Twist and Shout

 
Titel: Twist and Shout
Sidantal: 196 Wordsidor
Betyg: 9,5/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Nej 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1965 träffas Dean och Cas på en fest och blir inom kort tillsammans. Under en tid då homosexualitet är långt ifrån accepterat måste de hålla sitt förhållande hemligt, men det stoppar dem inte från att vara tillsammans. Deras första tid som ett par spenderar de i en lägenhet där de lyssnar på Elvisskivor och spenderar kvällarna framför Star Trek. Sedan börjar Vietnamkriget och Cas största mardröm går i uppfyllelse: Dean blir inkallad. Efter det förändras allt...
 
Har ni någon gång läst en bok som ni har blivit så förälskade i att ni bara vill att alla ska läsa den? Och när ni försöker berätta om varför alla borde läsa den så märker ni att ni oroar er för att er beskrivning inte ska vara tillräckligt bra och lockande. Så känner jag just nu. Jag vill få alla att läsa den här, och det ger mig prestationsångest. Tänk om min recension inte är tillräckligt bra för att övertyga er?
 
Fem näsdukar och fler hade behövts. Är det tillräckligt för att övertyga er? Den här historian var så otroligt vacker, verklighetstrogen, smärtsam och hemsk. Vill ni läsa något där man garanterat kommer att gråta på slutet rekommenderar jag den här. Det som händer under de 70 sista sidorna är så himla sorgligt, men samtidigt så verklighetstroget, att man inte kan annat än att sitta och storböla. Inget småsnyftande här inte. Jag fick hålla igen för att inte väcka resten av min familj. Trots att jag höll igen kunde jag knappt andas på grund av att min näsa blev helt täppt från allt grinande. Men låt oss strunta i min snoriga näsa nu och istället prata om boken. 
 
Först och främst älskar jag tidsperioden som historian utspelar sig i. Nu när jag tänker efter är jag tveksam om jag någonsin har läst något som utspelar sig under 60-talet (den utspelar sig också under 70- och 80-talet), och jag älskade att det verkligen kändes som om man befann sig under den här tiden. Eftersom det utspelar sig i USA så inträffar också en del intressanta händelser som vävdes in i historian på ett väldigt bra och verkligt sätt, som till exempel Vietnamkriget. 
 
Karaktärerna är också väldigt älskvärda och man får verkligen ett band till dem. När de är ledsna eller mår dåligt mår man själv dåligt, och när de är glada är man själv glad. Som ni kanske förstår av mina fem näsdukar så var det mer av den första kategorin. Alla karaktärer är också väldigt olika och man har inga svårigheter att minnas eller skilja dem åt. 
 
Språket är också otroligt bra och jag älskar hur författaren använder sig av liknelser som är kopplade till tidigare scener i boken. Till exempel besöker de havet en gång, och därefter använder sig författaren av liknelser som knyter an till havet och besöket de gjorde. Språket gör, som sagt, också att allt känns väldigt verklighetstroget och man kan nästan tro att författaren själv har varit med om allt det här. 
 
Det som drar ner bokens betyg lite är de första 80 sidorna där det är insta-love på hög nivå och allt är lite för bra. Efter de 80 sidorna vägs det dock upp på ett otroligt bra sätt genom att relationen faktiskt blir problematisk,  och jag - som vanligtvis stör ihjäl mig på insta-love - kan utan problem ignorera det faktum att det var insta-love, för den här historian är så mycket mer än det. Att boken sedan utspelar sig under en tidsperiod på ca 20 år gör det ännu bättre, och jag älskar att man får se hur många år av deras liv som faktiskt har påverkats. 
 
Medan jag läste den här boken kunde jag omöjligt sluta läsa, och jag satt uppe alldeles för sent varje natt. Jag var vaken till halv ett de två första dagarna, och den sista dagen till halv två. När jag väl hade läst ut den kunde jag dessutom inte sluta tänka på den och det händer fortfarande att den dyker upp bland mina tankar - minst en gång om dagen. 
 
