Making a Murderer och The Jinx

Precis som många andra spenderade jag början av det här nya året med en hypad dokumentärserie i tio delar: "Making a Murderer". Jag var tveksam till hur en dokumentär om ett enda mord skulle vara intressant i tio timmar, men redan under andra avsnittet förstod jag att det nog inte skulle bli något större problem att behålla fokuset. 
 
 
"Making a Murderer" handlar om Steven Avery som först spenderar arton år i fängelse för ett brott han inte har begått, för att sedan släppas och kort därefter bli huvudmisstänkt i en mordutredning. Och alltså, det var SÅ bra. Wow. Jag har spenderat många lördagsmorgnar med att se en hel del kassa och billiga program om mordfall, men den här dokumentären tog det till en ny nivå. Ofta i sådana här program får man se reenactments av vad som hände, men här varje videoklipp på riktigt. Den går verkligen in på djupet, och man får se jättemycket från rättegången. Jag trodde inte att jag tyckte om sådant, men tydligen gör jag det. "Making a Murderer" verkar vara dokumentärvärldens svar på Game of Thrones, för även de som vanligtvis inte tycker om den mordfall eller dokumentärer verkar fastna för den här fantastiska serien.
 
Det absolut bästa med Making a Murderer är att man konstant vill slita sitt hår (kanske inte jättehälsosamt för håret, men en härlig känsla ändå). Vem ska man lita på egentligen? Hur kan de ens bygga upp ett case mot Steven Avery med de få bevis de har? Hur kan det få gå till så här? Så mycket frågor och så mycket frustration. Tio timmar flög förbi, och efteråt ville jag bara ha MER. 
 
Så jag såg till att skaffa mer. De som hade pratat gott om "Making a Murderer" nämnde också en serie som hette "The Jinx". En serie som på många sätt påminner om "Making a Murderer", men som också skiljer sig och därför ger båda serierna ännu mera djup. Steven Avery är fattig och kommer från en familj med låg intelligens. Robert Durst däremot, huvudkaraktären i "The Jinx", är från en av de mäktigaste familjerna i New York och har aldrig haft ont om pengar. 
 
 
 Robert Durst har i sitt liv råkat hamna i mitten av en hel del konstiga saker. Hans fru försvann spårlöst och har aldrig återfunnits, och hans granne hittades styckad i flera svarta plastsäckar. Men till skillnad från Steven Avery spenderar Robert Durst inte hela sitt liv i en rättssal, trots att bevisningen mot de båda verkar vara ungefär lika stark. 
 
Rent kvalitetsmässigt  når "The Jinx" inte riktigt samma nivå, men om man redan har sett "Making a Murderer" och vill ha något i samma stil rekommenderar jag den verkligen. Den är precis lika beroendeframkallande och när man jämför den med Steven Averys fall så ser man hur pengar, rykte och klass verkligen kan gynna någon. I den här dokumentären berättar Robert Durst själv om sitt liv och alla misstankar mot honom, och det är intressant att höra hans tankar och verkligen få följa honom. Dessutom har "The Jinx" ett av de bästa sluten jag någonsin har sett. Jag fick rysningar. 
 
 | Mord | Samhällskritik | Dokumentär | Cliffhangers | Creepy | USA 
 
/Anna(:
 

Sno från fanfiction?

Vet ni vad jag älskar mest med fanfictionsystemet? TAGGARNA! Om man går in på Archive of Our Own och söker på sitt favoritship kommer man få upp massor, men själva namnen och beskrivningarna säger inte alltid så mycket, och därför används taggar. Om man vet precis vad man är ute efter är det då mycket lättare att också faktiskt få precis det man vill ha. 
 
Här har ni ett exempel på en fanfiction och dess taggar:
 
 
Men man kanske inte alls är sugen på att läsa smut utan bara vill läsa fluff, och då är det bättre att välja fanficen nedan:
 
 
Med hjälp av de här taggarna kan man verkligen få precis det man vill ha för stunden, och jag tänkte försöka införa det i slutet av mina recensioner. Kanske inte lika spoilande som taggarna på Archive of Our Own ibland kan vara (som tex Major Character Death), men ändå i samma stil. 
 
Här är ett improviserat exempel på hur jag skulle kunna beskriva "Fyra dagar fyra nätter" med taggar:
 
 
 | Roadtrip | Kärlek | Contemporary | Sorg | Låtlistor |
 
Vad tycker ni om den här idén? Verkar det vara en bra och vettig idé, eller verkar det bara som slöseri med tid?
 
Personligen upplever jag att den här sortens taggar kan få en mer intresserad än att läsa själva beskrivningen av en bok, men ni kanske inte tycker samma sak?
 
/Anna(:

RSS 2.0