Vikten av att stötta skaparen

I mitt senaste inlägg berättade jag för er hur förbannat trött jag var på mina överfulla hyllor. Så trött att jag till och med rensade ut en hel hög med böcker och frågade mig själv varför jag inte bara lånade böcker på biblioteket.
 
Men eftersom jag är en evigt analyserande människa som inte bara kan skaffa sig en åsikt och sedan behålla den i resten av livet så har jag börjat tänka på vad jag egentligen sa i det där inlägget. Och jag har kommit på att det jag sa eventuellt skulle kunna tolkas fel. Jag vill ju egentligen inte alls att folk ska sluta köpa böcker. Titta bara på bokmarknaden. Det är nästan omöjligt att försörja sig som författare i Sverige idag, och det är sorgligt.
 
Dessutom såg jag för bara några timmar sedan en video från en mycket känd youtuber vid namn KickthePJ, och den väckte ännu mer tankar. PJ har nyligen släppt en serie som heter "Oscar's Hotel", och till skillnad från alla youtubevideor som vanligtvis är gratis så är man tvungen att betala för "Oscar's Hotel". Anledningen till att den inte är gratis är för att det är en påkostad serie som inte hade varit möjlig att producera utan en rätt stor budget. Men eftersom PJs vanliga videor på youtube är gratis så är det många som inte vill betala när han nu har gjort något annat.
 
Ni kan se hans video här ifall ni vill veta mer detaljerat vad han pratar om. Det är intressant även om man inte vet vem PJ är eller vad hans serie handlar om. 
 
Det här är anledningen till varför det är så himla viktigt att köpa böcker/filmer/serier som man verkligen tycker om. Det kan verka helt fantastiskt att man i dagens samhälle kan få tag på allt helt gratis (och till och med slipper vänta på att posten ska leverera det till ens hus), och jag kan inte säga att jag inte håller med, men det är samtidigt viktigt att man inte glömmer att det är någon som lägger ner hela sin själ i att skapa just den här boken/serien/filmen, som någon sedan bara laddar ner gratis utan minsta eftertanke.
 
Jag tror att det är väldigt lätt att glömma att människor som skriver böcker också har en hyra att betala.
 
När jag scrollar runt bland seriealbumen på diverse internetbokhandlar så slås jag ofta av hur fruktansvärt dyra de är med tanke på hur kort tid de tar att läsa. Ett seriealbum med 144 sidor som tar två timmar att läsa kostar lika mycket som en trehundrasidors bok som tar flera veckor att läsa ut. Sedan kommer jag på att det inte är min tid som de tar betalt för. Det är skaparens. Det tar troligtvis precis lika lång tid att skapa ett hundrafyrtiofyrasidigt seriealbum som det gör att skriva en trehundrasidors bok. 
 
I ett samhälle där det är så fruktansvärt enkelt att få tag i nästan vad som helst gratis tror jag att vi måste börja tänka ett steg längre. Gillar jag vad den här personen skapar? I så fall kanske jag borde betala för det så att hen kan fortsätta att skapa saker som jag kommer att tycka om. Författaren kommer kanske inte sluta skriva bara för att du inte köper deras böcker, men de kommer kanske inte kunna få sina texter publicerade i framtiden. 
 
Jag känner dock inte att det spelar så stor roll när man stöttar artisten. Om du vill låna boken först och se om du verkligen gillar den innan du lägger pengar på den så är det fine. Om du vill se din favorit-TV-serie samma dag som avsnittet finns tillgängligt i USA, men sedan ändå köper boxen när den väl släpps i Sverige så är det också fine. Men jag tror att det är viktigt att någon gång visa att man uppskattar innehållet.
 
 
(Det vi dock inte ska diskutera i det här inlägget är hur mycket det suger att bo i ett land där allt kommer hundra år efter att det har sänts i USA/Storbritannien/Ryssland. Liksom, hur ska man undvika spoilers på Tumblr om man inte ser avsnittet direkt? Sverige du behöver steppa upp ditt game. Det här är inte medeltiden. Eller ens 60-talet.)
 
