Tretton skäl varför

Titel:Tretton skäl varför
Författare: Jay Asher
Sidantal:302
Betyg:4,5-5/5

Hannah Baker har begått självmord, men innan hon gjorde det så spelade hon in tretton skäl varför på sju kassettband. De som får kassettbanden måste lyssna för det finns kopior som kommer spelas upp för många fler om man skulle strunta i att lyssna.
Clay Jensen har varit hemligt förälskad i Hannah ett långt tag och han förstår inte vad han har gjort för fel. Varför finns han med på banden?
Han börjar lyssna och historien han hör kommer förändra hans sätt att se på världen och andra personer, för evigt..

Jag blev förvånad av den här boken. Den påverkade mig inte på det sättet jag trodde att den skulle göra. Jag trodde att det skulle vara en väldigt sorgsen bok och att jag i stort sett skulle gråta mig igenom hela boken. Jag hade fel. Den fick mig att tänka efter men inte att gråta.
Under hela tiden lär man känna Hannah Baker och får reda på orsakerna till att hon till slut begick självmord. Till en början känns inte det som hon berättar så hemskt, egentligen är inte någon av historierna direkt helt otroligt hemsk. Det är bara det att det blir en kedjereaktion och till slut blir Hannah trött på att känna sig ignorerad och illa omtyckt.

Det som jag känner är budskapet med den här boken är att man måste tänka sig för vad man säger och gör. Man kanske säger något som man egentligen inte menar särskilt mycket alls. Problemet är att personen kanske uppfattar det som något väldigt elakt pga att den har varit med om något liknande förut. Och om jag då inte vet detta så kan ju jag tycka att det är en struntsak medan personen som jag har sagt det till kanske tycker att det är jättehemskt.
Så budskapet är alltså:Tänk på vad du säger för det kan betyda något annat för personen du säger det till.
Jag tror även att det finns ett annat budskap. Det är inte många som känner Hannah egentligen. De flesta har bara hört rykten om henne och de tror på ryktena. Inte ens Clay kände den riktiga Hannah förrän han pratade med henne ordentligt.
Så, budskap nummer 2:Tro inte på allt du hör. Skapa dig en egen uppfattning.

Denna boken fick mig verkligen att tänka till. Jag vet själv med mig att jag pratar utan att tänka mig för och kan även säga en del elaka saker( egentligen är det bara på skämt och jag menar egentligen inget elakt alls med dem men vissa kanske uppfattar det så).
Så i fortsättningen ska jag tänka mig för innan jag säger för mycket.

Själva sättet boken var skriven på var smart. Det var nämligen en Play-knapp när han startade bandet, en paus-knapp när han pausade och en stopp-knapp när han stängde av det typ helt.
Hannah Bakers prat var skrivet i kursiv stil medan det som Clay tänkte och sa var i vanlig stil.


Denna bok är läsvärd för man börjar verkligen fundera. Alla kan liksom förändra något och man kan hjälpa någon genom att kanske bara säga Hej.


Två minus med den här boken var att det kunde vara väldigt svårt att hålla isär alla personer som var inblandade. Efter ett tag blev det faktiskt ganska många.
Det andra minuset var att ibland råkade man glömma när det inte var Hannah som pratade längre och tvärtom. Några gånger fick jag läsa om några rader eftersom jag kommit på att det visst inte var ur Clays perspektiv utan Hannahs.



/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Paula

Förstog du slutet? Jag läste ut den igår men fattade inte slutet vem är Skye?

2011-05-23 @ 04:49:58
URL: http://Bokisan.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0