Jag behöver hjälp med att bli skrämd

Imorgon är det oktober, och alla vet att oktober är lika med Halloween, och alla vet Halloween är lika med SKRÄCK! Jag har tyvärr ingen doktorsexamen i skräcklitteratur och därför behöver jag er hjälp. Jag äger några böcker som går åt det mörkare hållet, och som jag funderar på att försöka hinna läsa i år. Några av dem verkar dock inte superläskiga, men man tar vad man har. 
 
Mörk Jord - Belinda Bauer, Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist, In the Shadow of Blackbirds - Cat Winters, Röd drake - Thomas Harris
 
Nu vill jag att ni ska ösa på med skräckförslag. Det behöver inte ens vara böcker! Det kan vara filmer, TV-serier eller någon fruktansvärd maträtt (dock helst inget som innehåller kroppsdelar från människor). Och jag vill ha riktig skräck. Jag vill att det ska vara så läskigt att jag inte vågar släcka lampan på kvällen. Jag vill att det ska vara så läskigt att jag inte vågar gå på toaletten på natten trots att jag nästan kissar på mig. Jag vill att det ska vara så läskigt att jag måste kolla under sängen innan jag går och lägger mig. Jag vill att det ska vara så läskigt att jag till och med är rädd i dagsljus. Jag vill inte ha Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (dels för att jag redan har läst den, men också för att den inte var läskig). 
 
Tipsa på!
 
/Anna(:

Åror

Titel: Åror
Författare: Elias Ericson
Sidantal: 84
Betyg: 8/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Nej
 
Mika ska snart börja sin första dag på gymnasiet, och ångesten blir inte bättre av att han avskyr den kropp han är fast i. Han äcklas av sin kropp, och när han inte är i skolan ligger han på sängen i sitt rum och gör sitt bästa för att inte gråta. En dag träffar han dock Izzy, och trots att hon är otroligt påträngande så kanske hon kan hjälpa honom att må lite bättre.
 
Den senaste tiden har jag varit väldigt sugen på att läsa lite mer mörk och realistisk contemporary. Jag såg hos något förlag att Elias Ericson skulle släppa en barnbok med ungefär samma tema som den här boken, så jag kollade upp om han hade gjort något mer, och då hittade jag den här "Åror".
 
Jag kan inte påminna mig själv om att jag har läst några böcker om transpersoner tidigare (är det ett tecken på att det borde skrivas fler?), så jag tyckte att det skulle vara intressant att få lära mig lite mer. Jag kan ju inte förstå exakt hur de känner och mår genom att bara läsa om det, men trots det ökade min förståelse väldigt mycket medan jag läste den här boken. 
 
Det här seriealbumet tycker jag garanterat borde läsas i skolorna, eftersom det är otroligt lätt att ta till på grund av seriealbumsformatet, samtidigt som det är ett ämne som inte behandlas tillräckligt ofta. Dessutom tror jag att många ungdomar, som befinner sig i samma sits som Mika och känner sig fel i sin kropp, kan få tröst av den här boken. Personligen tycker jag att det här är en väldigt viktig bok som fler borde läsa. 
 
Handlingen är rätt mörk och dyster, men jag tror också att det är viktigt att läsa sådana här böcker ibland, även om man blir nedstämd av dem. Ibland kan det vara viktigt att se hur andra har det. Jag gillar också att den tar upp hur svårt det känns när till exempel en familjemedlem vägrar acceptera vilket kön man idenfierar sig som. 
 
Den här boken har inte ett sockersött slut, men jag tyckte att det kändes realistiskt. Om det hade slutat sockersött hade jag nog blivit lite irriterad, eftersom det här är en sådan grej som man inte bara accepterar över en natt, eller för att man får en ny kompis. 
 