(Sedan ska vi inte heller prata om vilken hycklare jag är i den här frågan. Det ska vi inte alls prata om. Nej.)
 
/Anna(:

Måste man äga alla böcker?

År 2010, när den här bloggen ännu var i startgroparna, ägde jag högst kanske 50 böcker, och de var alla inslängda i min garderob bland pennor och annat skräp. Sedan började jag blogga, och framför allt följa andra bloggar. Därefter gick det snabbt utför, om man säger så.
 
Vi snabbspolar fram till 2015 och plötsligt har jag över 300 böcker som trängs i tre bokhyllor! Min lilla garderob har absolut inte plats för alla mina böcker längre. Hur tusan hände det? Under mina första femton levnadsår lyckades jag skrapa ihop en mager boksamling på 50 böcker, men så fort jag började blogga lyckades jag på bara fem år införskaffa mer än 250 böcker. Snacka om att min inköpskurva måste ha ökat drastiskt. 
 
 
Under femton år var jag faktiskt en stor motståndare till att köpa böcker. Tro det eller ej. Så länge biblioteket fanns förstod jag inte varför jag skulle slänga ut massa pengar på att köpa böcker som sedan bara tog upp plats (och samlade damm!) i mitt rum.
 
Hur kunde jag tappa kontrollen så fullständigt? Jag äger mer än 300 böcker varav säkert hälften är olästa. 
 
Bokbloggar och booktube är svaret på den frågan. När jag såg alla andra köpa vackra böcker att ställa i sina vackra bokhyllor ville jag också göra det. Och när jag upptäckte booktube blev det ännu värre. Jag bor i en liten håla, och mitt biblioteks utbud av engelska böcker är så magert att man hinner läsa allt man är intresserad av därifrån på mindre än en månad. Om jag ville läsa engelska böcker skulle jag alltså bli tvungen att köpa dem själv.
 
Och böcker köpte jag. Massvis. Både på internet och secondhand. Problemet var att jag inte läste dem. Och nu står jag här med över 100 olästa böcker och känner mig klaustrofobisk. 
 
 Jag är trött på att alltid behöva lägga mina nyinköpta böcker på golvet, eftersom de inte får plats i mina redan överfulla hyllor. Jag är trött på att det ligger högar med böcker ÖVERALLT. Jag är trött på att behöva flytta på högarna med böcker bara för att jag vill sitta vid datorn. Eller sova, för den delen. 
 
Igår fick jag till slut nog och rev ut varenda bok i mina bokhyllor. Tänk er apokalypsen. Ungefär så såg mitt rum ut. 
Det där är bara från två av mina tre bokhyllor. Och då ser ni inte ens böckerna i sängen.
 
Ett tag i mitt liv kände jag att jag ville äga varenda bok jag läste. Men nu har jag börjat undra varför det ska vara nödvändigt.  Många böcker jag har läst kommer jag aldrig vilja läsa om. Många böcker jag har köpt billigt och inte har läst kommer jag troligtvis heller aldrig läsa. Vad är då egentligen poängen med att spara dem, när jag lika gärna kan låna dem på biblioteket om jag någon gång känner för att läsa dem? För tillfället känner jag mig fångad av alla mina olästa böcker, och jag tror inte att det är poängen.
 
Mina engelska böcker har jag dock mycket svårare att göra mig av med, men det beror på att de inte är lika lätta att få tag i igen ifall jag skulle ångra mig. Så de flesta får stanna kvar. Än så länge. Men jag rensade faktiskt ur 40 böcker igår, både olästa och lästa, och jag måste erkänna att det kändes bra. Nu när jag har rensat och har mer hyllplats kan jag ju dessutom belöna mig själv med att köpa lite nya böcker ;) (allvarligt, det är typ det jag tänker göra. I'm trash...)
 
Hur känner ni över det här? Är det viktigt för er att äga alla böcker ni läser, eller föredrar ni biblioteket? Let me know, för alla har så olika åsikter (och min har ju ändrats bara under den senaste tiden)!
 
