Drakar istället för Hungerspel?

Är dystopin på väg att utrotas? Är regeringen korrupt och luften så förorenad att dystopin nu håller på att dö ut? Kommer soldater från okända kungadömen marschera in i dystopins land med drakar dragandes på High- fantasy? För det tror jag. 
 
Först (jag har blivit skadad av rapportskrivande och känner att jag måste förklara allt) så tänkte jag bara ge er en förklaring på vad High-fantasy är. Enligt den högst pålitliga källan Wikipedia är High-fantasy/högfantasy böcker som utspelar sig i en fiktiv värld, med lågutvecklad teknik och ofta med övernaturliga inslag såsom magi, drakar och andra varelser. Den första high-fantasyn brukar man oftast säga är Sagan om Ringen. 
 
Jag vet inte om jag är den enda som har märkt det, men den senaste tiden har high-fantasyböckerna ökat i book hauls hos både svenska bokbloggare och utländska booktubers. Och jag skulle vilja lägga äran/skulden (beroende på vad ni själv tycker om genren) på en enda booktuber:
 
 
 Nämligen Regan från Peruse Project. Hon är en ganska ny booktuber, men hon blev snabbt en av mina absoluta favoriter. Hon är så himla rolig samtidigt som hon är så bra på att tipsa om böcker - man blir alltid sugen på att läsa de böcker som hon tycker om och rekommenderar. Regan är, om ni inte räknade ut det från min introduktion, ett stort fan av fantasy och då framför allt high-fantasy. Sedan hon började bli ett stort namn i booktubeosfären (högst improviserat namn) har även antalet fantasyböcker i andra människors book hauls ökat markant och jag kan förstår varför. Hon är som sagt grymt duktig på att tipsa om böcker.
 
Som ni vet håller inte allt för evigt och allt har sin tid (vilket lät mycket djupare än vad jag menade) och jag tror därför att dystopins tid börjar ta slut. Sanden i timglaset börjar rinna ut. Och personligen känner jag mig ganska glad över det. Jag fastnade aldrig riktigt på dystopikroken och faktum är att jag nog nästan bara läst runt två dystopier, men jag har desto fler stående olästa i hyllan. 
 
Om nu dystopins era faktiskt går mot sitt slut så vet jag faktiskt inte vad jag tycker om att den byts mot high-fantasy. Fantasy har jag inget emot, men så fort det finns en karta med i fram boken börjar blir jag lite oroad. Jag har nämligen oftast lite svårt att komma in i high-fantasy. Troligtvis beror det på att det ofta är så himla mycket namn att komma ihåg och dessutom ofta en HELT ny värld som man ska lära känna. Därför föredrar jag Urban Fantasy och lite "lättare" fantasy. Om det dock är så att High-fantasy bli större så kanske det betyder att även Urban Fantasy även blir populärare och det klagar jag inte på.
 
Här kommer lite förslag på high-fantasy/fantasyböcker som nämnts lite överallt den senaste tiden (klicka på bilderna för att hamna på bokens goodreadssida): 
 
 
 Håller ni med mig om det här eller här jag helt fel ute? Tror ni att dystopierna sakta men säkert är på väg bort och att de banar väg för en ny trend med High-fantasy?
 
/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Elen [bokpotaten]

Har väntat ett bra tag på att folk ska tröttna på dystopier. Tycker oftast de varit rätt dryga. Redi maffig fantasy däremot, oooh ge mig mer! Har också fastnat för Regan, go är hon. Nästa gång jag beställer böcker (vilket förhoppningsvis dröjer) så är det Falling Kingdoms och Throne of Glass som gäller! Så taggad, wooh! :D

Svar: Jag är också trött på dystopier (och mest då för att det aldrig riktigt intresserade mig). REgan måste verkligen besitta någon övernaturlig tipsningskraft för alla verkar vilja läsa allt som hon tipsar om :)
bookshelf

2014-03-05 @ 21:35:35
URL: http://bokpotaten.blogspot.se/
Postat av: Angelica - Biblioteket

Håller med fullständigt! Har blivit mer och mer sugen på att läsa fantasy sedan jag började kolla på Regans videor :)

2014-03-05 @ 21:38:50
URL: http://biblioteket.webblogg.se
Postat av: Emelie

Dystopierna är på väg att dö ut, det tror jag, jag har inte sett alls lika många populära dystopier sedan dess höjdpunkt med Hunger Games, Divergent, etc. i 2011/2012. Jag vet dock inte om High Fantasy håller på att bli inne, för jag är inte så insatt i det här med populära grejer. Det gör mig lite rädd dock att high fantasy - som är en av mina favoritgenrer - skulle bli superpopulär och jag tvivlar faktiskt lite på det också. Jag känner att framtidens high fantasy - om det nu blir en megatrend - kommer hålla tillbaka lite med det komplicerade delarna - ja, rentav YA-iferas. Jag tror inte att så många har tålamod eller sug att ta sig in i jobbiga fantasyböcker (fan, jag har inte alltid det) och därför tvekar jag lite till hur populärt det kommer bli.

Och om det blir populärt, ja, då kommer det säkerligen kretsa kring en hop med riktigt populära böcker (som Hunger Games och Diverget) som ALLA läser, snarare än att de breddar området. Nog för att dystopi har varit inne, men jag ser då fortfarande ingen annan som har läst SHIP BREAKER och de är en av de bästa dystopierna jag har läst. Mäkta besviken är jag.

