Vad läsningen i skolan har lärt mig
Innan jag började gymnasiet tänkte jag sällan på genusfrågor och normer överhuvudtaget. Sedan började vi prata allt mer om det på gymnasiet, och vi började även diskutera hur det ser ut i böcker, och då började jag reagera på det, och det påverkar mig väldigt mycket i min läsning. Jag tycker att genusfrågor är så pass intressant att jag till och med skrev ett arbete om det i historian, där jag jämförde två böcker från två olika tidsperioder ur ett genusperspektiv.
Vad har ni lärt er av läsningen i skolan?
Åh, vilket intressant inlägg! Du är så smart!! :)
Oj vad bra skrivet! Även om jag inte lärt mig så mycket om läsning via just så instämmer jag i allt du skriver. Innan tyckte jag precis som du att i princip allt jag läste var bra, men nu när jag börjat recensera och tänka mer, så gillar jag inte på långa vägar lika mycket av det jag läser ... det här ser jag inte heller som något dåligt, utan som en "chans" att finna de RIKTIGA guldkornen :)
Hursomhelst, så sjukt bra skrivet! Älskar när du skriver långa, tänkvärda inlägg. Fortsätt gärna! ;D
Oj, föll visst bort ett "skolan" mellan just och så :P
JÄTTE BRA INLÄGG ANNA!! Tyvärr har jag aldrig fått studera eller läsa så mycket litteratur i skolan, men alla de här punkterna är helt klart saker jag lärt mig under min tid som bokbloggare. Att ha befunnit mig i den här bokatmosfären i några år nu har verkligen fått mig att öppna upp ögonen mer och mer för alla de punkter du nämnde ovan! Och säger som du att jag gillade fler böcker förr, när man inte tänkte på alla de här sakerna, men tycker inte heller det är särskilt sorgligt. Gillar också att jag fått upp ögonen mer nu för vad jag verkligen tycker är bra litteratur!
Superbra inlägg! Jag har tyvärr haft alldeles för lite litteraturläsning i skolan, speciellt i gymnasiet. Högstadiet var lite bättre, men inte mycket. Jag har dock snappat upp ungefär samma saker som du gjort, men mer från annat håll. Det känns mer som att jag haft med mig de tankarna till skolan. Lärarna har såklart påpekat dem, men inte i så stor utsträckning som jag förväntat mig. Majoriteten av mina klasskamrater verkade vara helt lost när det kommer till att läsa mellan raderna och granska böcker efter budskap och symbolik.
(Haha, när jag läste Symbolik-punkten tänkte jag "Åh, precis som Tumblr gör med Sherlock!" och några sekunder senare såg jag att du även nämner just det. Jag ääälskar Tumblrs analyser av karaktärer, symbolik och foreshadowing.)
Wow Anna. Bra inlägg. Verkligen intressant. Den punkt av dina som är viktigast för mig är genustänket. Min gymnasielinje var SJUKT inriktad på sådant och jag kan glatt konstatera att jag är skadad för livet! Jag kan inte titta på tv utan att analysera och kritisera :P
Jag tänkte också på det här med att man läste utan att tänka så mycket när man var mindre och att det därför känns som att man läste så mycket mer bra böcker då... Men det är ju för att man inte reflekterade! Om man läste om de böckerna man älskade som liten så tror jag inte alls att man kommer tycka så mycket om dem ''/ (Anledningen till att jag tvivlar inför att läsa om Om jag kunde drömma.)
Vi hade inte så mycket litteraturvetenskapsinslag på svenskalektionerna som jag hade velat. Och att du har läst skrivande! SÅ AVUNDSJUK!
Åh vilket bra inlägg!! Tack!
Det var kul att läsa om alla saker du lärt dig! Jag känner att jag överhuvudtaget har lärt mig ett helt annat sätt att tänka på och bemöta saker på under gymnasietiden. Det finns alltid dolda budskap och saker att analysera. Ibland kan det vara jobbigt när man helt plötsligt står och gör en överanalys av något vardagligt, eller förstör en bok genom att vända ut och in på innehållet, men för det mesta tycker jag bara att man förstår bättre och gör saker mer intressanta genom att tyda innehållet.