GRATTIS BLOGGEN!

Idag fyller min blogg FYRA år! Ja må hen leva, ja må hen leva! Att ännu ett år har gått med bloggande gör mig alltid lika förvånad varje födelsedag. Samtidigt känns inte fyra år som någon evighet. Det känns ju som att jag har varit bokbloggare i hela mitt liv! Jag recenserade ju böcker redan när jag låg i mammas mage (eller inte). 
 
I vilket fall som helst: GRATTIS SÅ HIMLA MYCKET TILL BLOGGEN OCH TILL MIG SJÄLV (eftersom utan mig hade bloggen inte funnits)! Jag hoppas på många fler år som bokbloggare eftersom det typ är det bästa som finns (speciellt alla de vänner och följare som jag har fått under årens gång. Ni är det ABSOLUT bästa med att blogga! Jag älskar er alla <3)
 
Födelsedagar bör alltid firas och det gäller även bloggfödelsedagar. Därför spenderade jag en stor del av dagen med att baka till det kalas som jag idag bjöd in två av mina vänner till. Men mer om det får ni läsa på söndag i mitt Bucket List-inlägg :)
 
 
GRATTIS ÄNNU EN GÅNG!
 
/Anna(:
 

The Bucket List 2014 (2)

 
Så fort min biograf öppnade efter sommaruppehållet i fredags så gick jag och min bästa vän på The Fault in Our Stars på bio. Hon hade inte läst boken, men det hade jag gjort så det var roligt att se hur hon reagerade. Att jag visste vad som skulle hända gjorde det nog värre eftersom jag satt med lite tårar i ögonen redan från början, och jag grät sedan åtminstone de sista 40 minuterna utan uppehåll. Det skönaste var att verkligen hela biografen satt och hulkade och det var några bakom oss som verkligen grät. Två näsdukar gick det åt och mina ögon var vääldigt svullna. Kan ju påpeka att jag inte ens tyckte att boken var särskilt bra när jag läst den, men filmen var hur bra som helst! Jag har aldrig gråtit så mycket till en film som jag gjorde till den här!
 
 
Varje sommar har vi som tradition att se Allsång på Skansen ute på balkongen om regnet inte vräker ner. Då plockar vi ut datorn och sedan ser vi från den och sjunger med alldeles för högt i allsången så att grannarna säkert undrar vad som är fel med oss.
 
Vad tycker ni förresten om min snygga temugg som jag inte alls använder ironiskt?
 
Min syster är ett hardcore-fan av Allsång på Skansen och hon tar det hela väldigt seriöst! Här dansar hon loss högst allvarligt till en allsång!
 
Sedan var jag tvungen att visa upp mitt snacks för kvällen (och mina enda bästisar ;) ). Mamma ser dessutom sjukt rolig ut när hon bara tittar ut där från sidan. Vi satt och skrattade hur länge som helst åt att det ser ut som om mamma bara ploppar upp för att göra reklam för "Fem bästisar".
 
 
I studentpresent fick jag en biljett till en konsert där Vivaldis fyra årstider skulle spelas av en stråkorkester (ungefär nu får jag minst 1000 pensionärspoäng). Det låter kanske inte som något superkul att önska sig när man är 19 år, men jag spelar själv fiol och tycker väldigt mycket om De fyra årstiderna. Konserten var sjukt fantastisk och det är underbart att både titta och lyssna på musiker som verkligen kan och älskar det de håller på med! Dessutom sänkte jag medelåldern med minst 40 år så det var ju trevligt.
 
 
Min syster började nyligen se Downton Abbey, en serie som jag har tänkt testa ett tag, och när hon tyckte om den blev jag sugen på att ge den en chans! Jag började se den för två dagar sedan och har hittills bara sett fyra avsnitt, men det är helt okej hittills. Förhoppningsvis börjar jag tycka om den ännu mer ju mer jag ser!
 
Det var allt för mig den här veckan, men det finns några mer som uppdaterar om sin Bucket List så jag hade tänkt länka till dem.
Zozzo
 
/Anna(:
 
 

Maus I & II

Titel: Maus I & II
Författare: Art Spiegelman
Sidantal: 296
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Maus I & II
 
I det här seriealbumet berättar Art Spiegelman sin pappas historia om hur han överlevde Förintelsen. Detta blandas med avsnitt där man får läsa om Arts och hans pappas (Vladek) vardag idag, och hur kriget har satt sina spår. 
 