Sedan för att avsluta den här recensionen tänkte jag bara nämna att det här är en fanficiton baserad på karaktärer från TV-serien Supernatural. Anledningen till att jag väntade med att nämna det var för att det inte alls påverkar den här boken. Karaktärerna skiljer sig väldigt mycket från hur de är i serien och handlingen är helt fristående och utspelar sig i en fullständigt annan värld. Så ni kan garanterat läsa och älska den här även om ni aldrig ens har hört talas om Supernatural. 
 
Jag vet fortfarande inte om jag lyckades övertala någon till att läsa den här, men det enda jag kan säga är att det här är bland det bästa jag har läst på väldigt länge, och den fick mig verkligen att känna alla känslor, och var oerhört välskriven! Jag hade lite fördomar mot den till en början eftersom den är en fanficiton och skriven av en amatör, men jag blev mycket imponerad och skäms över mina fördomar! 

Här får ni också en av mina nya favoritlåtar som får mig att tänka på den här boken:
 
Bästa med boken: Att den kändes så himla verklighetstrogen, var så välskriven och fick mig att känna så mycket.
Sämsta med boken: Insta-loven, men jag kan acceptera den på grund av hur bra resten är!
 
/Anna(:
 

Prinsessor och de första människorna

Titel: Sword Princess Amaltea
Författare: Natalia Batista
Sidantal: 167
Betyg: 6/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Ja (del 1)
 
Det här seriealbumet handlar om en omvänd värld. En värld där kvinnorna styr och där kvinnorna är normen. Batista har i den här boken vänt på könsrollerna och kvinnor får de roller som män annars har i vårt samhälle. Samtidigt utspelar seriealbumet sig i en miljö som de allra flesta känner till mycket väl: sagovärlden. 
 
Idén med de omvända könsrollerna tyckte jag supermycket om, och det får en att reflektera och reagera. När man vänder på rollerna förstår man hur mycket vi påverkas av dem och också hur löjliga de faktiskt är. Toppenbra idé och väl utförd på ett sätt som är lätt att förstå!
 
Att själva historian är som en traditionell saga gör att handlingen inte blir särskilt speciell, eftersom man har läst om samma handling hur många gånger som helst tidigare. Men samtidigt känner jag att det är det bästa sättet att göra det på. Om Batista inte hade följt den traditionella sagan så hade man inte lagt märke till könsrollerna och stereotyperna lika väl som man gjorde nu när man visste hur en saga egentligen skulle ha varit. Så även om det gjorde att handlingen blev förutsägbar så tror jag inte att man hade kunnat gjort det på något annat sätt och fått samma resultat. 
 
Tecknarstilen tyckte jag var väldigt fin och seriealbumet var underhållande och då och då satt jag och smålog för mig själv. Speciellt när hästen kom med sina roliga kommentarer!
 
Jag rekommenderar i alla fall garanterat det här seriealbumet, och jag kommer att läsa del två när den kommer! Det går väldigt snabbt att läsa, så ni kan läsa den emellan två längre böcker!
 
Bästa med boken: Intressant med de omvända könsrollerna!
Sämsta med boken: Att handlingen blev lite väl förutsägbar ibland
 
Titel: Ask och Embla
Författare: Per Nilsson, Daniel Ahlgren
Sidantal: ca 200
Betyg: 7/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Nej
 
Handlingen i den här boken kan beskrivas med endast en mening: en kille sitter bredvid en tjej på en bänk och filosoferar. Mer komplicerad än så är inte handlingen. Jag vann den här boken för flera år sedan på mitt bibliotek och har många gånger funderat på att göra mig av med den, men sedan en dag bestämde jag mig för att bara läsa den och ge den en ärlig chans. Baksidan var grymt hemlighetsfull och eftersom den var så kort kunde jag inte komma på någon anledning till varför jag inte skulle läsa den. Den blev sedan utläst på mindre än en dag och jag blev positivt överraskad av det jag precis hade läst.
 
Hela den här boken är egentligen en inre monolog (gillar engelskans "stream of consciousness" bättre) hos huvudpersonen. Han sitter på bänken bredvid den här kvinnan och tänker sådana där tankar som man alltid gör ( i alla fall jag) när man sitter bredvid en främling. Man funderar över deras bakgrund, vad som skulle ske om man blev tillsammans med dem, om man vågar hälsa på dem osv. Jag tyckte väldigt mycket om det här och ibland lyckades författaren verkligen sätta ord på en del tankar man själv har haft många gånger. 
 
