Överenskommelser

Titel: Överenskommelser
Författare: Simona Ahrnstedt
Sidantal: 384
Betyg: 9/10
Originalspråk: Svenska
 
Boken börjar 1880 när Beatrice för första gången träffar den charmige Seth. Deras vägar korsas många gånger efter den där första gången och de börjar falla för varandra. Seth faller för Beatrice eftersom hon är så intelligent och vågar stå upp för sig själv. Beatrice faller för Seth för att han låter henne vara det. Men deras relation hindras hela tiden av missförstånd och andra planer.
 
Jag kan redan från början säga att det här är en svensk romance-bok ifall ni inte visste det. Fokuset ligger alltså på kärlek. Att den just klassas som romance gjorde att jag hela tiden tänkte på att den endast skulle handla om sex. I de flesta recensioner jag har sett har det också stått att det varit rätt mycket sex och även min mormor sa det. Därför gick jag in med den felaktiga inställningen att detta bara skulle vara ännu en Fifty Shades of Grey som råkade utspela sig på 1800-talet. Ännu en gång visade det sig att jag hade fel. Det värsta var att det dessutom tog ett tag innan jag förstod det. 
 
Början av den här boken, de 150 första sidorna, var en aning seg. Men jag tror att det kan ha lite med vad jag förväntade mig av den här boken. Jag hade väntat mig att deras kärleksrelation skulle börja redan mycket tidigt i boken. Det gjorde den förstås, men inte helt och hållet på riktigt. I början var det mest lite flörtande och sådant där och jag hade ju tänkt mig pangpånuärvikära. Kanske bra att det inte blev som jag hade tänkt ändå...
 
Som sagt trodde jag att den här boken skulle vara en ytlig sexbok som bara råkade utspela sig under 1800-talet. DET ÄR DET VERKLIGEN INTE! Den här boken är så himla välskriven att det kändes som att läsa en riktigt bra och spännande faktabok om 1800-talet. Sättet man ser på kvinnor i den här boken är exakt som det var på den tiden och överlag tycker jag verkligen att Simona har lyckats beskriva den här tiden helt fantastiskt bra. Hon lyckades dessutom måla upp en bild av den här tiden utan att använda sig av allt för mycket målande beskrivningar som blev tjatiga i längden. Det kändes seriöst som om jag befann mig på 1800-talet. BRA GJORT!
 
Den här boken väckte väldigt starka känslor inom mig och ett flertal gånger satt jag med knytna nävar och gnisslande tänder på grund av hur provocerande den här boken var. Sättet som kvinnorna behandlas på  gjorde mig så irriterad, men det var samtidigt också sanningen för de kvinnor som levde då. Det finns några riktigt rysliga scener med i den här boken som verkligen påverkade mig och som jag inte kommer glömma i första taget.
 
Själva kärleksbiten känns ganska förutsägbar när man börjar läsa boken, men under bokens gång börjar man faktiskt tvivla. Kommer det verkligen ordna upp sig? Det finns väl inte en chans att det här ska gå bra? Man sitter där och biter ner naglarna så långt det går av spänning, samtidigt som man verkligen hoppas på att de ska bli lyckliga.
 
Karaktärsutvecklingen är också väldigt fin och bra i den här boken. Karaktärerna går igenom väldigt mycket under bokens gång, både sorgligt och fint, och det är kul att se att de faktiskt växer och förändras av det som de utsätts för. 
 
Trots att den här boken var en aning seg i början så måste jag bara ge den en 9:a. Den är så fruktansvärt välskriven och skildrar den här perioden superbra. Dessutom kan jag inte sluta tänka på den och det måste vara något positivt. Förhoppningsvis kan jag plocka upp hennes andra bok snart!
 
Bästa med boken: Hur välskriven den är och väl perioden skildras.
Sämsta med boken: De första 150 sidorna som var lite sega.
 
Om ni redan läst den här boken och vill ha tips på en film som ger mig samma vibbar som den här boken så kan jag tipsa om "The Duchess". Toppenbra film!
 
/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Bella

Åh, jag har varit sugen på den här ett tag men blivit lite avskräckt då, som du säger, den verkar vara en ytlig sexbok. Men nu kommer jag definitivt kolla upp den närmare! :D

Svar: Vad roligt att du blivit mer sugen på att läsa den nu! Jag tycker verkligen att du borde försöka dig på den! Den var inte alls så ytlig som jag hade trott!
bookshelf

2013-07-09 @ 17:12:39
URL: http://bellasbok.blogg.se
Postat av: 23 minuter

Jag gillade oxå Överenskommelser men håller med dig om att de första 100 sidorna var lite jobbiga att ta sig igenom men annars en superbra bok :)

Svar: Eller hur! Det var synd att de var lite sega annars hade den här boken varit RIKTGIT bra! :)
bookshelf

2013-07-09 @ 18:51:10
URL: http://tjugotremin.blogg.se
Postat av: Gia - Bokfrossa

har lånat hem den här så jag ska försöka få tid att läsa den, hoppas jag också gillar den men den här genren brukar vara en favorit och jag gillade ju De skandalösa som jag läste för ett par veckor sedan så det borde jag göra :)

Svar: Om du gillade De Skandalösa kommer du säkert tycka om den här! Jag har inte läst De skandalösa, men det är ju både samma författare och genre så de är nog rätt lika! Tror att jag nog till och med kommer gilla De skandalösa bättre eftersom jag älskar Stormaktstiden! :)
bookshelf

2013-07-09 @ 20:13:38
URL: http://bokfrossa.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0