Läs-OS-A-Lot: Sammanfattning + VINNARE

 
 
Här får ni min sammanfattning av det jag läste under Läs-OS-A-Lot! Dessutom meddelar jag i den här videon vem som vann SILVERMEDALJEN (en paperback för max 100 kr på BookDepository) i vår tävling.
 
GULDMEDALJVINNAREN hittas hos Anna
BRONSMEDALJVINNAREN hittas hos Beate
 
Om om ni inte tröttnade på alla mina "tack" i videon så vill jag ännu en gång säga: TACK TILL ALLA SOM DELTOG, DET VAR SUPERROLIGT ATT SE ERA BIDRAG!
 
Meddelande till vinnaren: Mejla din hemadress och vilken bok du vill ha till min mejladress som är [email protected]
 
Hoppas ni gillade videon!
 
/Anna(:

The Book Gif Tag (Beates edition)

Kommer ni ihåg The Book Gif Tag som cirkulerade på alla bokbloggar för några månader sedan? I alla fall, förra gången blev jag taggad av Beate, men många av de böckerna jag fick då hade jag inte läst. Därför satte Beate ihop en specialdesignad lista med böcker till mig med böcker som jag har läst. Eftersom "Brott och straff" fanns med på listan fanns det absolut ingen anledning till att INTE göra den här taggen igen. Så här kommer den (och jag har spenderat flera månader med att hitta perfekta gifs till "Brott och straff")! Tack Beate för att du tog dig tid att sätta ihop den här listan! Varje chans jag får att klanka ner på "Brott och straff" kommer jag att ta.
 
Om ni inte kommer ihåg vad den här taggen går ut på så får man tio boktitlar som man ska hitta passande gifs till. Läs mitt gamla inlägg om ni vill ha en bättre förklaring.
 
De fyras tecken - Sir Arthur Conan Doyle
 
Berättelser från yttre förorten - Shaun Tan 
 
 
 
(min ärkefiende) Brott och straff - Fjodor Dostojevskij
 
 
 
 
 
Överenskommelser - Simona Ahrnstedt
 
Femtio nyanser av honom - E.L James
 
 
Mordet på Orientexpressen - Agatha Christie
 
 
 
Harry Potter och de vises sten - J.K Rowling
 Det här är lite vad jag känner själv

Det här är vad jag känner att alla säger till mig om Harry Potter
 
Gatukatten Bob - James Bowen
  
Me and Earl and the Dying Girl - Jesse Andrews
Jag kände att författaren skrek så här i örat på mig medan jag läste den här boken
  
Rubinröd - Kerstin Gier
 
Hoppas att ni gillade min andra version av den här taggen! 
 
/Anna(:
 

Läs-OS-A-Lot: Sammanfattning gren 3 & 4

Precis som Beate ska jag nu sammanfatta två grenar, gren 3 och 4. Om jag har missat ert bidrag, säg till så att jag kan lägga till er!  Klicka på namnen för att komma till allas olika inlägg.
 
Gren 3: Ljudboksuppläsare
 
Frida  lät Gwaine läsa in en ljudbok, med en annorlunda twist
 
Klara överraskade sin syster genom att helt plötsligt bara börja läsa för henne
 
Elvira läste högt ur Harry Potter medan hon vandrade genom skogen med sin familj 
 
 
Gren 4: Litterära toner
 

Josefin skrev en bokig refräng till en låt
 
 
Frida knåpade ihop en  låtlista med en låt till varje kapitel i första Harry Potter-boken
 
 
Beate skrev en ny text till den kända låten "Don't Stop Believing". Gå till hennes blogg för att se hela texten
 
Elvira parade ihop en låt av Veronica Maggio med en bok. Vill ni veta vilken? Besök hennes blogg!
 
 Tack till ALLA som har gjort ett bidrag under Läs-OS-A-Lot! Det har varit så roligt att se alla era kreativa bidrag, och de har gjort mig så glad! Som sagt, om jag har missat ditt bidrag, säg till!
 