Det är en väldigt snabbläst bok eftersom varje uppslag består av en bild och sedan några rader med text. Den har dessutom en väldigt okomplicerad handling som ändå lyckas vara väldigt intressant. Jag håller såklart inte alltid med om huvudkaraktärens tankar, men det är kul att känna igen den där tankeprocessen man själv har när man sitter bredvid någon man aldrig tidigare sett. 
 
Illustrationerna i boken var inte mina favoriter, men det beror väl helt enkelt bara på att jag inte gillar just den stilen. Annars var det trevligt att boken var illustrerad eftersom det lyfte boken och dess handling.
 
Det här är en väldigt annorlunda och unik bok som jag absolut rekommenderar ifall ni vill ha något kort och snabbläst som samtidigt är intressant och får en att tänka!
 
Bästa med boken: Att den är så simpel men samtidigt så intressant
Sämsta med boken: Egentligen inget. Boken levererade det som den hade som syfte att leverera!
 
/Anna(:
 

The Bucket List 2014 (6)

 
I torsdags tog jag och min kära syster bilen för att åka på secondhandturné. Meningen bakom secondhandturnén var att åka till några olika städer och besöka varje öppet secondhand i de städerna. Det gick inte så bra. 
 
Först åkte vi tusen varv runt staden för att hitta ett secondhand som vi sedan ändå inte hittade. Till slut struntade vi i det och åkte vidare och blev lite smått överlyckliga när vi faktiskt lyckades hitta nästa secondhand. Det var semesterstängt. Vi gick därför in på Willys och köpte kakor för att dränka våra sorger, eftersom det sista secondhandet inte skulle öppna förrän 13.00 och vi hade en del tid att slå ihjäl.
 
Eftersom vi hade valt typ årets varmaste dag att åka på secondhandturné på så var det kanske inte suupersmart att endast köpa kakor med choklad, men det gjorde vi i alla fall eftersom vi aldrig hade sett de här kakorna tidigare. Tyvärr var kakorna inte särskilt goda (men chokladen hade i alla fall garanterat smält), och vår tur bara fortsatte.
I väntan på att klockan skulle bli 13.00 besökte vi efter fikat en liten djurpark och tittade på gulliga djur. När klockan sedan blev 13.00 åkte vi mot secondhandet, men de hade tydligen ingen parkering där, så vi åkte runt ungefär hela staden, svängde in på varenda gata som vi inte borde ha svängt in på, innan vi till slut lyckades hitta en parkering där man faktiskt fick parkera. Problemet var att den låg cirka tre mil från secondhandet, så vi hade halvt svettats ihjäl när vi kom fram, och detta var vad vi möttes av:
TYDLIGEN HADE DE ÄNDRADE TIDER UNDER SOMMAREN, OCH SIDAN VI HADE TITTAT PÅ HADE INTE UPPLYST OSS OM DETTA. Vi hade alltså spenderat massa timmar i den där staden i väntan på att det här secondhandet skulle öppna, när det i själva verket hade varit öppet hela tiden och istället STÄNGDE den tiden det skulle ha öppnat. Vi skrattade i alla fall åt det (samtidigt som vi ville kasta oss framför en buss) och sedan gick vi de tre milen tillbaka till bilen och lämnade den staden bakom oss, utan att ha besökt ett enda secondhand.
 
Vi åkte sedan vidare till en ny stad och där var ännu ett secondhand sommarstängt, men TILL SLUT hittade vi i alla fall till Erikshjälpen som faktiskt hade öppet! Vi åkte bara fel cirka tusen gånger på vägen dit, men vi kom i alla fall dit till slut och det första vi möttes av när vi gick in genom dörren var världens stank. Men trots stanken var jag ändå så här lycklig:
Och två böcker köpte jag! Därefter var vi så trötta och lite smått uppgivna så vi åkte till Dollarstore (efter att först ha åkt fel en miljon gånger minst och missat infarten till butiken) och sedan åkte vi hem. Hälften av bensinen jag gjorde av med på den här resan var på grund av alla vändningar jag fick göra och alla hela varv vi körde i alla rondeller bara för att svänga tillbaka när vi hade åkt fel. Men sjukt kul hade vi i alla fall även om vi bara besökte ett secondhand!
 
