Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Titel: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Författare: Sara Ohlsson
Sidantal: 299
Betyg: 5/10
Originalspråk: Svenska

Olivia är 17 år och har precis blivit dumpad av John som hon varit tillsammans med i fyra år. Hon har ingen aning om hur hon ska klara sig utan honom och hon kan inte förstå att han inte längre älskar henne. Därför inleder hon en operation för att få tillbaka honom. Hon ska vara perfekt så att han vill ha tillbaka henne, men hon ska även göra honom svartsjuk så att han förstår vad han går miste om. Hon börjar träffa massa andra killar och festa för att antingen få tillbaka eller glömma John.

Jag har hört en hel del blandat om den här boken. Vissa hatar den medan andra tycker att den faktiskt är väldigt bra. Jag ligger nog någonstans mittemellan. Jag hatar inte boken, skulle jag ha hatat den hade den behövt vara otroligt mycket sämre än vad den var, men jag älskade den inte heller.

Det som var det mest irriterande med den här boken var att den i stort sett inte innehöll något annat än alkohol,fest och sex. Själv är jag inte den som jublar högt när en affisch om en fest sätts upp på skolan, men jag tror inte ens att de i min klass som älskar att festa festar lika mycket som Olivia gör. Det känns nästan som att hon festar varenda dag, eller så är det så att vi bara får läsa om de dagar då hon festar för att det är enda gången det händer något någorlunda spännande i hennes liv. Dricker tonåringar verkligen så mycket som Olivia och hennes vänner gör? Jag vet att många i min ålder dricker betydligt mer än jag(mängden alkohol jag dricker är noll), men jag tror ändå inte att de dricker lika mycket som Olivia. Jag tror heller inte att de ligger runt lika mycket som hon gör.

Olivia har jag otroligt svårt att känna igen mig i. Inte bara på grund av att hon festar och super dagarna i ända, men också för att jag förhoppningsvis inte hade reagerat som hon om jag hade blivit dumpad av någon jag hade varit tillsammans med i flera år. Hon är otroligt naiv och det klarar jag inte av. Trots att John gjorde slut så vägrar Olivia tro på att han inte vill vara tillsammans. Hon tjatar hela tiden på honom genom att smsa och ringa, det gör mig tokig! Hade jag blivit dumpad hade jag inte hela tiden bönat och bett om att han skulle bli tillsammans med mig igen.

Karaktärsutvecklingen i boken är nästan obefintlig. Olivia är naiv i början av boken, i mitten av boken och i nästan hela slutet också. Det är bara några sidor kvar av boken när hon skärper till sig och tar tag i sitt liv. Jag hade velat att denna process skulle ha börjat någonstans i mitten av boken. Nu blev det bara irriterande att läsa om hur dum Olivia var genom hela boken, hon verkade dessutom aldrig lära sig.

Det som faktiskt var bra med den här boken var de korta kapitlena. De gjorde att boken gick snabbt att läsa och man flög fram genom sidorna. Trots att boken kanske inte var så bra alla gånger så gick det ändå fort att ta sig igenom den eftersom man hela tiden tänkte: oj, vilket kort kapitel, jag kan lika gärna läsa lite till. Korta kapitel i böcker är faktiskt lite av en favorit eftersom jag då blir taggad att läsa vidare. Är kapitlena däremot långa kan det hända att jag inte orkar sätta mig ner och läsa. Tyvärr blev kapitlen lite för korta ibland och det blev istället hackigt.

Om jag skulle rekommendera den här boken till någon så skulle det faktiskt vara någon som jag vet helst inte läser utan hellre festar. Boken har korta kapitel och gör att personen orkar läsa vidare samtidigt som de kanske kan relatera till innehållet mer än vad jag som regelbunden läsare(och ofestig person) kan. Dock är det en skön bok att läsa som mellanbok eftersom man inte behöver tänka särskilt mycket och det flyter på bra. Den rekommenderas även till personer som befinner sig i en lässvacka.

/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Makieu

Håller med om att den liksom inte innehöll mycket. Tycker att den var ganska rå och kall. Jag kunde inte riktigt komma in i boken eller få någon medkänsla.
Det finns värre böcker men jag tyckte verkligen inte att denna var bra. Men det verkar vara många andra som gillar den :)

Svar: Ja, men precis!:)
bookshelf

2012-06-16 @ 18:31:49
URL: http://teenbooks.blogg.se
Postat av: Anna - Boktycke

Tyckte också att det var för mycket festande och sex i den och kunde inte alls knyta mig till huvudrollen. Gillade dock den snabba takten och språket, de korta kapitlen gör ju att man läser ut boken fortare än vad man tror.

Svar: Ja, hade det varit långa kapitel hade jag nog verkligen fått tvinga mig igenom boken.
bookshelf

2012-06-16 @ 22:30:48
URL: http://boktycke.se
Postat av: Man

Den här recensionen hade jag lika gärna kunnat skriva för du satte mina tankar om boken på pricka. Plus för korta kapitel, men minus för den platta karaktären och det nästan oexisterande händelseförloppet. Ändå en helt okej bok i slutändan. Märkligt kan ju tyckas såhär i efterhand..

2012-06-17 @ 16:35:12
URL: http://bokskadad.blogg.se
Postat av: Bokälskarinnan

Jag har nu en tävling där du kan vinna boken Belle som jag precis läst ut och hoppas på du vill vara med i denna tävlingen för jag fick två ex av den:)
Kramis
Bokälskarinnan

2012-06-17 @ 17:47:02
URL: http://bokalskarinnan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0