Bokmässan 2013

Jag är nu hemkommen från årets Bokmässa och tänkte köra någon slags miniberättelse som jag gjorde förra året också. I år lyckades jag dock inte få alls lika mycket bilder eftersom jag inte hade någon privat fotograf med mig denna gång och jag suger själv på att ta kort. Orkar aldrig plocka upp kameran. I alla fall, dags för första rubriken!
 
TÅGUPPLEVELSEN
MÄNNISKOR är ungefär allt jag har att säga. Det var grymt mycket folk och det fanns bara 40 obokade platser så jag kastade mig på tåget så fort det kom och rusade bara till första lediga plats. Det var ett fyrasäte och tjejen som satt bredvid vände sig om när jag satte mig och då såg jag att det var... *trumvirvel* LUCY! Vad är sannolikheten? Jag visste att vi skulle åka samma tåg, men trodde aldrig vi skulle hamna bredvid varandra.
 
Vi mötte upp med Emelie på stationen och sedan inne på mässan mötte vi först upp med Ebba och vandrade runt ett tag. Sedan träffade vi även på Frida  som jag inte pratat med så mycket men som var sjuukt trevlig! Vi kollade igenom diverse montrar när jag plötsligt fick syn på Pia (eller så var det nog hon som fick syn på oss) som sedan också anslöt sig ett tag. Det som var toppenbra med den det här årets mässa var att det var mycket mer bokbloggarkontakt utspritt under hela dagen. Förra året mötte jag bara folk under träffarna. 
 
Specifika instruktioner hade jag skrivit på mitt fiskblock och till vänster kan ni se den supergulliga texten Nea skrev till mig. 
 
MAT
Vid halv ett hade vi redan börjat tröttna på att titta i olika montrar - det blir lätt så när det inte finns några intressanta författare att lyssna på - så jag, Frida, Emelie och Ebba gick och åt. På McDonalds. Såklart! På vägen dit fick vi se de underbara stockholmsborna ståendes i kön in till mässan och vi hade någon slags trevlig vinkningstävling med dem.
 
Det var inte bara vi som var kulturella nog att satsa på McDonalds, vi fick även syn på både Lisa och Anna där. Anna var trevlig nog att ge oss deras bord eftersom de var klara, och vi kunde nog inte vara mer tacksamma! 
Här ser ni Frida, Ebba och Emelie på McDonalds efter att vi fått sittplats (säg till om jag ska ta bort någon bild)
 
BOKBLOGGARTRÄFF NUMERO ETT
Klockan två började den lilla inofficiella person-som-gillar-böcker-och-människor-och-har-internet-träffen (alla var ju inte bokbloggare så det känns orättvist att säga bokbloggare) som jag hade ordnat/fixat ihop lite snabbt med absolut ingen organisering. Det kom en hel del personer och jag blev lika förvånad även i år. Det här var seriöst DET BÄSTA EVER PÅ DAGEN. Jag skojar inte. Det var så underbart att få träffa och prata med alla, både nya och gamla bekantskaper. Så kul att folk verkligen tog sig tid att komma dit och bara så kul att få krama alla och skriva på deras tygkassar och bara SE dem i verkliga livet. Den här träffen slår ALLT, den var det bästa på hela lördagen. Författare och andra kända människor är ingenting i jämförelse med att träffa de här människorna. 
 
Alla ser kanske inte hyperglada ut just på denna bild,men det kan jag lova att de egentligen var!
Här har vi en fokuserad Nea (som såg superglad ut på bilden innan, men tyvärr blev den suddig...), Emme och Zozzo och även Johanna
 
Vi stod ett tag vid Bonniers monter och pratade men förstod snart att det var för trångt, så vi flyttade ut i någon slags korridor. Inte så uppskattat bland de andra besökarna, men who cares? Det var ganska intressant att se hur alla andra stannade upp när Anna bad en person att ta kort på hela vårt gäng. Sedan blev jag även knackad på axeln och när jag vände mig om stod MAN där och jag höll på att freaka ur! När man är på mässan och omgiven av så mycket människor är det lätt att glömma vad mer för människor som hade tänkt komma. Därför blev jag så HIMLA glad när jag träffade Man. I verkligheten var hon dessutom precis lika mysig som på bloggen och det var bara så kul att träffa henne (och alla andra om ni inte förstod det)!
Den här bilden har jag varit fräck nog och snott från Anna. Hoppas att det är okej!
 
