Ge mig!

Jag satt igår och tittade igenom de vuxenböcker som ska släppas i vår på Bokus hemsida, något som jag aldrig annars gör. Vanligtvis kollar jag bara upp vilka ungdomsböcker som ska släppas, men jag blev lite intresserad på vuxenböckerna igår och det var tydlingen inte nyttigt för jag hittade några såå fina böcker som jag vill ha!
 
 
Hur fina är de inte? Enligt Bokus släpps dessa böcker i storpocket den 19 maj. Jag vill ha! Jag har visserligen inte läst något av Jane Austen än, men jag är sjuukt intresserad av "Stolthet och fördom" och jag älskar BBC-serien Emma som är baserad på boken, så jag känner att jag i alla fall måste ge någon av böckerna en chans. 
 
I några månader har jag letat runt på secondhand efter de omslagen som jag lägger in bild på här nedanför, men när jag såg de nya omslagen så ändrade jag åsikt direkt. Jag älskar de ljusa färgerna, kläderna och blommorna runt titlarna på de nya omslagen. Allt ser så mysigt, fint och somrigt ut. 
 
 
Omslagen nedan tycker jag dock inte så värst mycket om (de har inte heller släppts än) och jag tror det beror på att det inte känns som att de passar till tiden som böckerna utspelar sig i. Omslagen känns liksom lite för moderna och jag tycker inte de lyckas fånga den känsla som böckerna verkar förmedla (säger proffset som inte läst någon av böckerna utan bara sett en TV-serie baserad på boken). 
 
Dock tycker jag att pocketomslaget till Emma är väldigt snyggt, men om man ska ha den ena boken i ett omslag vill man ju ha de andra också i det omslaget och det är ju lite jobbigt.
 
Nu låter det som om jag kommer köpa alla de tre böckerna, vilket kanske inte är särskilt troligt eftersom jag som sagt inte ens läst något av Jane Austen än och inte vet om hon egentligen är något för mig
 
Tycker ni om Jane Austen? Vilken bok av henne är i så fall bäst? Och vilka omslag gillar ni bäst?

/Anna(:

Drakar istället för Hungerspel?

Är dystopin på väg att utrotas? Är regeringen korrupt och luften så förorenad att dystopin nu håller på att dö ut? Kommer soldater från okända kungadömen marschera in i dystopins land med drakar dragandes på High- fantasy? För det tror jag. 
 
Först (jag har blivit skadad av rapportskrivande och känner att jag måste förklara allt) så tänkte jag bara ge er en förklaring på vad High-fantasy är. Enligt den högst pålitliga källan Wikipedia är High-fantasy/högfantasy böcker som utspelar sig i en fiktiv värld, med lågutvecklad teknik och ofta med övernaturliga inslag såsom magi, drakar och andra varelser. Den första high-fantasyn brukar man oftast säga är Sagan om Ringen. 
 
Jag vet inte om jag är den enda som har märkt det, men den senaste tiden har high-fantasyböckerna ökat i book hauls hos både svenska bokbloggare och utländska booktubers. Och jag skulle vilja lägga äran/skulden (beroende på vad ni själv tycker om genren) på en enda booktuber:
 
 
 Nämligen Regan från Peruse Project. Hon är en ganska ny booktuber, men hon blev snabbt en av mina absoluta favoriter. Hon är så himla rolig samtidigt som hon är så bra på att tipsa om böcker - man blir alltid sugen på att läsa de böcker som hon tycker om och rekommenderar. Regan är, om ni inte räknade ut det från min introduktion, ett stort fan av fantasy och då framför allt high-fantasy. Sedan hon började bli ett stort namn i booktubeosfären (högst improviserat namn) har även antalet fantasyböcker i andra människors book hauls ökat markant och jag kan förstår varför. Hon är som sagt grymt duktig på att tipsa om böcker.
 
Som ni vet håller inte allt för evigt och allt har sin tid (vilket lät mycket djupare än vad jag menade) och jag tror därför att dystopins tid börjar ta slut. Sanden i timglaset börjar rinna ut. Och personligen känner jag mig ganska glad över det. Jag fastnade aldrig riktigt på dystopikroken och faktum är att jag nog nästan bara läst runt två dystopier, men jag har desto fler stående olästa i hyllan. 
 
Om nu dystopins era faktiskt går mot sitt slut så vet jag faktiskt inte vad jag tycker om att den byts mot high-fantasy. Fantasy har jag inget emot, men så fort det finns en karta med i fram boken börjar blir jag lite oroad. Jag har nämligen oftast lite svårt att komma in i high-fantasy. Troligtvis beror det på att det ofta är så himla mycket namn att komma ihåg och dessutom ofta en HELT ny värld som man ska lära känna. Därför föredrar jag Urban Fantasy och lite "lättare" fantasy. Om det dock är så att High-fantasy bli större så kanske det betyder att även Urban Fantasy även blir populärare och det klagar jag inte på.
 
Här kommer lite förslag på high-fantasy/fantasyböcker som nämnts lite överallt den senaste tiden (klicka på bilderna för att hamna på bokens goodreadssida): 
 
 
 Håller ni med mig om det här eller här jag helt fel ute? Tror ni att dystopierna sakta men säkert är på väg bort och att de banar väg för en ny trend med High-fantasy?
 
/Anna(:

RSS 2.0