Liftarens guide till galaxen

Titel: Liftarens guide till galaxen
Författare: Douglas Adams
Sidantal: 191
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Serie: Ja (del 1)
 
Jorden är på väg att totalförstöras för att göra plats åt en intergalaktisk motorväg, men en person blir räddad och hans namn är Arthur Dent. Han räddas av Ford Prefect och de ger sig sedan tillsammans ut i universum genom att lifta. 
 
Den här boken läste jag i somras (som ni kanske ser på den underbara bilden, så fint är knappast vädret nu för tiden), men av någon underlig anledning tog jag mig aldrig tid att skriva en recension på den. Nu ska det dock bli av eftersom så många ville se en recension på den. 
 
Böcker som skrivs med det huvudsakliga syftet att vara roliga kan antingen få mig att frusta till lite försiktigt av skratt eller också får de mig att vilja krypa ihop till en boll och bara sluta läsa eftersom jag märker av vart humorn är men inte alls tycker att det är roligt. I det här fallet blev det den första kategorin (och till och med lite värre). Den var lite svår att komma in i till en början, men man förstod tidigt att det här skulle bli helt galet och dessutom roligt. 
 
Språket i den här boken är ganska komplicerat och man måste tänka efter mycket medan man läser. Det är inte en bok där språket knappt märks och där sidorna bara flyger förbi. Det är vissa jobbiga ord, men framför allt är meningarna uppbyggda på ett sådant sätt att man ibland får läsa om meningen flera gånger för att förstå den. Dessutom var meningarna ofta långa. Långa meningar brukar inte gå hem hos mig, och visst störde det väl mig lite här också, men samtidigt kändes det som att den här skrivstilen passade väldigt bra till den här boken.  En sak som var lite tråkigt med den svenska översättningen var att man förlorade vissa skämt eftersom de inte gick att översätta och få lika roliga. Dock tror jag att jag kanske hade tyckt att det hade varit jobbigt att läsa boken på engelska.
 
Låt oss gå in på det mest intressanta: den helt sinnessjuka handlingen. Medan man läser den här boken sitter man och skrattar rakt ut flera gånger (det händer inte ofta att jag gör det så det är en väldigt stor komplimang) samtidigt som man undrar vad fan det är som egentligen händer och hur någon kan komma på någonting så sjukt. För den är verkligen helt absurd och man kan inte sluta skratta åt den på grund av det. 
 
Som ni kanske förstår rekommenderar jag den här boken väldigt mycket. Humorn kanske inte passar alla, men nedan har jag skrivit ett litet citat som jag tyckte var roligt så kan ni se vad ni själva tycker. 
"Det är vid såna här tillfällen, sa Arthur, när man sitter fångad i en av vogonernas luftslussar tillsammans med en man från Betelgeuse och just ska kvävas till döds i yttre rymden, som man verkligen önskar att man hade lyssnat till vad mamma sa när man var liten."
"Vad sa hon?"
"Jag vet inte. Jag hörde inte på." 
(Liftarens guide till galaxen,Douglas Adams, s.69)
 
Den här boken tär dock en del på krafterna och jag tror inte att man ska läsa mer än en bok i taget av den här serien. Man kanske inte heller ska läsa hur mycket som helst ur den här boken på samma gång eftersom den som sagt verkligen är helt galen och annorlunda och man blir lite utmattad av den (på ett bra sätt). Jag hoppas att ni läser den och att ni i så fall tycker om den!
 
Bästa med boken: Humorn och att den är så himla annorlunda och galen
Sämsta med boken: Att språket ibland var lite jobbigt och att vissa skämt försvann i översättningen. 
 
/Anna(:
 

Kommentarer
Postat av: Äbba

Vilken bra recension! Gillade citatet, detr så min humor! Måste se till att läsa denna boken!!!!!!

Svar: TAACK ÄBBA! :D Du måste läsa den här boken!
bookshelf

2014-01-27 @ 07:59:44
URL: http://vitgulstrumpa.blogspot.com
Postat av: Beate

Hehe, jag kommer ihåg det där citatet ;D Dock är min favoritdel den där med valen som tänkte en massa grejer, vet du vilken jag menar? Fast jag tror nog att det kan vara för att jag lyssnade på boken och han som läste var skitrolig ;D jag tror inte att jag gillat boken lika mycket om jag läst den själv...

Svar: Hahah, den delen med valen är ju bara helt knäpp! ^^
bookshelf

2014-01-30 @ 12:34:12
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Min fiktiva verklighet

Den boken har jag haft stående i min bokhylla i flera år. Kanske borde ta itu med den, den låter alltid så intressant när folk recenserar den. Själv hade jag lite svårt att komma vidare efter 50 sidor :)

2014-02-07 @ 19:04:57
URL: http://minfiktivaverklighet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0