 OFFICIELL BOKBLOGGARTRÄFF
Vi gick till R3 i samlad trupp och först var det en halvtimmes mingel. Sedan kom Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren och det är alltid lika intressant att lyssna på dem. Det känns som att deras intervjuer alltid är så personliga på ett mysigt sätt. Sedan var det prisutdelning och jag och Johanna vann faktiskt! Jag fick en bok som var signerad och vilken det var får ni veta i min book haul.
 
Därefter kom Karin Lemon och hon är förläggare och det var superintressant att höra om vad de tycker om bokbloggare och hur de gör med rec-ex och så. Mingel blev det ännu en gång efter det och sedan var det intervju med Kristin Cashore på Google Hangout. Trots att jag inte läst några av hennes böcker tyckte jag att det var roligt att lyssna på henne. Hon hade intressanta saker att säga och var supergullig. 
 
Okej, den här bilden kan jag ta bort om ni vill (bara så ni vet). Tyckte bara det var så kul att det ser ut som att Lucy typ vinkar fast hon egentligen försöker akta sig från kameran. Sedan har ju Beate och Elin världens stirrningstävling i bakgrunden. Vad för fruktansvärd sanning kom de precis på vid det tillfället egentligen?
 
Och här, som plåster på såren, kan ni få en bild där alla ser bra ut utom jag. Jag bjuder på den! Bilden är lånad från Anna
 
BURGER KING
Ja, onyttigheterna tog sannerligen inte slut efter McDonalds. Efter mässan hade jag lite tid att slå ihjäl innan mitt tåg gick, så jag, Frida, Emelie och Ebba gick till stationen och åt på Burger King (eller jag och Ebba åt). Vi satt och pratade ett tag och sedan vid tjugo i åtta gick jag på mitt tåg ensam och tröståt Pimpim hela vägen hem i hopp om att hålla mig vaken och att tiden skulle gå fortare (det gjorde den inte). Kanske lägger jag in en bild här sedan om jag får någon trevlig från Ebba. 
 
Rent bokmässemässigt (haha) slog inte det här året förra året. Det fanns inga roliga författare och man tröttnade snart på montrarna. Rent människomässigt var det roligare i år! Jag känner en del människor rätt bra redan och det gjorde att jag kunde slappna av mer och vara mig själv. Jag kommer garanterat tillbaka till mässan nästa år!
 
/Anna(:

Book Haul (17)

 
 
Enjoy!
/Anna(:

Guide till Bokmässan

Är det första året ni ska på Bokmässan? Känner ni er lite borta och har lite panik över vad man faktiskt bör ha med sig och tänka på? Ta det bara lugnt! Jag tänkte nämligen göra en liten guide över saker som kan vara bra att tänka på när man ska till Bokmässan!
 
1. Sköna skor
Sköna skor kan vara en av de viktigaste sakerna att ha under Bokmässan. Sköna skor kan förhoppningsvis gör att smärtan i kroppen kommer lite senare än vad den hade gjort ifall du hade dåliga skor. För jag lovar er, smärtan kommer. Det spelar ingen roll hur bra skor ni har (om ni inte är typ supervältränade). Men jag rekommenderar typ gympaskor. Många har Converse, men personligen skulle jag tyvärr inte klara det.
2.  ÄT!
När man är helt omgiven av böcker och för ett ögonblick tror att man har dött och hamnat i himlen får man inte glömma bort att man inte ens i himlen klarar sig utan att äta. Vissa kanske klarar sig hela dagen, men jag blir lätt hängig och sur och då är det helt enkelt inte lika kul längre. Man skulle kunna säga att jag blir som han i Snickersreklamen när jag inte får mat - en riktig diva.
 
Dock rekommenderar jag att gå ut och äta på någon restaurang utanför mässan eftersom det är mycket långa köer överallt (med restaurang menar jag något så pass fint som typ McDonalds)
 
 
 3. Lösa pengar
De flesta stora bokförlagen tar kort, men det kan trots det vara bra att ha med sig lösa pengar. Man kan ju vilja handla något någonstans där de inte tar kort. Hur mycket pengar man behöver ha med sig är rätt individuellt. Det beror på hur mycket böcker och mojs man hade tänkt köpa.
 
4. Väska eller kasse
Ha med en väska eller kasse där du kan lägga grejer du har med dig och även böcker du köper. Förra året hade jag tygkassar och det blev väldigt jobbigt att bära efter ett tag så i år tar jag nog både en väska och några tygkassar.
 