Och ni har fortfarande till kl 23.59 på er att komma med era sista bidrag!
 
 
Hoppas att ni har tyckt att det har varit roligt!

/Anna(:
  

Läs-OS-A-Lot Gren 3: Mitt bidrag

Jag är lite sen med mitt tredje bidrag, men låt oss strunta i det, och istället bara njuta av min otroligt braiga video! På sätt och vis valde jag inte att läsa högt ur någon bok, men på ett sätt gjorde jag det. Jag spelar nämligen upp en scen ur "Me and Earl and the Dying Girl", och allt som jag säger är egentligen också allt det som står i boken. Så ni kan antingen tolka det som en deluxeversion av en ljudbok, eller som att jag helt enkelt spelar upp en scen. Rörigt värre, så nu ska jag sluta prata, och bara låta er njuta (hosthost)!
 
 
Hoppas att ni tycker om den! 
 
/Anna(:

Läs-OS-A-Lot Gren 5: Mitt bidrag

 Igår tänkte och tänkte jag över vad jag skulle cosplaya som, men utan resultat. Alla karaktärer jag kunde tänka på var antingen för vardagliga, eller för svåra. Just nu läser jag dock, som ni kanske redan vet, tredje Harry Potter-boken, och den gav mig en idé. Jag tyckte att det verkade som en utmärkt idé till en början, men det var först när jag stod med alla lager kläder på mig som jag började ångra mig. Svetten lackade i pannan, min frisyr blev helt förstörd, och dessutom blev slutresultatet inget vidare...
 
LÅT MIG PRESENTERA: ANNA - RAPDEMENTORN
Ehm, ja. Som sagt. En dementor, skulle det föreställa... 
 (jag har en mapp på datorn nu som heter "dementoranna")
 
 
Här kan ni få några av de andra vackra bilder som inte klarade sig i utrensningen, och där jag ser ännu mer ut som en dementor som rappar.
I'm the kind of person that you don't wanna fuck with
 
I'm so fancyyy
 
HOPPAS LÄSNINGEN GÅR BRA FÖR ER! 
 
/Anna(:
 

Gren 6: Uppsamlingsheatet

Har ni läst (eller jobbat) alldeles för mycket för att hinna med alla grenar? Idag har ni chansen att ändra på det! Vi är nämligen inne på den sista sträckan och nu är det dags för slutspurten! Okej, slut på sportsnacket. Det här är en bokblogg, ingen sportblogg. 
 
Så ja, poängen bakom dagens gren är alltså att ni ska ha chansen att göra de grenar som ni inte har hunnit med tidigare i veckan. Klicka på länkarna för att komma till inläggen om ni har glömt vad de olika grenarna var. 
 
Gren 1: Terrängläsning
Gren 2: Omslagsdesigner
Gren 3: Ljudboksuppläsare
Gren 4: Litterära toner
Gren 5: Gestaltning
 
KREATIVITETEN SOVER ALDRIG! (alltså, jag mår ärligt talat illa av att skriva de här klyschiga sakerna)
 
  
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Jag hoppas verkligen att ni gör de grenarna som ni inte har gjort än, för det är så roligt att se era bidrag!
 
Annas blogg
Beates blogg
 
NI ÄR SNART I MÅL OCH KAN INTE GE UPP LÄSNINGEN NU!
 
/Anna(: 

Läs-OS-A-Lot Gren 4: Mitt bidrag

Av alla veckor i mitt liv att bli upptagen på, så lyckades jag pricka in helt fel vecka. I torsdags fyllde jag år, och varje dag sedan dess har varit helt fylld med aktiviteter, vilket är högst ovanligt för mig. På grund av mitt plötsligt så stressiga liv har jag inte riktigt haft tid att göra de senaste grenarna. Idag har jag dock haft tid, så jag satte mig och skrev en liten låttext som suger, men låt oss ignorera det.
 
