Pia inte hann skriva färdigt hela boken inom tiden som de fick till projektarbetet. Jag tror att jag läst någonstans på hennes blogg att hon ska försöka få upp del 2 till sommaren.

Vad tyckte jag då? Jag blev faktiskt glatt överraskad! Handlingen kom igång direkt och man behövde inte sitta och tragla sig igenom 200 sidor innan boken blev spännande(sådana böcker har jag läst mycket på senaste tiden). Detta är något jag uppskattar eftersom jag nästan alltid hatar inledningen i böcker.

Huvudkaraktären Adrian tyckte jag mycket om. Han känns verklig och trovärdig. Ännu har jag inte riktigt hunnit lära känna honom,men det är inte något man kan kräva efter 93 sidor. Det jag läst om honom än så länge har varit mycket lovande!
 Karaktärerna Alexis och Celia tyckte jag också om.Speciellt när de var tillsammans. Man kände verkligen att de passade ihop och att de tyckte om varandra.

När jag började läsa boken satt jag och tänkte på att de nog befann sig i Göteborg. Ni skulle sett min förvåning när jag bara någon sida senare förstod att jag hade rätt! Jag förstår fortfarande inte hur jag lyckades pricka in rätt stad. Scenerna var beskrivna väl och jag lyckades få tydliga bilder framför mig hur det såg ut. I vissa böcker får jag inte det ,och det är något negativt för mig, men det fick jag i den här. 

Slugaren fick mig att tänka mycket på Kraken i Pirates of the Caribbean och det gjorde att jag hade lätt för att föreställa mig den också. Antagligen ser den inte ut som Kraken, men det är i alla fall så som den ser ut i mitt huvud.

Tempot i boken är bra, man sitter hela tiden och undrar vad det är som kommer hända och det tycker jag mycket om. Att man dessutom får vänta lite innan man får svar på sina funderingar är något jag uppskattar för det gör att man vill fortsätta läsa.

Världen gillade jag väldigt mycket. Speciellt de olika sorters människorna som fanns. Jag gillade att de hade olika förmågor. Den jag gillade bäst att läsa om var den när de kunde Försvinna. Det var intressant att man kunde fastna i Mittemellan och aldrig hitta därifrån. Hur själva Försvinnandet fungerade var något som var otroligt genomtänkt och det gillade jag.
 Något jag tyvärr hade lite problem med var att hålla isär namnen på alla människor med olika förmågor. Jag kom aldrig riktigt ihåg vad de hette och jag kunde inte para ihop dem med förmågan de hade. Dessutom hade de en speciell ögonfärg beroende på vilken förmåga de hade, den lyckades jag heller aldrig hålla isär. Förhoppningsvis lär jag mig namnen på förmågorna när jag läst lite mer.
 Något annat som var lite svårt att hålla isär i början var alla namn och karaktärer, men jag antar att det blir lite färre viktiga karaktärer nu i del 2 och att jag då kommer få bättre koll på dem. Dessutom lär jag nog känna dem mer då.

Den här boken lämnar mig dock en aning frustrerad(på ett bra sätt). Den tog nämligen slut PRECIS när det började bli otroligt spännande. Man fick veta vad själva huvudsyftet med boken skulle vara och sedan slutade den med värsta cliffhangern. JAG VILL HA MER. Jag är rätt säker på att det som kommer nu i del 2 kommer vara väldigt bra.

Jag blev positivt överraskad av den här boken. Jag gillade att den utspelade sig i Sverige och jag gillade syftet de här människorna tjänade. Att de var här för att försvara Sverige. Jag älskade även de olika förmågorna som de hade(även om jag inte skulle kunna rabbla alla utantill ännu), speciellt då idéen bakom Försvinnandet.

Bästa med boken: Själva idéen och de olika förmågorna som personerna hade. Dessutom gillade jag slutet på del 1 för det fick mig att verkligen vilja läsa vidare. Att boken också började med action direkt!
Sämsta med boken: Att jag hade en aning svårt att hålla reda på namnen till förmågorna och vilka namn som hängde ihop med vilka förmågor.

Och till Pia: du borde känna dig stolt för det här är verkligen bra och inte något som jag bara säger.

/Anna(:


Kommentarer
Postat av: Pia

TAAAAACK!!! :D <3

Jag älskar verkligen att du inkluderade mycket feedback i din recension, t.ex. det här med att det blev mycket namn och sånt att hålla reda på. Jag ska defenitivt tänka på det i fortsättningen :) Och såklart, tack så otroligt mycket för all positiv kritik! Jag blir så oerhört glad, du anar inte! :D Snacka om att jag känner skrivar-peppen nu ;) Hoppas att du kommer gilla Del 2 också!! :D

Det råkar vara mitt i natten nu, men i morgon ska jag försöka hitta tid så jag kan få upp länken till din recension på hemsidan ^^ Tack igen! Och ha det skitbra, kram! :D

2012-04-21 @ 01:59:39
URL: http://bookrelated.devote.se
Postat av: Amelie

Svar: Tack så mycket! :D

2012-04-21 @ 12:54:44
URL: http://ameliesboktips.blogg.se/
Postat av: Frida

SVAR: Jag känner exakt desamma! :) Måste börja komma på nåt! :P Kanske vi kan komma på ett projekt tillsammans! ;) Inte för jag vet vad :P

2012-04-23 @ 20:33:36
URL: http://photosandbooks.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0