Lucka 8: Nostalgitripp!

På något sätt tänker jag tillbaka på min barndom ännu mer när det börjar närma sig jul. Jag tittar på disneyfilmer från min barndom och bara uppfylls av en känsla av nostalgi. Därför tog jag också chansen att detta år läsa några av mina absoluta favoritböcker från min barndom, och det var de böckerna ni såg i videon jag la upp i torsdags. Igårkväll påbörjade jag min läsning och avslutade den tidigare idag. Det var otroligt mysigt att få läsa om de böcker som jag älskade som barn. Jag trodde att jag kom ihåg alla (ni vet när man är liten läser man inte böckerna bara en gång utan fem gånger varje kväll), men det var en hel del jag hade glömt bort i många av böckerna. Det var otroligt trevligt och jag rekommenderar alla att göra det!
 
Här kommer bilder på alla böcker jag läste och tyckte om som barn:
 
 
      
 
   
 
 
 
Jag har då läst om dem nu och tänkte göra några få kategorier där jag ska visa de som jag tyckte var bäst i den kategorin och så.
 
Bästa illustrationer:
Helt klart allt av Sven Nordqvist, men mina favoriter blir ändå Guldflickan och Petter och hans fyra getter (ej ritad av Sven Nordqvist) som både var ritade på ett tilltalande sätt. Älskar att Sven Nordqvists bilder alltid är så detaljrika!
   
 
Mest annorlunda handling:
Jag tycker att Historien om Någon är riktigt intressant eftersom det nästan blir lite som en deckare, fast för barn, där barnen får tänka själva.
Roligaste:
Jag tycker att Hattjakten är rätt rolig eftersom gubben är så sur och grinig i början. Men annars är det väl inte direkt någon jag skrattar åt. Petter och hans fyra getter var lite rolig med sina rim ibland.
 
 
Det är inte det lättaste att döma de böcker man älskade som liten. Trots att handlingen och illustrationerna kanske inte alltid är det bästa kan man ändå inte låta bli att älska dem eftersom man växte upp med dem och läste dem så många gånger att man nästan kunde dem utantill. Det var i alla fall härligt att komma tillbaka till de här böckerna igen, även om jag läste dem med ett lite mer kritiskt öga denna gång.
 
Vilka var era absoluta favoritböcker när ni var små? Har ni läst om dem nu på senare tid? Om ni har det, vad tyckte ni då när ni läste dem som äldre?
 
Ursäkta förresten för att det här inlägget kommer lite sent, har haft fullt upp idag. Dessutom blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag ville göra en nostalgitripp,men visste inte riktigt hur jag skulle bära mig åt då det mesta hände i mitt huvud när jag faktiskt läste böckerna.

Nedanför det här strecket kommer en bokbloggare varje dag ,under den här julkalendern, få ge ett boktips inom en viss genre jag valt till dem. Det är de själva som skrivit ihop tipsen med rätt lösa "regler". Hoppas ni hittar någon bok ni vill läsa här under december! Klicka bara på bilden så kommer ni till bloggarens blogg.

Dagens genre:

Middle Grade är ungefär samma sak som barnböcker här i Sverige. Eller böcker man läser under mellanstadiet och högstadiet. Lite svårt att definiera, men det är i alla fall det man läser innan man går över till Young Adult.
 
Anna från Boktycke
 
Fablehaven av Brandon Mull
 
Ett naturreservat, mytologiska djur och två syskon som kämpar mot mörka krafter. Fablehaven är lika mycket för barn som för vuxna. Karaktärerna är härliga och det är fantastiskt kul att utforska den magiska
världen. I korthet handlar boken om två syskon som besöker sina farföräldrar som bor mitt i skogen. Vad de trodde skulle vara en tråkig sommar blev istället ett riktigt äventyr.
 
 
Det är totalt fem böcker i serien och alla dessa finns även översatta på svenska.
 
Pris på bokus:
Svensk inbunden: 129 kr
Engelsk häftad: 69 kr
 
/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag hade två favoritböcker som barn, en som hette "Katten som älskade sitt täcke" och en som jag inte minns namnet på men det var en julbok som handlade om några tomtenissar och så råkade en av nissarna sätta eld på deras stuga. Tyckte den var så spännande... när jag var typ 3-4 år ;) Båda böckerna + några andra finns i en kartong på vinden hemma hos mina föräldrar.

2012-12-08 @ 19:55:33
URL: http://loveofreading.blogg.se
Postat av: Julia

Åh! Hattstugan hade jag totalt glömt bort....Älskade den när jag var mindre! :D

Svar: Ja, min farmor läste alltid Hattstugan för mig när jag var liten och jag älskade den! :D
bookshelf

2012-12-08 @ 20:46:16
URL: http://loobook.blogg.se
Postat av: Ebba

Vilket mysigt inlägg! Jag älskade Blomsterfesten i täppan och en bilderbok av Mozarts Trollflöjten. Haha, jag var lite speciell!

2012-12-08 @ 21:43:05
URL: http://iceandfire.blogg.se
Postat av: Amelie

Guldflickan <3 Älskade den boken!

Svar: Ja, den är fruktansvärt fin!
bookshelf

2012-12-08 @ 23:05:13
URL: http://ameliesboktips.blogg.se
Postat av: Äbba

Åh vad sugen jag blev att leta fram mina gamla barnböcker! Hattjakten och Hattstugan var stora favoriter! ^^

Svar: Du borde leta fram dina favoriter! Det är jättekul att läsa om dem! :D
bookshelf

2012-12-09 @ 11:43:14
URL: http://vitgulstrumpa.blogspot.com
Postat av: Miriam - Schitzo-Cookie

Mysigt inlägg =) känner igen många barnfavoriter själv =)

"Historien om Någon" kommer jag svagt ihåg tror jag gillade den som barn men minns inte helt vad den handlade om.. *måste googla på den*

2012-12-09 @ 12:17:52
URL: http://schitzo-cookie.blogspot.se/
Postat av: Maria

Det roliga, och lite märkliga, är hur väl bilderböcker funkar även när man är vuxen. De riktigt bra böckerna har något man tilltalas av oavsett ålder.
Tänk på alla föräldrar som måste läsa samma bok för sina barn fem gånger samma kväll! Det är ju positivt om de också tycker det är kul, om inte femte så i alla fall andra gången.

Av Sven Nordqvist gillade jag även "Minus och stora världen". Den förbättrade inte mitt förhållande till siffror, men den är rolig och med Nordqvists vanliga detaljmyller.

Svar: Ja, det är det jag älskar med bilderböcker! De är ungefär som disneyfilmerna, man kan se dem oavsett ålder. Och ja, det måste vara lite jobbigt att läsa en bok fem gånger varje kväll, för det är nog ändå så för många!
Jag har inte läst "Minus och stora världen" men ska kanske kolla in den! :)
bookshelf

2012-12-09 @ 16:12:34
URL: http://ungavuxna.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0