 
Jag strök jordgubbar från listan, eftersom vi köpte jordgubbar  istället för att plocka jordgubbar i år, men hallon har jag i alla fall plockat! Mina föräldrar hade hittat något ställe i skogen där det fanns riktiga hallonplantor (inte vildhallon alltså), så en morgon gick vi ut och plockade nästan två liter. Det var typ sjukt varmt och jag hade gummistövlar av någon anledning som jag egentligen inte vet. Min mamma sa att jag skulle ha det så jag tog det (på tal om att jag är vuxen). Jag höll på att koka bort i mina stölvar, och jag gillar inte ens hallon!
 
Fritz bestämde sig också för att följa med och plocka hallon, och eftersom det var en stor väg i närheten så var det alltid någon som fick sitta och vakta honom, men han verkade nöjd ändå (även om det inte syns på bilden).
 
Andra som uppdaterar om sin Bucket List:
 
/Anna(:
 

Book Haul juli 2014 (del 2)

 
 
Här kommer del två av min book haul. Hoppas att ni tycker om den! 
 
/Anna(:

Slated

Titel: Slated
Författare: Teri Terry
Sidantal: 439
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (del 1)
 
Kyla lever i en framtid där unga terrorister får sina minnen raderade så att de ska kunna börja sina liv på nytt och inte längre vara terrorister. Kyla själv har nyss fått sitt minne raderat och hon har precis fått flytta hem till sina nya familj. Det dröjer dock inte länge innan människor börjar försvinna för att de säger emot de styrande, och Kyla börjar undra vad det egentligen är som pågår. Var hon verkligen terrorist? Samtidigt drömmer hon mardrömmar som känns alldeles för verkliga, och hon undrar om delar av hennes förra jag kanske faktiskt finns kvar.
 
Jag är en av få personer som aldrig hoppade på dystopitåget, och min kunskap sträcker sig ungefär till The Hunger Games. Om ni vill ha ett utlåtande från ett dystopiproffs när det gäller den här boken är detta alltså inte rätt recension att läsa.
 
Själva tanken bakom boken tyckte jag var mycket intressant. Hela grejen med att regeringen faktiskt kontrollerar befolkningen genom att radera deras minnen ifall de inte beter sig som de vill är väldigt skrämmande, och inte allt för overklig. Det skulle kunna hända, och det skrämmer mig. Personerna som hade fått sina minnen raderade fick också en apparat som kontrollera att de varken var för arga, ledsna eller glada. Även det är skrämmande och väldigt intressant! Dock tyckte jag inte att världen - åtminstone i början - var tillräckligt utvecklad. Många gånger glömde jag till och med av att den här boken utspelade sig i framtiden. Tekniken verkade inte ha utvecklats särskilt mycket alls, och därför fick jag ofta för mig att den utspelade sig i nutid. 
 
Karaktärerna var också rätt platta, och jag brydde mig inte särskilt mycket om någon av dem. Kyla var väl lite intressant ibland, och det var även vissa andra av de mindre karaktärerna, men kärleksintresset (vars namn jag inte längre kommer ihåg) var SÅÅ tråkigt. Nej, karaktärerna kände jag inte särskilt mycket för överhuvudtaget. Det som gjorde karaktärerna lite intressantare var att man inte visste vilka man kunde lita på. De som verkade trevliga till en början behövde inte alltd vara det.
 
Själva mysteriet är det som är bokens starkaste sida och jag vill läsa vidare bara för att få reda på vad som hänt med Kyla, och vad regeringen egentligen döljer. Världen är också väldigt intressant och jag vill se hur den kommer att utvecklas. Första boken kändes väldigt mycket som en introduktion och man fick läsa lite väl mycket om Kylas vardagsliv, men jag tror att resten av böckerna kommer att vara bättre och utveckla världen mer!
 