Låten som jag har använt som bakgrund är denna:
 
You're The One That I Want - Grease

I Paris, helt övergiven
Utan minsta ordförråd
På en skola utan vänner
Det är så jag känner!
 
Jag träffa' St.Clair, i kafeterian
Vackert hår & brittiskt tal
Jag träffa' St.Clair, men han var upptagen
Hade flickvän i Paris
Det var kört, det var kört för mig direkt
 
Det är han jag vill ha,
Han jag vill ha
Oo, oo, oo, St, Clair
 
Den jag vill ha,
Han jag vill ha 
Oo,oo,oo, St.Clair
 
Den jag vill ha, 
Han jag vill ha
Oo,oo,oo, vill ha St.Clair
Mais oui c'est sûr
 
Jag antar att ni kan gissa vilken bok jag har valt, men om ni inte vet det kan ni klicka HÄR för att komma till bokens Goodreadssida.
 
Och ja, jag är verkligen inte nöjd med den här texten, men jag är tydligen inte särskilt talangfull när det kommer till att skriva låttexter. Jag tror att jag ska hålla mig till vintermodellande istället (låt oss inte heller prata om hur lång tid det tog att skriva den här texten...).
 
Hoppas att läsningen går bra för er! Berätta gärna för mig hur bra er läsning går! Hittills har jag bara läst ut en bilderbok och ca 80 sidor i Harry Potter... Jag tror att Harry Potter håller på att sätta mig i en lässvacka (precis som förra gången jag försökte läsa den)...
 
/Anna(:
 

Gren 5: Gestaltning

Söndag börjar tyvärr inte på L, och kan dessutom ofta vara en lite halvt ångestfylld dag om man ska tillbaka till skolan eller jobbet dagen efter. Låt oss därför dränka våra sorger genom att läsa extra mycket idag! Men först, som alltid, ska ni få veta vad dagens gren är.
 
Gren 5: Gestaltning
Cosplay/ landskap eller omgivningar från bok
 
Precis som i de flesta tidigare utmaningarna har vi även denna gång två utmaningar att välja mellan, så att ni ska kunna välja det som passar er bäst. Utmaning numero ett handlar om cosplaying, och går helt enkelt ut på att ni ska klä ut er till någon karaktär från valfri bok. 
 
Utmaning två handlar om att ni ska fotografera omgivningar eller landskap som får er att tänka på någon speciell bok. Som exempel så kanske ni går ut och tar kort på en stor äng som får er att tänka på baseballscenen i Twilight. Eller så ser ni en stol som ser precis ut som den som Edward Cullen sitter på (inte vet jag om han sitter på någon stol, men ändå). 
 
LYCKA KOMMER TILL DEM SOM VÅGAR VARA KREATIVA (seriöst, om det inte gör ont inombords när ni läser den där meningen så blir jag lite rädd)
 
 Här har ni en bild på Osric Chau när han cosplayar Ariel och ser amazing ut
 
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Hinner ni inte färdigt idag så kommer ett uppsamlingsheat senare i veckan.
 
Annas blogg
Beates blogg
 
OM DINA ÖGON BLÖDER, LÅNA EN LJUDBOK OCH FORSÄTT ATT LÄSA!
 
/Anna(: 

Gren 4: Litterära toner

Både lördag, Läs-A-Lot och läsa börjar på samma bokstav, så det bara måste vara ett tecken på vad Läs-A-Lot-lördagar är till för, eller hur? LÄSNING! Vet ni något mer som händer idag? MELODIFESTIVALEN. Så då tänkte vi: låt oss kombinera de två, och sedan var gren fyra född!
 
Gren 4: Litterära toner
Skapa en låtlista/ skriv en egen låttext
 
Idag vill vi att ni ska plocka fram er musikaliska sida och bevisa att ni hör hemma i Melodfestivalen. Det kommer att finnas två olika utmaningar som ni kan välja mellan. Den första är att ni skapar en liten låtlista med låtar som får er att tänka på en viss bok/passar bra till en viss bok. Den andra utmaningen är att ni skriver en helt egen låttext till en redan existerande melodi (eller om ni vill skriva melodin också), och då ska den texten så klart vara inspirerad eller baserad på en bok. Som alltid måste det redovisas, och ni väljer hur. Undvik spoilers om det är möjligt. 
 
