Awake at Dawn

 
Titel: Awake at Dawn
Författare: C.C Hunter
Sidantal: 383
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Shadow Falls (del 2)
SPOILERVARNING FÖR ER SOM INTE LÄST FÖRSTA BOKEN "BORN AT MIDNIGHT".
 
Trots att Kylie äntligen fått reda på att spöket som följde henne under en lång tid var hennes pappa så har livet knappast blivit lättare. Kylie trodde att han skulle kunna hjälpa henne med svar på vad hon är för sorts övernaturlig varelse, men han berättar snart att han efter sin död fick veta att han var adopterad och aldrig själv fick veta vad han egentligen var. Detta gör att Kylie måste ge sig ut på jakt för att finna sin fars riktiga föräldrar. Något som visar sig vara allt annat än lätt.
  Dessutom har Kylie en hel del andra problem. Ett nytt spöke har tagit hennes fars plats och vill desperat att Kylie ska lyssna på det hon har att säga. Dock är hennes varning densamma hela tiden och Kylie har svårt att förstå den. Kvinnan upprepar att någon som Kylie tycker om kommer dö ifall hon inte gör något åt det.
  Sedan har vi ju också valet som Kylie måste göra. Valet mellan två pojkar. Lucas är inte längre kvar på lägret, men Kylie kan ändå inte sluta tänka på honom, trots att hon börjar bli mer seriös med Derek. Vem ska hon välja?
 
När en författare skriver en hel serie kan man ofta ganska tydligt se hur författaren förbättras genom seriens gång. Man märker hur de lär sig att undvika det som inte var lika bra i de första böckerna för att skapa en så perfekt bok som möjligt. Tyvärr kände jag inte riktigt att C.C Hunter lärde av sina misstag. Det som var mindre bra i första boken följde även med in i andra boken och blev om möjligt ännu mer irriterande.
 
Kommer ni ihåg ( jag tvivlar på att ni kommer ihåg eftersom jag inte ens gjorde det) när jag publicerade recensionen på den första boken? Då skrev jag såhär:
 
HUR LÄSKIGT ÄR INTE DET PÅ EN SKALA FRÅN 1-10?! MAN KAN JU NÄSTAN TRO ATT JAG ÄR SYNSK. Som ni kanske då räknat ut så var början otroligt seg. Jag hade stora svårigheter att komma in i boken och tyckte stundvis till och med att den var tråkig. Att den var så pass seg gjorde att jag blev besviken redan från början och blev därför även negativt inställd mot resten boken trots att jag verkligen sett fram emot den.
 
Som jag sa i min senaste video så ligger fokuset i den här boken på helt fel saker för att jag ska bli nöjd. När jag läste baksidestexten och såg att det skulle handla om en kvinna i blodig klänning som berättade för Kylie att någon närstående till henne skulle dö om hon inte gjorde något så blev jag VÄLDIGT intresserad och ville genast plocka upp fortsättningen. Dock får man nästan inte veta något alls om det här. Kvinnan i klänningen kom på besök till Kylie en gång om dagen och upprepade SAMMA budskap varje gång. Och vad gör Kylie? HON KLAGAR SOM FAN ÖVER ATT SPÖKET KOMMER OCH VARNAR HENNE! Själv skulle jag bli väldigt tacksam om jag fick en förvarning att något hemskt kunde hända någon närstående. Visst förstår jag Kylies frustration över att hon inte fick veta vem det var eller att hon aldrig fick några fler ledtrådar, MEN FÖRSÖK LITE SJÄLV ISTÄLLET FÖR ATT GNÄLLA. För gnälla och prata om sina bröst är hon väldigt bra på. Rose Hathaway hade sannerligen hittat lösningen på problemet genom att leta febrilt och försöka. Kylie bara gnällde och klagade.
 
Kan vi prata om Kylie lite mer? I första boken tyckte jag faktiskt rätt mycket om henne. Hon var rolig, sarkastisk och jag kunde relatera lite till henne. I den här boken? GAH! Hon gnällde hela tiden om ALLT. Att hon aldrig får reda på vad hon är, att hon inte kan välja mellan Lucas eller Derek trots att hon har kommit över Lucas, att hennes bröst råkat växa en hel storlek bara över natten. Visst kan jag fortfarande relatera till henne på vissa punkter (inte det där med brösten dock), men det hjälper inte att jag kan relatera till henne när hon gnäller så.
 
När man läser en bok där ett triangeldrama finns så är det väl nästan obligatoriskt att tala om vem man gillar bäst. För det är väl därför författare skapar triangeldraman,? För att man ska välja sida. Lucas har jag aldrig gillat och gör fortfarande inte. Han känns inte ens särskilt viktig för handlingen. Dessutom är han sliskig.
 