Jag tror dock inte att den här boken är särskilt originell. Det känns inte som att den är det. Jag kan ju inte säga säkert, men jag tror inte det. Jag har trots allt läst baksidestexter på en del dystopier och den här sticker inte ut supermycket ur mängden. Som ett noob på dystopier tyckte jag dock att den var intressant och om jag skulle kunna låna andra boken någonstans så skulle jag läsa den, men jag kommer nog inte köpa den.
 
Bästa med boken: Mysteriet kring Kylas tidigare liv och även själva mysteriet kring samhället. Vad håller regeringen egentligen på med?
Sämsta med boken: Karaktärerna var trista och ibland kände man inte att det utspelade sig i framtiden. Handlingen kunde också bli lite långtråkig ibland eftersom fokus låg på Kylas vardagsliv.
 
/Anna(:
 

Läs-A-Lot + Booktubeathon-sammanfattning

 
 
Läst totalt under Läs-A-Lot + Booktubeathon:
Totalt antal sidor: 
ca 880
Totalt avslutade böcker: 4 st + 2 noveller
 
Länk till gratis nedladdning av Twist and Shout ifall ni inte ens behöver bli övertygade av min recension utan vill läsa den direkt!
 
Vilken var den bästa boken ni läste ifall ni deltog i någon av dessa?
 
/Anna(:

The Bucket List 2014 (5)

 
Den här punkten har jag egentligen klarat för länge sedan, men den här veckan var jag för första gången i Borås, och då besökte vi tre second hand! Myrornas (köpte inget där), Erikshjälpen och Emmaus. Erikshjälpen var nog den bästa av de tre och alla i min familj kom ut med minst en ny grej
 
Lyckades inte kryssa av någon mer punkt än den den här veckan, men eftersom jag besökte Borås för första gången kan ni ju få lite bilder därifrån. Vi var där bara för skojs skull, men också för att kolla in staden lite eftersom det kanske är där som jag kommer att studera om ett år eller så. 
Det var väldigt mysigt i Borås i alla fall, och de hade många thairestauranger där - och det är ALLTID ett stort plus! Jag åt så jävla mycket mat att jag höll på att spy, men gott var det!
 
Vi hittade inte Pinocchio-statyn, men den här kaninen var ju gullig den också. Väldigt varm var den också eftersom den var gjord av metall. Jag råkade bränna av min hand genom att hålla i den. Inte särskilt kramvänlig alltså.
 
Jag besökte också biblioteket (vilket inte har något med bilden ovan att göra, men ändå) och de hade ett stort utbud av böcker, men det var tyvärr inte supermysigt där. Själva biblioteket var väldigt öppet, och det gjorde det ljust, men samtidigt lite omysigt.
 
Även den här veckan har varit seg på pricka-av-punkter-på-bucket-listen-fronten, men jag tror att det kommer ändras den kommande veckan!
 
Andra som uppdaterar om sin Bucket List:
 
/Anna(:
 
 
 
 
 

Book Haul juli 2014 (del 1?! WHAAT?)

 
 
Här kommer del 1 (?!) av min Book Haul! :) Hoppas att ni tycker om den! 
 
/Anna(:

The Bucket List 2014 (4)

 
Idag lagade jag och min syster mat och då gjorde vi det här, som vi faktiskt aldrig gjort tidigare. Precis som maten vi lagade förra året är också den här sjuuukt komplicerad. Ända sedan vi var små har vi kallat det här för risotto, men det är ju verkligen ungefär så långt från risotto man kan komma (förutom riset), så jag vet faktiskt inte var det namnet kommer ifrån. Särskilt gott ser det inte heller ut att vara, men det var det!
 
 
Kan ni gissa vart jag har varit? Va, kan ni det? Om jag ger er den här ledtråden då: varannan affär - minst - i den här staden var en polkagrisaffär. Om ni gissade på Gränna så har ni helt rätt! Jag har varit i Gränna tidigare, men jag var typ tre år gammal och minns inget så jag räknar inte det. 
Jag varnar er också för att INTE glömma SD-kortet till kameran om ni ska till Gränna. Vi jagade runt hela förmiddagen efter ett ställe där de sålde SD-kort, men det enda de säljer här är polkagrisar. Så kom ihåg SD-kortet så att ni kan fota alla polkagrisar!
 