VAR MODIG OCH KREATIV! (börjar det känns lite awkward än?)
 
Vad ni väljer att göra, så vill ni sträva efter att Dean skulle dansa så här om ni presenterade musiken för honom 
 
Lite inspiration från PadfootandProngs07
 
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Hinner ni inte färdigt idag så kommer ett uppsamlingsheat senare i veckan.
 
Annas blogg
Beates blogg
 
LÄS TILLS ÖGONEN BLÖDER (eller åtminstone svider, för vi har fortfarande många dagar kvar)
 
/Anna(: 

Gren 3: Ljudboksuppläsare

Lever ni fortfarande? Trots att ni kanske är helt indragna i Läs-A-Lot-träsket så hoppas jag att ni inte har glömt att det är fredag idag! Vilket betyder att det är lördag imorgon, och förhoppningsvis är ni lediga då så att ni kan läsa ännu mer. Låt oss nu gå över på dagens gren.
 
Gren 3: Ljudboksuppläsare
Läs högt ur en bok / agera en scen från en bok
 
Under den här grenen ska ni läsa högt ur en bok, eller agera en scen från en bok. Antingen kan ni läsa högt för någon, eller så läser ni bara högt rakt ut i luften. Som alltid så kan ni tolka utmaningen lite hur ni vill, men det måste redovisas på något sätt. Ni kan berätta om det,spela in medan ni gör det, eller så gör ni på något helt annat sätt.
 
Om ni väljer att spela upp en scen från en bok så skulle det självklart vara trevligt om ni spelade in det, men det är inte något måste, bara ni redovisar den på något sätt. Men undvik spoilers.
 
TOLKA FRITT OCH VAR KREATIVA (och ställ frågor om något är oklart)
 
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Hinner ni inte färdigt idag så kommer ett uppsamlingsheat senare i veckan.
 
 
KOM IHÅG ATT LÄSA!
 
/Anna(: 

Läs-A-Lot Gren 2: Mitt bidrag

 Idag var dagens utmaning att rita av/rita ett nytt omslag till en bok. Som ni kan se nedan så valde jag att rita ett nytt omslag till "Fyra dagar, fyra nätter" av Morgan Matson. Boken handlar om en roadtrip genom USA, så jag ritade USA-kartan som sträcker sig över både fram- och baksidan, och det röda strecket markerar den rutt (ungefär) som de åker i boken. 
 Framsidan
Ryggen (där jag ännu inte skrivit titeln och författaren)
Baksidan
 
 Hela uppslaget
 
Hoppas att ni tycker om omslaget! Jag ser fram emot att se era kreationer!
 
/Anna(:
 

Gren 2: Omslagsdesigner

Välkomna till dag två av Läs-A-Loten! Jag hoppas att det går bra för er, och att ni får mycket läst! Nu är det dags att presentera den här dagens gren.
 
Gren 2: Omslagsdesigner
Måla av ett omslag från en bok/ måla ett nytt omslag till en bok
 
Gillar ni att måla? Har ni alltid drömt om att få jobba som omslagdesigner? Tycker ni att en bok ni äger har fruktansvärt fult omslag? Då har ni chansen idag! Ni ska nämligen - precis som det står - måla av ett bokomslag, eller designa ett helt nytt omslag till en bok. Tolka fritt och var kreativa! Men undvik spoilers.
 
 
 
Här får ni som vanligt några trevliga exempel!
 
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Hinner ni inte färdigt idag så kommer ett uppsamlingsheat senare i veckan.
 
 
De som har uppdaterat om denna utmaning på sina bloggar: 
Klara, Beate, Anna 
 
LYCKA TILL (OCH GLÖM INTE ATT LÄSA!)
 