 
Överlag tyckte jag väldigt mycket om den här boken. Den belyser ett otroligt viktigt ämne som inte behandlas tillräckligt ofta i skönlitteratur. Att den dessutom är skriven i seriealbumsformat gör det ännu bättre, eftersom den då är lättillgänglig för många. Jag tror garanterat att den här behöver läsas av alla -transpersoner kan läsa den för att känna tröst och veta att de inte är ensamma, och alla andra kan läsa den för att öka förståelsen och bli mer öppna. Speciellt i dessa tider, efter valet...
 
/Anna(:
 

Trollkarlen från Oz

Titel: Trollkarlen från Oz
Författare: L. Frank Baum
Sidantal: ljudboken ca 4.5 timmar
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Wonderful Wizard of Oz
Serie: Ja ( Oz #1)
 
En dag kommer en cyklon och tar Dorothys hus medan hon och hennes hund befinner sig i det. När huset landar på marken igen befinner hon sig i landet Oz. Där träffar hon tre annorlunda vänner, som alla saknar något och som vill följa med henne till Smaragdstaden för att träffa trollkarlen. Om Dorothy någonsin vill komma hem igen måste hon bege sig till Smaragdstaden för att få hjälp av den store Trollkarlen. 
 
I veckan fick jag migrän, och när jag har migrän kan jag tyvärr inte läsa. Efter ett tag blir det sjukt tråkigt att bara se på TV, så jag bestämde mig för att låna en ljudbok. Mitt bibliotek hade inte världens största utbud av streamade ljudböcker, så jag bestämde mig till slut för att låna "Trollkarlen från Oz", eftersom den historian nyligen var med i ett avsnitt av Supernatural. Redan från första början kände jag på mig att jag skulle tycka om den, och jag hade inte fel. 
 
Den här boken var otroligt mysig att lyssna på som ljudbok, och jag tror att ljudboksformatet verkligen höjde handlingen. Hade jag läst den som en vanlig bok tror jag att jag kanske hade blivit lite uttråkad, men när jag lyssnade på den blev det som att någon berättade en saga för mig. 
 
Karaktärerna i den här boken fann jag till min förvåning väldigt älskvärda, och det gjorde ont i hjärtat varje gång någon råkade i knipa. Jag ville ju inte att Dorothy skulle förlora någon av sina färdkamrater! Jag tycker också att det är fint att de hela tiden hjälper varandra och bryr sig om varandra. Trots att lejonet hela tiden nämner att han vill gå till Smaragdstaden för att få mod så är det tydligt att han redan är väldigt modig, han vet bara inte om det. Alla karaktärer är också väldigt annorlunda mot alla andra som bor i Oz, och jag älskar att de får vara det. Det är ingen som försöker förändra på dem, utan alla bara accepterar varandra.
 
Under tiden som jag lyssnade på ljudboken såg jag också filmen från 1939, och den skiljer sig väldigt mycket från boken. Jag tyckte såklart att boken var bättre, eftersom man fick se mer av hur de hjälpte varandra igenom alla svårigheter, men också för att budskapen kom fram tydligare i boken.  Filmen är dock inte alls dålig, och jag rekommenderar er att se den (även om jag föreslår att ni läser boken först i så fall)! Dorothy är dessutom mer kick-ass och cool i boken än vad hon är i filmen. 
 
Handlingen blev dock hela tiden lite antiklimatisk, något som jag tyckte var lite roligt. Man tror hela boken igenom att när de anländer till Smaragdstaden så kommer det pampiga slutet komma, men det gör det inte. Sedan tror man ännu en gång att ett pampigt slut ska komma, men det gör det inte då heller. Det var lite konstigt, men jag tyckte också att det var intressant eftersom det var annorlunda. Man tror att allt ska sluta i en stor fight, men det gör det inte. Jag gillar det!
 
Jag är väldigt förvånad över hur mycket jag tyckte om den här boken. Den var superfin och mysig, och jag älskade att lyssna på berättelsen om Dorothy och hennes vänner. Otroligt fint!
 
Bästa med boken: Vänskapen mellan karaktärerna, och hur fin och mysig boken var. 
Sämsta med boken: Kunde väl bli lite långsam ibland, men det störde mig inte nämnvärt. 
 