/Anna(:

Bokmässeträff!

Månaden september betyder bara en enda sak för bokbloggare: BOKMÄSSAN! Precis som de senaste åren ska jag dit, och i år ska jag till och med stanna i Göteborg i TVÅ dagar! Jag kommer vara på mässan under lördagen, men vad jag ska göra under söndagen vet jag inte riktigt än. 
 
Jag har inte hört ett enda litet ljud om någon bokbloggarträff, så jag tänkte att jag skulle ta tag i det och skapa en - som vanligt - väldigt inofficiell och chill bokmässeträff för bokbloggare och bokälskare. Mässan är ju väldigt stor och det är lätt att missa varandra, så då kan en liten träff underlätta. På de här bokmässeträffarna brukar vi mest bara träffas, prata och ha det trevligt. Otroligt chill och nice alltså!
 
NÄR? Lördagen den 26 september 2015 kl 14.00
VAR? Bonnier Carlsens monter  B04:02 
 
 
 Om ni har varit på några av de tidigare bokmässeträffarna som jag har anordnat så märker ni kanske att det är på precis samma ställe i år. Den röda ringen på bilden är Bonnier Carlsens monter, och den orange ringen pekar på en korridor bakom Bonnier Carlsens monter. De två senaste åren har vi träffats i montern för att sedan gå bak till korridoren, eftersom det alltid är så fruktansvärt mycket folk där på lördagen, så jag tycker vi gör samma sak i år. Vi träffas alltså i Bonnier Carlsens monter, men förflyttar oss sedan till korridoren. Om ni kommer lite sent och får panik över att ni inte hittar oss i montern så kan ni alltid vandra ut i korridoren för att se om vi är där. 
 
Jag hoppas verkligen att ni vill komma eftersom den här träffen brukar vara den absoluta höjdpunkten på dagen! Som sagt, ni måste VERKLIGEN INTE ha en bokblogg för att komma dit!
 
Vill ni komma? Låter det bra, eller behöver jag ändra något? Berätta gärna om ni i alla fall planerar att komma. Anmälningen är självklart inget bindande, men det är kul att se om det kommer någon. 
  
Sprid gärna detta vidare också så att vi kan bli så många bokälskare som möjligt!
 
PS: Det kan vara bra att ha ett block eller något liknande som folk kan skriva i. 
 
Om ni aldrig tidigare har besökt Bokmässan och vill ha en liten guide till hur ni överlever dagen så kan ni alltid läsa den guide jag skrev år 2013. KLICKA HÄR i så fall. 
/Anna(:

BOKBLOGGARE FÖR BARN PÅ FLYKT

Jag skulle egentligen ha publicerat ett annat sorts inlägg idag, men när jag såg Lisas viktiga inlägg kände jag att det kunde vänta tills imorgon (eller när jag nu tar mig tid till att skriva det). 
 
Lisa har nämligen startat en insamling via UNICEF som heter  "Bokbloggare för Barn på flykt". Hon startade den som en reaktion på alla hemskheter som har inträffat de senaste veckorna. Ni kan läsa mer på Lisas blogg genom att klicka på länken ovan. Om ni vill komma direkt till Lisas insamling kan ni bara klicka på bilden nedan. 
 
 
Bokbloggarcommunityt är fullt med helt fantastiska människor, så jag är säker på att många av er vill hjälpa till när ni hör om sådana här fruktansvärda saker, och nu har Lisa gjort det enkelt för er att göra det! Toppen! Förutom att ni hjälper människor med era bidrag så tror jag också att sådana här initiativ stärker gemenskapen mellan oss bokbloggare, och det är ju inte heller helt fel, eller hur? :)
 
Om ni av olika anledningar kanske inte kan bidra med just pengar så kan ni ju alltid gå in på Lisas insamling och se hur mycket bokbloggarna har lyckats samla ihop, och även heja på :D
 
Så här bra ser det ut hittills: 
 
Ha en fortsatt bra helg! :D 
 
/Anna(: 

RSS 2.0