/Anna(:
 

Läs-OS-A-Lot Gren 1: Mitt bidrag

Läs-A-Lotens första utmaning var ju att läsa på någon konstig plats. Om ni vill läsa mer om dagens gren kan ni klicka HÄR eller bara scrolla nedanför det här inlägget. Nu kommer i alla fall mitt bidrag till den här utmaningen. Jag är ju såklart inte med och tävlar, men jag ska försöka göra grenarna, så att ni kan få inspiration, men också för att jag tycker att det är roligt. 
 
Här kommer mitt bidrag:
 
Innan ni frågar, ja, det var kallt, och nej, jag läste inte där särskilt länge. Faktiskt typ inte mer än någon rad. Men det har fått mig att börja fundera på om jag kanske ska börja jobba som vintermodell. Själva modelldelen är jag väl ingen höjdare på, men jag klarar av kyla rätt bra i alla fall.
 
Jag ser fram emot att se vad för galna ställen ni har läst på!
 
/Anna(:

Gren 1: Terrängläsning

Välkomna allesammans till den första dagen på Läs-OS-A-Lot! Det betyder såklart också att vi idag kommer att presentera den allra första grenen i detta Läs-OS(S)!
 
Gren 1: Terrängläsning

Den första grenen är rätt enkel och något av en uppvärmning inför det som komma skall under resten av veckan. Det går ut på att ni ska läsa på en konstig plats (eller flera om ni vill), och på något sätt redovisa det för oss. Ni kan t.ex. ta en bild, filma en video, eller helt enkelt skriva en rolig och intressant text om stället där ni satt och läste. 
 
Ni får självklart tolka utmaningen väldigt fritt, ju kreativare desto bättre!
 
 
Uppdatera om utmaningen antingen på era bloggar, på Twitter eller Instagram (med hashtaggen #läsOSalot). Om ni bloggar om det så skulle det vara trevligt om ni skriver en kommentar med en länk till inlägget så att vi lätt kan hitta era bidrag.
 
Och om ni inte hinner med utmaningen idag, oroa er inte! Jag kan avslöja att det kommer att komma ett uppsamlingsheat senare i veckan. 
 
Ha det bra, OCH GLÖM INTE ATT LÄSA! 
 
Annas blogg
Beates blogg
 
De som har uppdaterat om denna utmaning på sina bloggar: 
Nea, Lisa, Kajsa, Anna, Jenny, Klara, Josefin
 
/Anna(:

Läs-OS-A-Lot: TBR

 
 
Det här är min TBR inför Läs-Os-A-Lot som startar den 11 februari 00.00. Om ni ska delta vill jag jättegärna också se era Att läsa-högar! 
 
/Anna(:

Bokväncirkelsbok + födelsedagspaket

 
 
Tack ännu en gång till Anna
 
/Anna(:

Locke & Key (#1) : Welcome to Lovecraft

Titel: Locke & Key: Welcome to Lovecraft
Författare: Joe Hill, Gabriel Rodriguez
Sidantal: 158
Betyg: 9/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (#1)
 
Tylers, Kinseys och Bodes pappa blir mördad mitt framför ögonen på dem, och de har ingen aning om varför. De tvingas flytta hem till sin farbror som bor i ett hus vid namn Keyhouse, och snart märker Bode - den yngsta i familljen - att Keyhouse inte är något vanligt hus. Han upptäcker att det finns flera olika nycklar som passar ihop med Keyhouse, och när man öppnar husets dörrar med en av dessa nycklar händer övernaturliga saker - en nyckel gör att man dör och lämnar kroppen tills man bestämmer sig för att återvända. Medan familjen vänjer sig vid sin nya livsstil försöker deras pappas mördare ta sig ut ur fängelset och leta reda på familjen igen, och han skyr inga medel för att få det han vill ha. 
 