/Anna(:

Glöm inte Bokälskarträffen!

Snart är det äntligen dags för årets Bokmässa! Och Bokmässa betyder Bokälskarträff. För att ni inte ska råka glömma så vill jag påminna er. Det är för ALLA som älskar böcker!
 
Lördag 27:de september, kl 14.00, i Bonnier Carlsens (B:04:02) monter
 

Vill ni läsa hela inlägget om Bokälskarträffen så hittar ni det HÄR
 
Vill ni veta hur man överlever Bokmässan, så hittar ni mitt inlägg från förra året HÄR
 
Vill ni läsa ett roligt inlägg om hur det verkligen är på Bokmässan (som jag inte skrivit) klickar ni HÄR
 
Jag ser fram emot att träffa er på Bokmässan!
 
/Anna(:

Oliver Jeffers x 4

Titlar: Att fånga en stjärna, Funnen och Vunnen,  Vägen hem
Författare: Oliver Jeffers 
Originalspråk: Engelska
Originaltitlar: How to Catch a Star, Lost and Found, The Way Back
 
Jag har läst väldigt mycket gott om Oliver Jeffers på många olika bokbloggar, och eftersom hans böcker är så korta så var jag tvungen att testa dem. Och besviken blev jag sannerligen inte!
 
Illustrationerna är rätt så enkla, med inte allt för mycket detaljer, men de är samtidigt väldigt söta. Jämför man Oliver Jeffers med Shaun Tan så är Oliver Jeffers böcker mer tydligt riktade mot små barn och illustrationerna är mindre detaljerade, men jag tycker verkligen inte att det gör dem sämre! Alla de här tre böckerna tyckte jag lika mycket om, och alla tre hade väldigt fina budskap. 
 
Sluten i alla de här böckerna var också väldigt fyndiga och mysiga, och det gillas!
 
Titel: Den sitter fast
Författare: Oliver Jeffers
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Stuck
 
Till skillnad från de tre andra böckerna så lägger den här boken mer vikt på humor än ett viktigt budskap, och jag ÄLSKADE DEN! Jag skrattade hela boken igenom, och det blir bara mer galet och galet ju längre man läser. När jag började läsa den här var jag inte på toppenbra humör, men efter att ha läst ut den var jag hur glad som helst. Sedan tvingade jag min mamma och syster att läsa den, och de tyckte också att den var superrolig. 
 
I kort så handlar den här boken om en kille som råkar kasta upp sin drake i ett träd. Han hämtar sedan allt fler, och allt konstigare, saker för att försöka få ner den där draken. Det låter kanske inte som den roligaste handlingen, men den var hur rolig som helst! Vissa av de saker han kastar upp i trädet var bara helt bisarra och jag satt och skrattade hela tiden. 
 
Den är hur kort som helst, och den gjorde min dag, så jag förstår inte vad ni skulle kunna komma med för argument att inte plocka upp den. Den är hur bra som helst! Jag kan tänka mig att småbarn dessutom kanske tycker att den här är ännu roligare än vad jag tyckte, även om det inte verkar troligt.
 
Jag vill garanterat läsa mer av Oliver Jeffers nu, och högst upp på listan står "This Moose Belongs To Me" som verkar hur fin som helst!
 
Om ni endast ska läsa en av de här böckerna så rekommenderar jag självklart "Den sitter fast" som är en av de bästa böckerna jag har läst i år. Men eftersom de är så korta så hinner ni utan tvekan med alla fyra utan att det kommer att störa ert tidsschema. 
 
Tack till Bonnier Carlsen för rec-exet!
 
/Anna(:
 

Negrinha

Titel: Negrinha
Författare: Jean-Christophe Camus
Sidantal: 102
Betyg: 8/10
Originalspråk: Franska
Originaltitel: Negrinha
 
Maria lever i Rio de Janiero 1953. Maria räknas som ljushyad där, medan hennes mamma är mörk. Hennes mamma jobbar som hemhjälp hos en rik familj, men hon är noggrann med att ingen ska få veta om att hon är Marias mamma. Hon vill att Maria ska få ett annorlunda liv än det hon själv hade när hon växte upp i favelan. Därför håller hon också Maria borta från favelan, och Maria vet inte att hennes mamma kommer därifrån. Tills hon en dag får reda på det...
 
