Lida

Titel: Lida
Författare: Stephen King
Sidantal: 406
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Misery
 
Författaren Paul Sheldon råkar ut för en fruktansvärd bilolycka där båda hans ben blir helt förstörda. Nästa gång han vaknar upp befinner han sig i Annie Wilkes hem. Hon räddade honom från bilolyckan, men hon ringde inte efter en ambulans. Istället tog hon med honom hem till sig. Hon är nämligen Pauls största fan och hon avgudar böckerna han har skrivit om karaktären Lida. Paul lever i fruktansvärd smärta eftersom hans ben fortfarande är brutna, men det blir ännu värre när Annie läser sista boken om Lida och får veta att hon dör i slutet... Annie är nämligen inte som alla andra och hon drar sig inte för att göra hemska saker för att få sin vilja fram. 
 
 Det här är den första boken jag någonsin har läst av Stephen King. Jag har sett The Shining som film, men jag har inte läst något av honom tidigare. Eftersom King ibland räknas som den största skräckförfattaren hade jag hoppats på att den här boken skulle skrämma mig så pass mycket att jag inte skulle kunna somna på kvällen (lite konstig önskan, jag vet), men så blev det tyvärr inte. 
 
Istället för att vara LÄSKIG är den här boken mer sjuk (så sjuk...). Annie har verkligen inga spärrar överhuvudtaget och vissa saker hon gör är helt sjuka och grymt äckliga. Men det är inte direkt läskigt och ibland blir det lite segt. Som jag nämnde så plockade jag upp den här boken just för att bli skrämd, men jag tyckte att det var rätt mycket transportsträckor, speciellt i början, som gjorde boken långsam ibland. Jag fortsatte dock ivrigt vända blad eftersom jag trots allt var intresserad av vad som skulle hända. 
 
Det som var segt var att det under ganska många sidor kunde vara Paul som fortsatte skriva på boken och så fick man även läsa några kapitel från den. Jag vill inte läsa hans bok, jag vill se honom plågas. Okej, nu låter det kanske som att jag är världens mest brutala människa, men det är jag verkligen inte. Men om man läser skräck så läser man ju skräck och då vill man ha skräck. För att göra den mer spännande hade man kunnat korta ner den lite och ta bort en del långsamma delar. De sista 150 sidorna var dock riktigt bra och SJUUKA, men tro inte att resten av boken är dålig på grund av det. Trots att den var lite långsam ibland lyckades den ändå behålla mitt intresse hela vägen igenom eftersom jag vill se vad som skulle hända. 
 
Att se Pauls förändring var också väldigt intressant. Från början var han väldigt sarkastisk och sa vad han själv tyckte, men med tiden förändrades han och försökte ofta göra allt för att inte väcka Annies vrede. Flera gånger när han gjorde henne arg satt man dock och bet på naglarna och försökte få honom att förstå att det inte tjänar något till att säga emot.
 
Något som tyvärr fick mig att slita mitt hår av frustration var alla metaforer och liknelser, speciellt i början. I början använde King även samma metaforer hela tiden och jag blev bara så frustrerad eftersom det bara blev töntigt efter ett tag. Det bättrade sig dock mot slutet och jag slutade störa mig på det. 
 
Sammanfattningsvis tyckte jag att den här boken var väldigt bra trots att den inte var läskigt på det sättet som jag hade hoppats. Den var dock riktigt sjuk och inte lik något som jag tidigare har läst (kan bero på att jag inte läser skräck och thrillers vanligtvis) och jag gillade det på något konstigt sätt. Läs den ifall ni vill ha något sjukt nu i Halloweentider! Jag har väldiga cravings efter skräck för tillfället och det är kul att få läsa lite från en genre som jag inte läser från så ofta. 
 
Bästa med boken: Att den var så sjuk och att man ville fortsätta läsa hela tiden
Sämsta med boken: Inte så läskig som jag hade hoppats och lite långsam emellanåt. 
 
