Maus I & II

Titel: Maus I & II
Författare: Art Spiegelman
Sidantal: 296
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Maus I & II
 
I det här seriealbumet berättar Art Spiegelman sin pappas historia om hur han överlevde Förintelsen. Detta blandas med avsnitt där man får läsa om Arts och hans pappas (Vladek) vardag idag, och hur kriget har satt sina spår. 
 
Böcker som behandlar Andra världskriget är alltid väldigt tunga och sorgliga, och den här boken är inget undantag. Det som dock skiljer den här boken från många andra är först och främst seriealbumsformatet, och att handlingen även fokuserar på Vladeks (Arts pappa)  många år efter kriget. Seriealbumsformatet gör att handlingen blir lättare att ta till sig - även om det ibland kunde vara svårt att skilja på vem som var vem av mössen eftersom alla såg i stort sett identiska ut - och att Spiegelman har använt möss för judar och katter för nazister tycker jag är otroligt smart gjort. 
 
Som jag nämnde tidigare så får man även se hur Vladek levde när boken skrevs, flera år efter krigets slut. Man får också se hur själva processen går till när Art intervjuar sin pappa, och hur svårt Art ibland har för att umgås med honom. De här bitarna var det som verkligen gjorde den här boken unik och gjorde att jag blev mer berörd och påverkad. Man får se hur mycket Vladek har påverkats av kriget, och man får också se att han trots det har anpassat sig till ett "normalt" liv. Väldigt smart gjort, måste jag säga! Det gav historian en helt ny dimension. 
 
Spiegelman har också lekt lite med språket i den här boken. Varje gång Vladek berättar på riktigt så är det en hel del grammatiska fel - det var troligtvis så hans pappa pratade - och då gillade jag att han också hade skrivit ner det med grammatiska fel och inte försökt rätta till det. Ibland kunde det dock vara lite svårt att hänga med i vad de sa, men det berodde oftast på att man inte riktigt var säker på vem det var som pratade. 
 
Själva historian och handlingen är väldigt hemsk, och eftersom det här är en människas verkliga historia så har jag inget att säga om den förutom att det är hemskt hur man kan behandla människor på det här viset. Boken ger mig också en extra tankeställare när jag tänker på åt vilket håll samhället går idag. Det gör mig rädd. Och det är just därför det är så viktigt att ALLA läser de här böckerna och förstår att det inte får hända igen! 
 
 
Jag rekommenderar den här boken till alla som vill läsa om Förintelsen, och som kanske vill testa på ett nytt sätt att läsa om den. Seriealbumsformatet gör att många kan ta till sig den, och boken är originell eftersom man även får se hur Vladek levde många år efter kriget. Läs den!
 
/Anna

Kommentarer
Postat av: Frida

Har hört så mycket gott om det där seriealbumet och efter din recension blev jag bara ännu mer sugen på att köpa hem det. Låter så fantastiskt bra och viktigt!

2014-06-27 @ 18:32:39
URL: http://boooklovin.blogspot.com
Postat av: Beate

SV: Jag ångrar att jag inte läste TID innan CoHF... Känns egentligen inte som att jag har anledning att läsa TID eftersom jag vet hur allt slutar -.- Men det kommer jag göra ändå för jag kommer få Shadowhunter-abstinens och dessutom äger jag Clockwork Angel. Men om du fortfarande inte läst CoHF - VÄNTA TILLS EFTER DU LÄST TID!

SV: Jag har sett två avsnitt efter the mid season finale (The Angels Take Manhattan), alltså till The Bells of Saint John. Och jag gillar inte vändningen allting tog när Clara kom... Hela TARDISen har ju ändrat sig och introt och allting... Nej, jag hanterar inte dessa förändringar särskilt bra ''/ Vi får se hur jag känner när jag vant mig lite vid allt nytt.

Svar: Jag har inte läst CoHF än, men jag känner samtidigt också att jag inte orkar läsa alla tre böcker i TID innan jag läser CoHF... Jag äger dessutom inte del två och tre i TID än, och de är ju så tjocka!
Jag tycker tyvärr inte heller om vändningen som blev när Clara kom, och tyvärr tycker jag bara att det blev sämre ju längre säsongen gick...
bookshelf

2014-06-28 @ 16:26:10
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Zozzo

SV: Tack så jättemycket! <3 Japp, jag har det redan fixat så det kommer upp imorgon :D

2014-06-28 @ 23:50:26
URL: http://bokzoem.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0