Det här seriealbumet tyckte jag var otroligt intressant läsning, eftersom man fick sådan inblick i hur livet var på den här tiden i Rio de Janiero. Det var intressant och sorgligt att läsa om hur Marias mamma var tvungen att ljuga för sitt barn bara för att skydda henne från de orättvisor som kommer på köpet när man är född i favelan och är mörkhyad. Maria möter också en pojke från favelan och allt som hände honom var också väldigt tragiskt och visade ännu mer på de här orättvisorna. 
 
Stilen på det här serialbumet påminde mig väldigt mycket om Aya från Yopougon, som jag läste förra året och älskade. Den här är lite mer allvarlig och seriös än Aya, men tecknarstilarna tycker jag påminner om varandra. Även sättet de använder färgerna på i bilderna är rätt likt varandra. Jag tycker om tecknarstilen väldigt mycket i båda de här seriealbumen, eftersom bilderna inte är allt för välpolerade och färgerna  är underbara!
 
 
Jag rekommenderar garanterat det här serialbumet om ni vill ha något som är lite mer seriöst. Man lär sig väldigt mycket medan man läser det, och det får en att tänka. Det är ganska lite text på varje sida, så det tar inte allt för lång tid att läsa heller.

/Anna(:

Taylor Swift Book Tag

 
Tack till Nelly för taggen!
 
Jag taggar ALLA som som har ett A i sitt bloggnamn! Gör den om ni vill!
 
/Anna(:
 
 

Butterfly Grave

Titel: Butterfly Grave
Författare: Anne Cassidy
Sidantal: 296
Betyg: 6/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (The Murder Notebooks #3)
 
VARNING FÖR SPOILERS FÖR TIDIGARE BÖCKER I SERIEN!
 
Det är snart jul och Rose och Joshua försöker fortfarande hitta sina föräldrar, men plötsligt råkar Joshuas farbror ut för en olycka som nästan slutar dödligt. Joshua och Rose bestämmer sig då för att åka upp till Newcastle och ta reda på vad som egentligen har hänt. Även Joshuas kompis Skeggsie bestämmer sig för att följa med eftersom hans pappa bor där. När de börjar rota runt märker de att Joshuas farbror kanske inte var så oskyldig som de först trodde. 
 
De två första delarna i den här serien älskade jag av hela mitt hjärta, och ända sedan jag läste dem förra året har jag tipsat ungefär varenda levande människa om dem (de flesta har inte gillat första boken,och jag förstår inte varför). När jag fick veta att den svenska utgivningen av den här serien tills vidare hade lagts på is var jag tvungen att köpa tredje delen på engelska, och jag var sjukt taggad! Tyvärr levde  den här boken inte alls upp till de två tidigare delarna...
 
Först och främst tyckte jag inte att det hände lika mycket i den här boken som de tidigare. Mysteriet var inte heller lika intressant, och man fick inte veta så mycket nytt om deras föräldrar förrän i slutet. I de två tidigare böckerna kunde jag inte sluta läsa, och även om den här var snabb- och lättläst så tyckte jag ändå inte att jag rycktes med på samma sätt. 
 
Sedan har vi de två saker som störde mig allra mest och som förstörde serien lite för mig. Det värsta är att jag inte kan berätta om någon av dem eftersom de spoilar boken väldigt mycket... Men jag kan väl säga att det skedde ett dödsfall som enligt mig var helt onödigt, och som gjorde att jag kände mig otroligt lurad. Det hade inte behövt ske och det gjorde mig otroligt otaggad på resten av boken och serien. Den andra grejen var en sak som det har hintats om tidigare, men som jag hoppades på att författaren inte skulle utveckla, eftersom även det skulle förstöra serien och göra den stereotyp. Det gjorde hon såklart... Jag känner mig även lurad och irriterad över det här, eftersom jag såg tecken på något annat som höll på att byggas upp och den vändning som författaren tog var inte tillräckligt bra uppbyggd, Man hade sett tecknen hos en karaktär, men inte hos den andra. Okej, nog med vaga antydningar. 
 