Böcker som behandlar Andra världskriget är alltid väldigt tunga och sorgliga, och den här boken är inget undantag. Det som dock skiljer den här boken från många andra är först och främst seriealbumsformatet, och att handlingen även fokuserar på Vladeks (Arts pappa)  många år efter kriget. Seriealbumsformatet gör att handlingen blir lättare att ta till sig - även om det ibland kunde vara svårt att skilja på vem som var vem av mössen eftersom alla såg i stort sett identiska ut - och att Spiegelman har använt möss för judar och katter för nazister tycker jag är otroligt smart gjort. 
 
Som jag nämnde tidigare så får man även se hur Vladek levde när boken skrevs, flera år efter krigets slut. Man får också se hur själva processen går till när Art intervjuar sin pappa, och hur svårt Art ibland har för att umgås med honom. De här bitarna var det som verkligen gjorde den här boken unik och gjorde att jag blev mer berörd och påverkad. Man får se hur mycket Vladek har påverkats av kriget, och man får också se att han trots det har anpassat sig till ett "normalt" liv. Väldigt smart gjort, måste jag säga! Det gav historian en helt ny dimension. 
 
Spiegelman har också lekt lite med språket i den här boken. Varje gång Vladek berättar på riktigt så är det en hel del grammatiska fel - det var troligtvis så hans pappa pratade - och då gillade jag att han också hade skrivit ner det med grammatiska fel och inte försökt rätta till det. Ibland kunde det dock vara lite svårt att hänga med i vad de sa, men det berodde oftast på att man inte riktigt var säker på vem det var som pratade. 
 
Själva historian och handlingen är väldigt hemsk, och eftersom det här är en människas verkliga historia så har jag inget att säga om den förutom att det är hemskt hur man kan behandla människor på det här viset. Boken ger mig också en extra tankeställare när jag tänker på åt vilket håll samhället går idag. Det gör mig rädd. Och det är just därför det är så viktigt att ALLA läser de här böckerna och förstår att det inte får hända igen! 
 
 
Jag rekommenderar den här boken till alla som vill läsa om Förintelsen, och som kanske vill testa på ett nytt sätt att läsa om den. Seriealbumsformatet gör att många kan ta till sig den, och boken är originell eftersom man även får se hur Vladek levde många år efter kriget. Läs den!
 
/Anna

The Bucket List 2014 (1)

Nu är det dags för årets första inlägg av The Bucket List! Jag hann med fler punkter den här veckan än vad jag från början hade räknat med! Inga superomvälvande saker, men det har ändå varit en trevlig vecka.
 
 
Jag och min syster bestämde oss en morgon klockan 9 för att ta en cykeltur. Jag är inte helt överens med mig själv än om jag ens tycker att klockan 9 är tillräckligt tidigt, men nu får det helt enkelt vara det. Det var otroligt varmt och skönt, samtidigt som det blåste lite. Perfekt väder för en cykeltur alltså!
 
Som ni kan se är jag högst lycklig över att vara ute och cykla vid den här tiden (jag är inte sarkastisk, jag ÄLSKAR att cykla på morgonen!). Påsarna under mina ögon verkar dock inte lika lyckliga, men who cares?
 
På vår cykeltur stannade vi till för att köpa lite jordgubbar och sedan satte vi oss vid vattnet och åt dem. Dock var det inte sådär perfekt som alla andra bloggare alltid målar upp det när de har köpt jordgubbar och satt sig vid vattnet för en picknick. Nej, det var svinkallt och blåste (och dessutom lyckades jag tappa påsen med jordgubbar så att några trillade ut, redan två sekunder efter att jag hade klivit av cykeln), så vi gav oss av efter ungefär tio minuter. Jordgubbarna var i alla fall väldigt goda!
 
Eftersom det var så skönt så ville vi aldrig sluta, så vi bara fortsatte att cykla längre och längre. När vi väl kom hem hade vi lyckats cykla 2.6 mil! Det behövs om jag ska klara mitt mål med att komma upp i 300 cyklade mil innan den här sommaren är slut.
 
 
De jordgubbar som vi hade köpt och som vi inte hann äta upp under cykelturen bestämde vi oss för att chokladdoppa eftersom vi faktiskt aldrig har gjort det tidigare. Vi doppade i mörk choklad och jag tyckte att det blev lite väl beskt. Dessutom fastnade alla jordgubbar på tallriken eftersom chokladen även stelnade på tallriken. Det ledde till att det inte satt kvar särskilt mycket choklad på själva jordgubbarna. Den här chokladdoppning blev alltså inte det mest lyckade vi har gjort. Något pris som bästa chokladskulptörer kommer därför troligtvis inte delas ut till oss i år på grund av jordgubbarna. 
 