 
Detta är alla olika som vi köpte! Fläder var tyvärr inte så god som jag hade hoppats...
 
Sedan besökte vi också Vadstena som hade coolaste och största kyrkan, och även världens finaste strandpromenad där alla satt på gräset och läste. Jag fick världens lust att bara slå mig när bredvid alla som läste för att läsa lite jag också!
 
Världens mysigaste "kafé" hade de där också!
 
Sedan besökte vi också Motala (som jag faktiskt aldrig besökt), där vi spenderade största delen av tiden med att försöka hitta ICA Maxi. Sedan spenderade vi hemvägen med att försöka fly undan världens regnoväder, och misslyckades två gånger. Men ärligt, vem behöver se ut genom rutan när de kör? Helt överskattat om ni frågar mig!
 
Den här veckan lyckades jag inte pricka av så många punkter och det gör mig oroad för kommande veckor...

Vad har ni gjort i veckan?
 
Andra som uppdaterar om sin Bucket List:
 
/Anna(:

The Bucket List 2014 (3)

 
Som ni kanske kommer ihåg så fyllde min blogg 4 år i måndags, så då bjöd jag hit två av mina vänner på födelsedagskalas. Detta är två av de kakor som jag ställde mig och bakade den dagen (bakade en kaka till, men den har jag bakat förut). Jag hade aldrig bakat dem tidigare, och "chokladsnittarna" (eller vad man ska kalla dem) blev godare än havrekakorna. Chokladsnittarna ser dessutom mycket godare ut! 
 
 
Där nere i högra hörnet kan ni se alla de kakor som jag bjöd på under mitt fyraårskalas (min syster hade bakat biskiverna). Jag tyckte att det var lite synd att jag inte hade sju sorters kakor, men då påpekade Malin att jag hade fyra sorter - lika många år som bloggen fyllde - så då kändes det inte längre så viktigt med sju sorter! Det var i alla fall ett väldigt trevligt kalas, och jag tar varje chans jag får att fira något, så att jag har en bra anledning att äta kakor ocb baka. 
 
 
För några dagar sedan var jag och spelade minigolf med min familj på en bana som jag inte har spelat på på väldigt länge. I den här bilden är jag fortfarande optimistisk och tror att jag ska klara att få upp på bollen på "rampen" på första försöket. 
 
Och ungefär en sekund senare, efter mitt första försök, förstår jag att det kommer att gå åt helvete. Det slutade sedan med att jag totalt kom på tredje plats av fyra... Sämst var jag ju inte i alla fall!
 
 
Den här bilden ser ju bara för rolig ut egentligen. Jag sitter och ler värsta töntigt mot kameran medan min mamma är helt omedveten om att kameran ens har uppfunnits än. I vilket fall som helst så testade jag en ny glass den här veckan! Det var någon pistagenötsglass från Sia (det fanciga namnet på den är tydligen Il Levante PISTACIA, enligt Sias hemsida). Den var god, men om ni inte gillar pistagenötter är det nog inget för er, eftersom det som sagt är en pistageglass. Tyvärr har Sia i år slutat med min favoritglass, så jag känner för att gråta lite...
 
Fler som uppdaterar om sin Bucket List:
Zozzo
(jag har för mig att det var någon mer, har jag glömt dig: hojta till!)
 
/Anna(:

#läsalotsommar2014: kanskeläsning

 
Som ni kanske förstår från min rubrik så är det här videon där jag pratar om böcker som jag kanske, men säkert inte, kommer läsa under Läs-A-Loten som Nelly och Jenny har mellan den 5-11 juli!
 
Jag deltar inte helt och hållet helhjärtat, men jag ska göra mitt bästa!
 
/Anna(:

#läsalotsommar2014: kanskeläsning

 
Som ni kanske förstår från min rubrik så är det här videon där jag pratar om böcker som jag kanske, men säkert inte, kommer läsa under Läs-A-Loten som Nelly och Jenny har mellan den 5-11 juli!
 
Jag deltar inte helt och hållet helhjärtat, men jag ska göra mitt bästa!
 
/Anna(:

RSS 2.0