Derek gillade jag väldigt mycket i början, men började irritera mig på i slutet. Han blev helt plötsligt odräglig och avundsjuk och GAH på honom också. Kanske förbättras han i tredje boken, om inte så är jag rädd att jag inte gillar någon av killarna i den här serien.
 
Det som gjorde att den här boken blev så jobbig att läsa ibland var för att det var så mycket som pågick. Varenda person som bor på lägret har kärleksproblem och Kylie vill hjälpa dem alla. Sedan har vi även det där med att Kylie vill ta reda på vad hon egentligen är, hitta sina adoptivföräldrar och lösa problemet med spöket. Som ni märker är det en hel del som pågår och det gör att den egentliga handlingen försvinner i bakgrunden. Tråkigt värre tycker jag.
 
Slutet är precis som i första boken en besvikelse. Allt går för fort och Kylie löser problemet genom en slump. Dessutom verkar hon äga alla krafter som finns. När hon behöver en speciell kraft så får hon den bara. Ungefär som någon dålig saga en åttaåring skulle kunna tänkas skriva.
 
Kan ni fatta att jag trots allt det här klagandet faktiskt tyckte om boken en del? Visst är jag besviken på den, men det är ändå något jag gillar. Jag gillar lägret och det är något som gör att boken flyter på så himla lätt. Trots att det finns så himla mycket som jag inte gillar med den här boken så tycker jag ändå om den. Det är långt ifrån min favoritbok, men det är en sådan där skön bok som man kan läsa när man inte orkar tänka för mycket.  Jag känner inte att jag måste slänga mig över tredje boken, men jag kommer läsa den någon gång.
 
Om ni är på ett humör där ni kan vara väldigt förlåtande och bara försöka njuta utan att tänka på alla de irriterande sakerna så tror jag att ni kan tycka om den här boken. Den är långt ifrån perfekt, men ändå bra på något vis.
 
Bästa med boken: Att den flöt på så bra och lyckades hålla uppe mitt intresse när jag väl kommit in i den.
Sämsta med boken: Seg början och fokus på fel saker om jag ska fatta mig kortfattat.
 
/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Anna - Boktycke

Den här serien har jag hört så blandade åsikter om så jag har inte vågat läsa den.

Svar:
Vad vad kul att du ska läsa mer manga :) Det finns massor av contemporary, både mörka och ljusa. Själv föredrar jag le ljusa. En av favoriterna är Hanazakari no Kimi-tache e (även kallad HanaKimi), på engelska heter den For you in full blossom. Den handlar om en tjej som klär ut sig till en kille och börjar i en pojkskola för att komma nära sin idol. Du kan läsa den online här: http://www.mangareader.net/279/hana-kimi.html

Sen har vi Skip Beat! som jag gillar väldigt mycket också. Handlar om en tjej som ger sig in i nöjesbranschen för att hämnas på sin ex-kille som är en populär sångare. http://www.mangareader.net/117/skip-beat.html

Vi har även Absolute Boyfriend som är väldigt sött. Den är dock liiiiite Sci-fi då den handlar om en tjej som får en robotpojkvän, men den är supercharmig är rätt contemporary ändå. http://www.anymanga.com/absolute-boyfriend/

Har massor med fler tips om de ovannämnda inte faller dig i smaken :p

Svar: Första boken tyckte jag faktiskt en hel del om (: Tvåan var som sagt lite mindre bra...
Skip Beat tror jag att jag ska hålla utkik efter på biblioteket! Tack så mycket för hjälpen:D
bookshelf

2012-08-23 @ 17:58:05
URL: http://boktycke.se
Postat av: Emelie

Varför brukar andra delen i en serie - iallafall i den här genren - bli så jävla gnällig? Känner igen det helt och hållet, jättemånga av serierna jag har läst i den här genren har jag alltid tyckt att andra boken var lite extra tråkig och gnällig xD Se bara på Crescendo!

Svar: Ja, jag håller med dig! Crescendo är ett väldigt bra exempel. Första boken var väldigt bra, men andra klarade jag bara inte av. Förstår faktiskt inte varför det blir så. Varför tror författaren att vi vill läsa mer gnäll i andra boken?
bookshelf

2012-08-23 @ 19:39:02
URL: http://drizzleandhurricanes.blogspot.com
Postat av: Linnea

Denna serie är jag väldigt nyfiken på!

2012-09-04 @ 11:44:17
URL: http://liijobooks.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0