Min kärlek till brutala och lite härligt störda grejer har ni säkert redan märkt av vid det här laget genom mina tipsningar av TV-serierna Hannibal, Bates Motel och Supernatural. Av flera olika människor har jag hört att detta seriealbum ska vara just brutalt och lite skrämmande, och därför kände jag på mig att den här skulle falla mig i smaken. Och jag hade inte fel. 
 
 Handlingen i den här första boken fokuserar förstås väldigt mycket på att bygga upp den här världen, och jag är så taggad på att få läsa vidare och se hur det hela kommer att utvecklas. Konceptet med nycklarna tycker jag är superintressant, och det ska bli så roligt att få se vad det finns för olika nycklar. Handlingen i sig är väldigt mystisk, och man vet egentligen inte särskilt mycket om någonting än så länge, men det är absolut inte på ett irriterande sätt. Ibland händer det att man läser böcker där man inte hänger med och inte förstår någonting, men här är det perfekt balans mellan det som avslöjas och det som fortfarande väntar på att bli upptäckt, så boken upplevs aldrig som förvirrande.
 
Illustrationerna i detta seriealbum skiljer sig rätt mycket från den stil som används i till exempel Saga och många andra seriealbum - mest på grund av färgpaletten som används. Att läsa Saga är som att kliva in i en regnbåge, medan Locke & Key är som att gå på en skogspromenad en mulen dag. Väldigt mycket bruna och gröna färger används, och det skapar en atmosfär som passar väldigt bra till den här boken.  Förutom färgerna så gillade jag också själva tecknarstilen och hur serierutorna användes. Många gånger såg flera serierutor nästan helt identiska ut, och det gjorde att man kunde fokusera på det lilla som förändrades i varje ruta. I min Book Haul sa jag att jag inte gillade tecknarstilen, men när jag väl började läsa ändrade jag uppfattning. 
 
Karaktärerna har väldigt distinkta personligheter, och medan jag läste ville jag helst bara krama dem alla. Det ska bli kul att se hur de utvecklas genom seriens gång! Denna volym innehåller också en mördare som inte har några som helst gränser, och det gillar jag, för då kan vad som helst hända. Det leder till att man inte kan vända blad tillräckligt snabbt, men också att naglarna är några centimeter kortare när man väl stänger igen seriealbumet. 

 
Som ni kanske märker tyckte jag otroligt mycket om det här seriealbumet! För att inte tråka ut er ska jag avsluta recensionen här, trots att jag skulle kunna fortsätta i en evighet. Jag älskade att den vågade vara så grafisk med våldet, och jag älskade konceptet med nycklarna. Hela boken igenom ville jag inte sluta läsa, och det är alltid trevligt med en mördare som inte stannar för någonting. GE MIG NÄSTA VOLYM NU!
 
Bästa med boken: Konceptet, tecknarstilen, karaktärerna. ALLT
Sämsta med boken: Att den tog slut så fort, och att volymerna är så dyra?
 
/Anna(:

Ny recensionssida

Som ni kanske vet har jag ett inlägg på bloggen som heter "Recensioner A-Ö" där jag länkar till alla recensioner jag har skrivit. Häromdagen fick jag en väldigt otrevlig överraskning när jag skulle uppdatera den listan med lite nya recensioner. Det gick nämligen inte. Jag skrev till Blogg.se och de sa till mig att man bara kunde ha 100 länkar i ett inlägg. 
 
Låt oss inte prata om hur förbannad det gjorde mig. Låt oss inte heller tala om hur många timmar jag satt med originalinlägget innan alla länkar var på plats.
 
Så jag bestämde mig för att slösa ännu lite mer tid och skapade därför en helt ny underblogg - helt och hållet dedikerad till mina recensioner. Det är den som nu ligger länkad uppe under headern där det står "Recensioner A-Ö".Efter att ha slitit av halva mitt hår i några timmar fick jag äntligen till bloggen som jag ville ha den, och nu kan jag pusta ut (tills nästa problem kommer, vilket det garanterat gör).
 