 
 
Dagen efter studenten (JAG KLARADE DET!) så släpade min familj motvilligt med mig ut på en naturtripp som visade sig bli väldigt trevlig så fort vi kom dit. Vi gick runt lite i naturen och sedan spenderade vi som alltid jättemycket tid på att hitta en plats där vi kunde fika. Som alltid slutade det med att vi nästan fick sitta på parkeringen för att det var det enda stället där det inte blåste.
 
Här står jag högt upp i ett träd och är väldigt snygg (trots dagen efter studenten, host)! Min pappa var tvungen att både lyfta upp och ner mig, eftersom jag tydligen inte är någon akrobat och är ungefär lika vig som en pensionär. Eftersom en picknick inte är komplett utan antingen mat eller fika så undrar ni säkert vart det nu är, så här kommer en bild:
 
 
 Sedan hade jag också picknick en kväll tillsammans med en av mina vänner som jag inte har träffat på ett tag. Det var väldigt mysigt och vi pratade om ungefär allt och ingenting. Därifrån har jag dock ingen bild, men det var trots det väldigt mysigt! Då satt vi också vid vattnet, och det var lite mer som alla bloggare alltid säger. Inte kallt och blåsigt alltså.
 
 
 För ungefär en vecka sedan blev jag ännu en gång sugen på att spela Sims (som jag alltid blir under längre lov). Det var ett dumt beslut att starta Sims den där första gången. Nu kan jag nämligen inte sluta spela och jag tycker inte att vi ska diskutera hur mycket tid jag har lagt på Sims den senaste veckan... Låt oss gå vidare direkt.
 
Min syster lurade i mig idag att vi borde spela Nya (inte så himla nytt längre dock eftersom det kom ut på typ 70-talet) Bondespelet och jag gick på det. Jag har tyckt att det har varit roligt tidigare, men det var det verkligen inte den här gången. Kanske berodde det på att vi bara var två stycken som spelade, jag vet inte. 
 
Jag var alltså inte så här glad på riktigt, eftersom spelet inte var så roligt. Det slutade med att vi slutade spela innan någon ens hade vunnit.
 
Och här har ni en bild på mig från studenten, bara för att. Och för att mina skylt var så himla cool och verkligen passade mig! Själva "skylten", eller det som bilden satt fast på var dessutom fastklistrad på en gammal bok som mina föräldrar hade tagit bort sidorna i. Jag hade även klänning på mig vilket chockade alla, till och med mig själv. Det händer inte ofta, om man säger så.
 
Den här veckan hann jag kryssa av en hel del punkter! Vi får väl se om jag lyckas med lika många nästa vecka :)
 
Vad är det roligaste ni har gjort i veckan?
 
/Anna(:
 
 
 

The Bucket List 2014

The Bucket List is happening igen i år! Jag vet inte om ni kommer ihåg det, men förra året hade jag något som hette The Bucket List och som jag uppdaterade varje söndag med bildbevis och lite trevlig text om hur det gick till när jag lyckades kryssa av en punkt på listan. Jag tyckte personligen att det var en väldigt trevlig och mysig idé, eftersom jag fick chansen att visa lite vad jag gör på fritiden/sommaren när jag inte läser. Även i år uppmanar jag också er, mina följare, att skapa era egna Bucket Lists och sedan uppdatera tillsammans med mig så att jag kan få se vad ni gör! Som ni ser behöver det inte vara världens mest avancerade Bucket List. Det mesta jag har på min lista är saker som ändå går rätt lätt att klara av, men jag är så lat så om jag inte skriver ner en lista kan det hända att jag bara ligger och stirrar i taket resten av sommaren utan att göra något (inte riktigt, men nästan).  
 
Som sagt, precis som förra året kommer uppdateringar om The Bucket List ske varje söndag. Det skulle vara superroligt om ni också ville delta! Förra året vet jag i alla fall att Ebba var med, och det var alltid lika roligt att se vad hon hade på sin lista och vad hon lyckades med. 
 
Det kan vara lite svårt att se vad det står längst ner på listan, men i så fall får ni gärna fråga. Det var inte supersmart av mig att välja en turkos penna att skriva med, men jag tyckte att det såg roligare ut än förra årets färg som var brun. 
 
Om ni har några tips på saker som jag kan lägga till på min lista får ni mer än gärna ge mig dem tipsen! :)
 
Hoppas att ni vill delta i år! Om ni nyss började följa min blogg och vill se hur The Bucket List såg ut för min del förra året så har jag en kategori här på bloggen som heter The Bucket List där alla inlägg är samlade.
 
/Anna(:

Hemlig bokvän (2)

 
Tack ännu en gång till Amelie för världens bästa paket med världens bästa grejer. Är typ hur lycklig som helst just nu! Och tack till Anna som arrangerade det här ännu en gång! :)
 
Hoppas att ni gillar videon!
 
/Anna(:

RSS 2.0