Karaktärerna tyckte jag inte heller var lika bra i den här boken. Joshua irriterade mig till döds! Han blir så sjukt besatt och då kan han inte tänka på NÅGOT annat. Om han till exempel har bestämt sig för att hitta vem det var som skadade hans farbror, så kommer han inte kunna tänka på något annat förrän han har tagit reda på vem det var. Han är dessutom på skitdåligt humör hela tiden. Och Rose gjorde inte heller lika stort intryck den här gången. 
 
Jag är väldigt besviken på den här boken, speciellt när man jämför den med de två första böckerna i serien. Den var inte alls lika actionpackad, och många vändningar som den här boken tog tyckte jag inte alls om... Jag är inte så värst taggad på att läsa sista boken nu, men jag vill samtidigt veta hur det slutar. Vi får se när jag plockar upp den. 
 
Bästa med boken: Karaktären Skeggsie
Sämsta med boken: Tog alldeles för många vändningar som jag ogillade. Var inte lika actionpackad som de tidigare. 
 
/Anna(:

Valkyrie

Titel: Valkyrie
Författare: Kate O'Hearn
Sidantal: 345
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (del 1)
 
Freya är en fjortonårig valkyria som lever i Asgård. Vid fjorton års ålder går valkyriorna igenom den ceremoni som gör dem till riktiga valkyrior som besöker slagfält nere på jorden för att skörda själar av krigare som dött ärofullt i krig. Freya gillar dock inte jobbet som valkyria, men en dag skördar hon en mans själ och han vill att Freya ska besöka jorden för att se efter hans familj som har problem. Hon beger sig därför till jorden, trots att det är emot lagen, för att finna soldatens familj och hjälpa dem. På jorden finner hon för första gången vänner, samtidigt som hon försöker lösa problemen som hon plötsligt ställs inför. Hon måste också se till att undgå upptäckt.
 
 
Det som var det mest intressanta med den här boken var mytologin. Jag har inte läst särskilt många böcker där fokuset ligger på nordisk mytologi, och jag tror att det överlag är vanligare med till exempel grekisk mytologi i skönlitteratur. Därför kändes det kul att läsa om lite nordisk mytologi för en gångs skull. Jag har koll på grunderna, men jag visste inte alls vad en valkyria var. Att Asgård sedan existerade samtidigt som den moderna världen tyckte jag var riktigt roligt! Ni vet kanske att jag är lite halvrädd för High Fantasy, men i den här boken var fantasy-elementen balanserade väl, och det var aldrig svårt att hänga med i världsuppbyggnaden. 
 
Huvudkaraktären Freya tycker jag dock är en smula konstig, och hon är lite out of character genom hela boken. Tidigt i boken förklarar Freya att hon inte tycker om människor för att de inte gör något annat än att slåss. Sedan när hon själv står inför mobbare så tar hon till fysiskt våld för att vinna över mobbarna. It doesn't make sense. Om hon är så emot våld borde hon väl själv försöka att undvika det?
 
Budskapet i den här boken blir också lite snedvridet på grund av det här. Freya lär sina nya kompisar att slåss för att ta kampen mot mobbarna, men jag tycker inte att det är det budskapet som man bör sända till unga som drabbas av mobbning. Självklart ska man försöka bekämpa mobbning, men jag tycker inte att man bör uppmuntra barn som blir mobbade att bekämpa det genom att själva använda fysiskt våld. 
 