PS: Den här boken finns också som film och jag funderar på om jag ska se den eller inte. Den är rätt gammal, men det känns som att det kan bli läskigare att faktiskt se det hemska. 
 
/Anna(:
 

Kommentarer
Postat av: Beate

SV: Lite grand... inte så jag dör men jag känner mig liksom lite otålig och vill sluka dem allihop på samma gång så jag BLIR KLAR NÅGON GÅNG! Målet är ju att ha läst alla böcker man äger, något som känns ganska avlägset för tillfället :P

Svar: Jag har samma mål och jag håller med dig, just nu känns det avlägset...
bookshelf

2013-10-15 @ 15:08:39
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Beate

Jag har taggat dig!!! :D Book Shuffle Tag, hoppas du gillar den! ;) (Känner mig förresten lite stalker-ig som har båda kommentarerna på detta inlägg, haha ;D )

Svar: Tack så supermycket (och det gör inget att både är av dig, hahaha xD)
bookshelf

2013-10-18 @ 12:16:39
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Zozzo

Bra recension :D Vill väldigt gärna testa läsa någon av Stephen Kings böcker någon gång bara för att se om de är så läskiga som alla säger att de är hehe, fast om inte du tyckte den var så läskig så vet jag inte riktigt >.<

SV: Vad synd att du inte kan vara med :( Men någon annan gång kanske :)

Svar: Tack! :) Ja, du borde testa Stephen King! Den här kanske inte var superläskig, men jag tror nog i alla fall att några av hans andra är det!
Jag hoppas verkligen att jag kan vara med om ni gör något liknande någon annan gång :)
bookshelf

2013-10-18 @ 16:39:41
URL: http://bokzoem.blogspot.com
Postat av: Lexie läser

Älskar Stephen King och har nog nästan alla hans böcker på min kindle:D

Var gärna med och delta i min tävling som du hittar till här: http://www.lexielaser.org/2013/10/tavla-och-vinn-fint-pris-hos-bokii.html

Svar: Vad kul, har du någon annan bra bok av Stephen King att tipsa mig om som jag måste läsa? :)
bookshelf

2013-10-18 @ 22:02:21
URL: http://www.lexielaser.org/
Postat av: Erika

Bra recension! Har själv inte läst Lida, men läst både Eldfödd och Carrie. Carrie var helt klart obehagligast av dem. Men de värst Steven King ska vara Det och Jurtjukogården, båda står i min bok hylla men jag är nog lite för feg för att läsa dem. Men jag kan tipsa om en en annan författare jag kan tipsa om är Ray Bradburry, han novellsamling oktoberland innehöll några riktig obehagliga noveller!

Svar: Tack! :) Jag tyckte också att "Det" verkade rätt läskig,men jag blev så skrämd av längden att jag inte ens vågade ge mig på den ;)
Tack för tipset! Det är han som skrivit Fahrenheit 451 också va?
bookshelf

2013-10-30 @ 18:57:53
Postat av: Erika

Just precis! Såg nu också att du frågade om du skulle se filmen, har själv inte sett den men alla som har det säger att den är jätte läskig, Katy Bates fick dessutom en Oscar för rollen som Annie.

Svar: Jag har faktiskt funderat på att se filmen nu i dagarna men är rädd att den inte alls ska leva upp till boken... Och det blir ju inte riktigt lika läskigt nu när jag har läst boken...
bookshelf

2013-10-30 @ 22:18:59
Postat av: Klara

Jag undrar om Stephen Kings böcker verkligen är läskiga. Jag har bara läst Carrie och jag tyckte mest att den var skum och obehaglig, men inte läskig.

Svar: Jag har också bara läst en bok av Stephen King och jag tyckte inte att den här var läskig. Den var ganska äcklig emellanåt, men den var aldrig så läskig att jag var tvungen att kolla under sängen innan jag gick och la mig :)
bookshelf

2013-12-08 @ 12:44:58
URL: http://inutienbok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0