Jag kanske är lite territorisk också, high fantasy är lite min grej och om alla börjar läsa det... min hipster kilar tänder av blotta tanken. Men om det blir populärt - gött! Bara det inte händer INNAN jag har läst några av de där (jag måste behålla min hipsterstatus). "The Final Empire" hade du med på bild tror jag; jag har haft den ståendes i min bokhylla i snart tre år (hehe) och inte kommit igång med den än.

Men som sagt, jag tror att det kommer bli en lite lättare form av High fantasy, de som blir mainstream. Fast vem vet, många har börjat läsa A Song of Ice and Fire och jag skulle inte vilja kalla dem för "lätta". Så vem vet :)

Svar: Jag håller med dig. OM High-fantasy blir större tror jag att genren, eller i alla fall de böcke som kommer bli populära, kkommer vara ganska mainstream och inte alls så high-fantasyaktiga som vanlig high fantasy om duy fattar vad jag menar^^
bookshelf

2014-03-05 @ 22:28:20
URL: http://drizzleandhurricanes.blogspot.com
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie

Vet inte om de blir High-Fantasy men tror helt klart att antalet dystopier kommer minska!

Svar: Det tror jag du har rätt i! Det är nog kanske inte helt säkert än att det blir High Fantasy, vi kanske är i någon sån där mittemellan fas :)
bookshelf

2014-03-05 @ 23:43:06
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Petra

Haha, jag har precis kommit in i en period när jag nästan bara är sugen på high fantasy böcker. Har nyligen läst klart Falling Kingdoms, och har dessutom beställt hem ett gäng fantasyböcker. :) Dock har jag aldrig sett en video av Regan, även om jag hört talas om henne, och jag älskar fortfarande dystopier med. :)

2014-03-06 @ 10:27:19
URL: http://petrasbokblogg.blogspot.se/
Postat av: jana

Jag vet inte om jag har läst någon high fantasy. Tycker bättre om urban fantasy. Funderar på vad G P Taylors Skuggornas besvärjare är för slags fantasy? Vet du det?

Svar: Nej, jag vet tyvärr inte vad det är gör bok :(
bookshelf

2014-03-06 @ 13:10:37
Postat av: Amelie

Jättebra inlägg Anna! Håller med om i stort sett allt du skriver. Regan får mig att vilja läsa typ allt hon pratar om och däribland mycket High-fantasy. Precis som dig föredrar jag oftast Urban fantasy och andra genrer som hamnar någonstans mitt emellan. Men jag älskar fantasy-världar för deras enorma möjligheter och höga mysighetsfaktor, men kan dock bli lite skrämd när böcker om dem är 500+ sidor eller har en karta/namnlista/ordlista man konstant måste bläddra till för att hänga med och förstå.

Oj, lång kommentar det blev - antagligen för att jag också tänkt mycket på just ökningen av High-fantasy senaste tiden :)

2014-03-07 @ 22:51:06
URL: http://www.ameliesboktips.blogg.se
Postat av: Julia

Jag hoppas att dystopi-hysterin är över snart, jag har tröttnat lite. Precis som jag tröttnade på vampyrer :)

Svar: Jag har också tröttnat på dystopier (jag som knappt ens läst något av det ^^)
bookshelf

2014-03-09 @ 20:33:38
URL: http://juliasnerdroom.blogspot.com
Postat av: Lena

Ganska kul hur olika genren är väldigt populära en tid innan något annat tar över. Jag har också på senaste tiden lagt märke till att allt fler booktubers och bokbloggare pratat om fantasy/high fantasy böcker. Själv har jag också blivit lite nyfiken på dem, bland annat A Song of Ice and Fire serien, Throne of Glass och Falling Kingdoms.

Regan är med en av mina favorit booktubers. Som du sa tipsar hon alltid om intressanta böcker.

Svar: Jag antar att det är ungefär som med kläder och mode :) Det är populärt ett tag men sedan blir något annat modernt :)
Jag har också faktiskt blivit sugen på att läsa High Fantasy och jag gillar inte ens det egentligen^^

Regan är toppenbra! :)
bookshelf

2014-03-10 @ 20:17:36
URL: http://lenacee.wordpress.com
Postat av: Beate

Dystopin kommer nog aldrig försvinna, men kanske kommer den att få semester från YA-genren ett tag framöver. Först var det vampyrböcker, sedan blev det dystopier och nu är det high fantasy som gäller! Personligen tycker jag det här är SJUKT BRA! Jag älskar fantasy och läser typ ingenting annat så det här är very good news för mig ;) Väldigt bra och insiktsfullt inlägg! :)

Nu när jag ändå är här tänker jag passa på att tipsa om att man får 15 % rabatt på alla DW-grejer från roligaprylar.se om man använder rabattkoden som finns på min blogg! :D Tänkte att du som Whovian skulle vara intresserad av sådan information ;D Här är länken: http://bokbeate.blogspot.se/2014/03/15-rabatt-pa-alla-doctor-who-prylar.html

Svar: Precis! Den kommer garanterat inte försvinna helt, men jag tror att den kommer minska :) Och jag håller med dig, i alla fall om den lite mer "vanliga" fantasyn kommer tillbaka. Alltså inte High fantasy ^^
Jag ska kolla in sidan! :)
bookshelf

2014-03-13 @ 10:08:46
URL: http://bokbeate.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0