Annars tyckte jag att den här boken var väldigt spännande och mysig, en trevlig Middle Grade. Kapitlen var väldigt korta, och det gjorde att man hela tiden ville läsa vidare. Vänskapen mellan Freya och hennes nya kompisar var väldigt fin. Synd bara att det där felaktiga budskapet skulle förstöra det hela.
 
Bästa med boken: Mytologin 
Sämsta med boken: Att budskapet blev lite fel, och att Freya var lite out of character.

Me and Earl and the Dying Girl

Titel: Me and Earl and the Dying Girl
Författare: Jesse Andrews
Sidantal: 295
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Nej
 
Greg klarar sig igenom High School genom att se till att inte ha några vänner alls. Han umgås inte med någon, men han är heller inte ovän med någon. Den enda vän han egentligen har är Earl, men han ser honom mer som en kollega. Tillsammans gör de filmer. Filmer som de vet är rätt dåliga. En dag får Greg dock veta att en av hans barndomsvänner är döende i leukemi. Han bryr sig egentligen inte, men hans mamma tvingar honom att umgås med Rachel, för att visa att han finns där för henne.
 
Eftersom den här boken alltid marknadsförs som otroligt rolig, så plockade jag upp den med förväntningen att jag antingen skulle älska eller hata den. Böcker vars fokus är att vara roliga är ofta lite svåra. Om man har samma humor som författaren brukar boken ofta vara väldigt bra, men har man inte det så är risken väldigt stor att boken faller platt. I det här fallet blev det faktiskt varken eller, så jag förstår inte varför jag skrev en så lång introduktion som sedan inte ens stämmer...
 
Jag tyckte att den var rolig ibland, men inte alls så rolig som jag hade förväntat mig. Jag ser var humorn är, men jag tyckte inte alltid att det som skulle vara roligt var superroligt. Det här kanske helt enkelt inte riktigt var min humor. Samtidigt så älskar jag sarkasm och ironi väldigt mycket, så om världen hade varit logisk borde jag ha tyckt om den. 
 
Greg som karaktär tycker jag är väldigt intressant och, som Raeleen från padfootandprongs07 nämner i sin recension, så tycker jag att han känns som en väldigt ärlig och verklig karaktär. Greg vågar erkänna att han egentligen inte bryr sig om Rachel eller att hon är sjuk.  Det låter grymt hjärtlöst när han säger det, men jag får också känslan av att han kanske säger för att han egentligen bryr sig, men inte riktigt vet hur han ska handskas med det. Greg är ingen älskvärd karaktär, och därför älskar jag honom. Många stör sig på att han alltid är så elak, men jag tycker om det. Han är otroligt awkward, socialt inkompetent, och beter sig hela tiden fel och säger helt fel saker, men jag älskar ändå att han gör det eftersom det gör honom speciell och rolig. Att han sedan kan klanka ner på sig själv på grund av det här gör det ännu bättre! Han känns realistisk. 
 
Även om jag kanske inte älskade den här boken, så tyckte jag fortfarande att den var bra och jag uppskattar den. Det känns som en frisk fläkt inom YA, och jag älskar att den inte är så sockersöt som så mycket annan YA. Den här känns mycket mer ärlig och verklighetstrogen, och den förskönar ingenting. 
 
Trots att den här boken är väldigt annorlunda, så fastnade den tyvärr inte i mitt minne. Jag tänkte inte på den i dagar efteråt, och det är där den här boken misslyckas. Jag älskar konceptet och jag tycker att Greg är en otroligt intressant karaktär, men den berör mig tyvärr inte. Det är ingen dålig bok, men det var något med den som gjorde att den varken fastnade i mitt minne eller hjärta. 
 
Bästa med boken: Greg och hur ärlig den här boken känns
Sämsta med boken: Tyvärr berörde den mig inte
 
/Anna(:

Wreck Bella's Journal

 
Det här är mitt första bidrag till Bellas Wreck This Journal-grej! Hennes Wreck This Journal skickas runt och så ska man göra en eller två uppdrag i den, och det här var mitt första. Enjoy!
 