Klicka på bilden om ni vill komma till sidan
 
Vad var poängen med det här fruktansvärt onödiga inlägg, undrar säkert ni. Först och främst var det en varning till alla er andra Blogg.se-användare. Om ni har ett inlägg där ni listar alla era recensioner så kommer det inlägget sluta att fungera när ni når 100 stycken. Tänkte bara att jag skulle varna er om det, så att ni slipper bli lika sura som jag.
 
Den andra anledningen är att sidan blev bättre än förväntat - och jag slet med den länge, även om det inte syns - så om ni har lust kan ni ju alltid kolla in den! :)
 
Den senaste tiden har jag också börjat länka till mina bloggrecensioner i Goodreads-recensionerna, så att det ska bli lättare för alla att hitta mina recensioner. 
 
/Anna(:

The Mythology of Supernatural

Titel: The Mythology of Supernatural
Författare: Nathan Robert Brown
Sidantal: 266
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Nej
 
Älskar du TV-serien Supernatural, och har sett åtminstone upp till de första avsnitten på säsong sex? Älskar du alla sorters mytologi - och speciellt den blandning som används i Supernatural - och vill lära dig mer? Då är den här boken som gjord för dig!
 
När jag fick den här boken som en överraskning i julklapp så trodde jag först att den skulle berätta om mytologin i Supernatural. Eftersom jag är ett stort fan av TV-serien och redan kan ungefär allt viktigt som finns att veta om mytologin, så exalterade inte det mig särskilt mycket. Men jag hade fel! Den här boken berättar istället om den verkliga mytologi som serien är baserad på. Och det exalterade mig däremot något enormt! I den här boken får man bland annat reda på det som står om änglarna i bibeln och andra gamla texter, och sedan jämförs det med hur änglarna används i Supernaturals mytologi.
 
Som ni kanske förstår så är den här boken non-fiction/facklitteratur. Facklitteratur har en tendens att skrämma mig lite, mest på grund av att den ofta är lite mer trög- och svårläst. Jag hade inga sådana problem med den här boken. Det lite mer formella språket (som fortfarande är väldigt lätt att förstå) blandas med citat från Supernatural, och ibland skriver författaren även på det sätt de pratar på i Supernatural. Jag gillade den blandningen! Genom att göra på det sättet lyckades författaren hela tiden behålla mitt intresse, eftersom den innehöll intressant och lättillgänglig fakta, samtidigt som den gav mig trevliga Supernatural-citat.
 
 Det enda egentliga problemet jag hade med den här boken var ibland längden på de olika underkapitlen. För det mesta var de lagom långa och man fick tillräckligt mycket information för att man skulle känna sig nöjd och för att det inte skulle kännas långrandigt. Ibland hände det dock att han svävade iväg och berättade om saker som egentligen inte hade så mycket att göra med det som han hade tänkt diskutera i det kapitlet, och ibland var det raka motsatsen. Då fick jag istället alldeles för lite information om ett ämne som jag gärna hade velat veta mer om. Men över lag var balansen rätt bra.
 
En annan sak som jag saknade var bilder. Ibland beskrev författaren vissa sigill, och då hade det varit trevligt att få en bild av det, istället för en skriftlig beskrivning. 
 
Och alltså, jag måste bara visa er dedikationen i början av boken för den är så underbar: This book is dedicated to the legendary 1967 Chevy Impala 327 V-8 four-barrel – the only car with enough awesome to be driven into an Apocalypse by Dean Winchester.
 
Som sagt, om ni gillar/älskar Supernatural och mytologi så rekommenderar jag garanterat den här boken! Jag lärde mig otroligt mycket intressanta saker, och jag skulle väldigt gärna läsa en uppföljare som behandlar mytologin i de senare säsongerna. 
 
Bästa med boken: Lyckades behålla mitt intresse hela vägen igenom, alla referenser till Supernatural, och all intressant mytologi. 
Sämsta med boken: Ibland fick man för mycket information om en viss sak, medan man fick för lite på vissa andra ämnen. 
 
