Tell the Wolves I'm Home

Titel: Tell the Wolves I'm Home
Författare: Carol Rifka Brunt
Sidantal: 355
Betyg: 9/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Nej
 
Fjortonåriga Junes bästa vän är hennes morbror Finn. I hemlighet är hon också kär i honom, men det kommer han aldrig att få veta. Dels för att hon inte vill berätta det, men också för att han är döende i AIDS. Året är 1987 och för AIDS finns det fortfarande inget botemedel. På Finns begravning ser hon en man, som hon aldrig tidigare har sett, men som hon blir varnad för att prata med. Det är han som har dödat Finn. Men den här mannen försöker snart kontakta June och en motvillig vänskap växer fram mellan dem.
 
Trots att den här boken egentligen inte har mycket av en handling, så är det ändå så mycket som pågår hela tiden, och den har så många olika handlingar som alla är viktiga. I den här boken är varenda karaktär viktig och bidrar med något viktigt till historien. 
 
June är en otroligt intressant karaktär som jag älskar att läsa om. Hon är otroligt komplex, och hon växer så otroligt mycket genom bokens gång. Man får se hennes ilska över alla hemligheter som Finn hade, men man får också se vilken god vän hon är, hur mycket hon skäms över sina känslor för Finn, och hur mycket hon egentligen saknar honom. 
 
Den här boken behandlar så många olika sorters kärlek, och det är så fint. Den handlar inte bara om Junes förbjudna kärlek till Finn, utan också om syskonkärlek, Tobys kärlek till Finn, kärlek vänner emellan m.m. Men den behandlar också den totala motsatsen, hur det är att känna sig helt ensam. Både Toby och June känner sig ensamma efter Finns död, men genom deras vänskap hjälper de varandra att läka. 
 
Ganska tidigt i boken dör Finn, men jag älskar att man får lära känna flera olika sidor av honom beroende på vem som berättar om honom. Till slut känns det som att man känner Finn helt och fullt, även om han är död större delen av boken. June vet mycket om Finn som inte Toby vet, men Toby vet en hel del som June inte vet. Att man också får se hur kluven June känner sig över det här älskar jag. Hon vill veta så mycket som möjligt om Finn, men samtidigt vill hon vara den viktigaste i hans liv, och när hon får veta att Finn har haft en pojkvän under alla dessa år blir hon sårad och känner sig lurad. 
 
Junes och Tobys vänskap är till en början väldigt tafatt och obekväm, och det är intressant att se hur det förändras genom bokens gång. Jag längtade till varje gång de skulle träffas, för det var alltid lika intressant. Man fick veta mer om Finn, men också om Junes och Tobys verkliga känslor. 
 
Även syskonrivalitet spelar stor roll i den här boken, och Junes relation med sin syster är minst lika intressant att läsa om. För att vara en bok med bara 350 sidor lär man verkligen känna och bry sig om alla karaktärerna! Alla är också otroligt tredimensionella. 
 
Jag tycker verkligen inte att min recension lyckas göra den här boken rättvisa. Det är så underbar atmosfär i boken, det är så fint att se hur ömtålig vänskapen är mellan June och Toby till en början, och hur mycket de alla brydde sig om Finn, och hur svårt det är att förlora någon som man älskar så mycket. Den här boken har hur många lager som helst, och jag älskar dem alla! Jag är sorgsen över att jag inte lyckas förmedla min kärlek för den här boken, men jag hoppas verkligen att ni vill ge den en chans i alla fall. Det här är en av de bästa böckerna jag har läst i år!
 
Här får ni ett citat som ett sista försök till övertalning:
If you always make sure you're exactly the person you hoped to be, if you always make sure you know only the very best people, then you won't care if you die tomorrow. (s.254)
 
Bästa med boken: Så himla fin och handlingen har så många olika lager.
Sämsta med boken: Inget direkt.
 
/Anna(:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0