/Anna(:

Bokälskarträff på Bokmässan

I år har jag uppdaterat namnet från "bokbloggarträff" till "bokälskarträff", eftersom jag inte vill exkludera någon. Man måste nämligen absolut inte ha en bokblogg för att komma på den här träffen. I vilket fall som helst, bokälskarträff. Jag har "anordnat" den två år tidigare, och i år ska inte bli något undantag!
 
Den här bokälskarträffen, vad går den då ut på? I korta drag går den ut på att träffa andra bokälskare. Bokmässan är gigantisk, och chansen är inte så superstor att man bara lyckas springa in i andra bokälskare som man faktiskt känner. Därför är den här bokälskarträffen toppenbra. Vi samlas i alla fall på ett visst ställe på en viss tid och sedan umgås vi. Svårare än så är det inte (men det är sjukt trevligt).
 
I år verkar det dock inte som att någon officiell bokbloggarträff har anordnats, vilket såklart är lite trist, men det gör också att den här träffen kan bli längre. Som sagt, ni måste inte ha en bokblogg för att komma dit, jag vill gärna träffa alla som tycker om böcker (vilket ungefär alla på Bokmässan gör, men never mind)!
 
Som vanligt så är den här träffen inte fancy för fem öre, kom bara som ni är! Det kan dock vara trevligt att ha med sig ett block, en bok eller en tygkasse som alla andra bokälskare kan skriva i! 
 
Kan vi komma till det viktiga nu? 
 
NÄR? Lördagen den 27:de september 2014 kl. 14.00
VAR? Bonnier Carlsens monter  B04:02
 
 
Här är en bild av nedre våningen på Bokmässan. Ser ni den röda ringen? Det är Bonnier Carlsens monter och är ganska lätt att hitta eftersom de gör ganska tydlig "reklam" för sin monter. Ser ni den orange ringen? Det är en korridor som finns bakom, och dit flyttade vi oss förra året. Det är väldigt mycket folk i Bonnier Carlsens monter, så jag tänker att vi kan mötas upp vid 14.00 vid Bonnier Carlsens monter för att sedan gå till den där korridoren. Om ni kommer senare än 14.00 kan ni ju gå till den där korridoren om ni inte hittar oss vid montern. 
 
En bild (från Anna) från förra årets träff!
 
Jag hoppas verkligen att ni vill komma eftersom den här träffen brukar vara den absoluta höjdpunkten på dagen! Som sagt, ni måste VERKLIGEN INTE ha en bokblogg för att komma dit!
 
Vill ni komma? Låter det bra, eller behöver jag ändra något? Berätta gärna om ni i alla fall planerar att komma. Anmälningen är självklart inget bindande, men det är kul att se om det kommer någon. 
 
 
Sprid gärna detta vidare också så att vi kan bli så många bokälskare som möjligt!
 
/Anna(:

Böcker som beskriver mig

Fangirl av Rainbow Rowell, av den enkla anledningen att jag fangirlar över ungefär allt jag tycker om. Fangirl skulle kunna ha varit mitt mellannamn, om jag hade haft något. 
 
Me and Earl and the Dying Girl av Jesse Andrews. I den här boken är jag mest lik huvudpersonen Greg, på grund av min obotliga sarkasm, och min awkwardhet runt andra människor. Jag är inte riktigt lika awkward som Greg, men ibland har jag mina ljusa (mörka) stunder då man undrar om jag ens kommer från den här planeten (vilket jag inte gör, men det är en hemlighet). 
 
Anna and the French Kiss av Stephanie Perkins. Först och främst på grund av det ganska uppenbara: vi delar samma namn. Men också för att både jag och Anna är väldigt nördiga, hon älskar film och jag böcker. Jag kan känna igen mig i hur viktiga filmerna är för henne. Sedan kan jag även känna igen mig i hennes personlighet i början, när hon inte vill åka till Paris eftersom hon är nöjd med hur hon har det hemma. 
 