/Anna(:
 

Dash och Lilys utmaningsbok

Titel: Dash och Lilys utmaningsbok
Författare: David Levithan, Rachel Cohn
Sidantal: 305
Betyg: 6/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Dash and Lily's Book of Dares
Serie: Nej
 
En tjej som älskar allt som har med julen att göra. En kille som hatar julen och all trängsel i butikerna. En röd anteckningsbok bland bokhyllorna inne på The Strand. Anteckningsboken är det som för killen och tjejen samman, och blir början på ett juläventyr i New York. 
 
När jag läste de första sidorna i den här boken bubblade det av lycka i magen på mig. I flera veckor hade jag varit fast i en lässvacka som bara lät mig läsa korta böcker som kunde avslutas samma kväll som jag påbörjade dem. Början på den här boken var det perfekta botemedlet mot lässvackan. Jag fick en mysig miljö, ett otroligt exalterande koncept och två karaktärer som verkade vara varandras motsatser. 
 
Så, om den var så perfekt, varför gav jag den bara en sexa? Låt oss jämföra det med första dagen i en ny skola. Du kommer till skolan, en aning nervös, men också exalterad, för tänk om idag är dagen då du kommer träffa dina framtida bästa vänner? Allt börjar bra, och redan när du kliver in i klassrummet blir du välkomnad av en grupp människor. De verkar trevliga och unika, och eftersom du inte känner någon annan ansluter du dig genast till dem. Redan nu ser du framför dig hur du kommer sitta och sticka tillsammans med dessa människor på ålderdomshemmet. Sedan, under lunchen, när ni äntligen har tid att diskutera livets viktiga frågor inser du att de här människorna egentligen inte har mycket att säga, och att din katt till och med drar roligare skämt. Du försöker hänga med i samtalet till en början, men mot slutet av dagen har du gett upp, och på vägen hem känner du dig besviken. De som skulle bli dina nya bästa vänner visade sig bara vara helt vanliga människor som pratade lite för mycket om ingenting. 
 
Eller i korthet: det gick utför. 
 
Till en början verkade det som att Dash och Lily skulle vara varandras motsatser (på grund av att en älskade julen och den andra hatade den), men efter ett tag tyckte jag att Lily gnällde minst lika mycket som Dash, och jag fick nästan aldrig känslan av att hon ÄLSKADE julen, som hon hela tiden sa att hon gjode. Hon bara gnällde om allt som var så fruktansvärt miserabelt i hennes liv. Dessutom var Dash och Lilys familjesituationer så lika varandra att jag hade stora svårigheter att hålla isär dem. Dash var väl en aning intressant ibland, men Lily drogs jag verkligen inte till. Hon kändes som en dålig kopia av Dash. 
 
Språket i boken tyckte jag tyvärr inte heller om. Som med allt annat i den här boken så älskade jag det till en början, för att sedan tröttna kort därefter. Anledningen till att jag tyckte om det så mycket i början var för att jag tyckte att det speglade Dash väldigt väl. Han älskade ord, och det syntes i hans ordval och sätt att skriva. Men det blev babbligt och trögläst till slut. Och precis som i de andra böcker jag har läst av Levithan så älskar jag helt enkelt inte hans språk. Jag tycker att det känns som att han försöker för mycket ibland (ungefär som jag med min fruktansvärda lilla historia där uppe). 
 
Över lag var det här absolut ingen dålig bok, men det var heller inget magiskt med den. Den var superintressant och mysig till en början, men sedan utvecklades inte konceptet så värst mycket mer, och det gjorde att det blev tråkigt. Karaktärerna verkade vara väldigt unika först, men ju längre in jag kom desto svårare fick jag att hålla isär dem. Som sagt, absolut ingen dålig bok, men eftersom början lovade så mycket kunde jag inte låta bli att besviken. 
 
Bästa med boken: Den mysiga stämningen och konceptet.
Sämsta med boken: Älskade inte språket, karaktärerna inte så intressanta som jag först trodde, och allt gick bara utför efter ett tag. 
 
/Anna(:

RSS 2.0