Mamette av Nob. Hur skulle jag ens kunna utelämna en pensionär i det här inlägget? Jag valde Mamette för att jag hoppas att jag ska vara lika cool som henne när jag är så där gammal, men också för att jag redan nu är pensionärig. Jag menar, hur många coola och populära tonåringar föredrar korsord framför en partykväll? Ge mig bara en gungstol så kan jag gå i pension imorgon!
 
Saknad-serien av Meg Cabot. Min kompis brukar ibland kalla mig för Mastriani, bara för att hon tycker att jag påminner om huvudkaraktären Jessica Mastriani från Saknad-serien. Anledningen är att jag säger till om någon irriterar mig eller bara är allmänt dum i huvudet. Jag gjorde det mer förr än vad jag gör det nu, men om ni gör mig riktigt irriterad (genom att t.ex. prata under en bio) så blir det inte så roligt, eftersom jag kan ha en ganska vass tunga när det krävs. Jag slåss inte riktigt lika mycket som Jessica, men jag hamnade faktiskt i en liten fight en gång i matsalen, och det slutade med att jag luktade mjölk resten av dagen...
 
Det finns fler böcker som beskriver mig, men jag var tvungen att begränsa mig lite. 
 
----------- Det här inlägget är en del av Fridas bokbloggsmaraton -------------
 /Anna(:

Mitt Twilightbokminne

De flesta har vi väl säkert något minne till Twilight. Antingen var man den enda som hatade det, eller så var man, som alla andra, så förälskad av den glittrande vampyren att man inte kunde tänka på något annat. Twilight har dock gett mig så mycket mer än bara en förälskelse i en glittrande vampyr. 
 
 
Jag är inte helt säker när det var, men jag tror att det var under våren i 7:an. En av mina klasskompisar hade precis läst Twilight, som ännu inte hade hunnit bli superpopulär, och nu tyckte hon att jag också borde läsa den. På den tiden läste jag inte direkt ungdomsböcker,och speciellt inte ungdomsböcker som innehöll kärlek. Trots det lät jag mig övertalas. Och jag ÄLSKADE den (och vi ska inte ens gå in på hur jag överhuvudtaget inte kunde fokusera på mitt eget liv när jag läste "När jag hör din röst")! 
 
Under den här tiden hade jag en klasskamrat som jag umgicks lite med, men vi var inte vänner. Vi var bara i samma "gäng". Jag tyckte inte om henne, och nu i efterhand vet jag att hon inte tyckte om mig heller. Anledningen till det var att vi båda hade fördomar om varandra. Vi trodde båda att den andre var en sådan som hela tiden skulle veta bäst och alltid skulle ha rätt. 
 
Hon läste i alla fall också Twilight under den här tiden, och även hon älskade den. Då hade vi äntligen något att diskutera med varandra, och vi förstod då att den andra inte var så fruktansvärd och faktiskt inte alltid skulle veta bäst. Vi blev riktiga fangirls tillsammans, och vi tipsade varandra om nya saker som vi ville se och läsa. 
 
Det har gått nästan sex år sedan vi läste Twilight för första gången, och vi har varit bästa vänner ända sedan dess. Jag har inte kvar mitt intensiva intresse för Twilight, men jag har fortfarande kvar min bästa vän, och det är jag väldigt glad för! Även om jag inte älskar själva Twilight längre, så kommer jag alltid att vara tacksam för att den förbättrade mitt liv på så många sätt. Och istället för att fangirla över Twilight så fangirlar vi nu istället över en miljon andra saker, som att Jensen Ackles har skaffat Twitter, och hur roligt det där gifsetet med Señor Moriarty på Tumblr är. 
 
Det är inget fel att förälska sig i fiktiva karaktärer och världar, de kan förändra ens liv lika mycket som en kväll ute i den verkliga världen - om inte mer. 
 
(Sedan är ju Twilight också på sätt och vis anledningen till att jag ens började bokblogga, men det är en helt annan historia)
 
------- Det här inlägget är en del av Fridas bokbloggsmaraton -------

RSS 2.0