5. Anteckningsblock + penna
Träffar man på någon intressant författare kan det alltid vara kul att ha ett block och en penna så att de kan kludda ner sin autograf. Om ni ska på bokbloggarträff kan det dessutom vara ännu roligare! Jag hade inte tänkt på det förra året så jag fick köra en liten nödlösning:
 
6. Prioritera
Vissa år krockar allt man vill gå på och andra år (som i år ungefär) finns det nästan ingenting man vill gå och titta på. Om det är mycket man vill se föreslår jag att man väljer ut det som man helst vill gå på så att man slipper springa runt som en galen höna och inte hinna med något alls istället. Bara man går på det man absolut vill så brukar man vara nöjd sedan. Det kan vara bra att inte planera in för mycket heller, man vill ju hinna gå runt och bara strosa lite också.
 
7. Karta/ tidning
Det kan vara bra att ha en karta över mässan så att man lätt kan hitta de olika montrarna, annars är risken stor att man inte hamnar där man vill när man vill det (det har hänt några gånger).
 
 
8. Skriv upp det du vill se!
Det är väldigt mycket som sker på en och samma gång när man väl kommer in på mässan och då kan det vara bra att man redan innan har skrivit upp vad man vill titta på. Jag brukar även skriva upp det jag inte är supersäker på om jag verkligen vill se för då kan jag bara välja bort det sedan när jag väl är där. Bättre att skriva upp för mycket än för lite! Nu finns det ju tydligen någon app också (pensionären har talat!) och det är ju toppen!
 
Hoppas ni tyckte det här var hjälpsamt!
 

/Anna(:

5 frågor- tagg

Hejsan svejsan i lingonskogen! Har ni det bra? Det är bara en vecka kvar till Bokmässan nu (om en vecka är den nästan slut vid det här laget men låt oss verkligen inte tänka på det nu) och jag är excited som bara den! Men det var inte det jag skulle prata om. Nej, jag har nämligen blivit taggad av hela TRE personer till att göra den här taggen. De som taggade mig var Inutienbok, Pia och Nelly (om ni taggat mig och jag har missat det får ni gärna säga till mig). Det man ska göra är i alla fall att svara på 5 frågor och här kommer dem:
 
1. Vem inspirerade dig/uppmuntrade dig till att börja blogga?
Det fanns en tid i mitt liv då jag spenderade all min tid på en sida som heter GoSupermodel. Där hade jag en hel del vänner och tre av dem hade bestämt sig för att skaffa en bokblogg och frågade mig om jag ville vara med. Först vill jag inte vara med eftersom jag avskydde bloggar på den tiden, men sedan lät jag mig övertalas och är inte det ungefär det bästa som hänt? Grupptryck kan vara bra ibland! Alla andra har hoppat av sedan länge, men det är skönt att driva bloggen själv. Innan jag började blogga här hade jag förresten ingen som helst aning om att det fanns något som hette bokbloggar (det fanns inte så många på den tiden heller), så det var helt nytt. (tycker ni förresten inte att det är snyggt att alla "jag" kom precis under varandra?)
Så här såg vår första header ut.
 
 
 2. Hur väljer du ämnen att blogga om?
Eftersom det här är en bokblogg blir ju ämnet oftast något som har med böcker att göra, men det händer även att jag skriver om lite vad som helst som jag känner för att skriva om just då. Kan bli lite filmer och musik, men även helt random saker. Tycker att det kan vara kul att ha lite personliga inlägg ibland också SÅ ATT NI KAN LÄRA KÄNNA MIG (fråga inte vad som hände där).
 
3. Vad vet de flesta inte om dig?
De flesta vet nog inte att jag ville bli modell när jag gick på mellanstadiet. De som känner mig nu och får veta det har dessutom väldigt svårt att tro på det. Men det är sant. Tänkte nästan ansöka till tidningen Julias modellmojs, men som tur var gjorde jag det inte. Ser ju inte direkt ut som nya Twiggy så det var väl tur.
 
4. Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
T-shirtar, bekvämt och tråkigt. Jag vet att alla har tolkat den här frågan lite som de vill och jag kände mig inte sugen på att skriva min bokstil så jag tog min enormt tråkiga klädstil istället. 
En av de få tröjor jag äger som inte har en dödskalle som motiv
 
5. Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Läsa (såklart), se på TV-serier, sitta vid datorn, umgås med vänner, vara ensam, spela fiol och piano, äta kakor, umgås med familj och släkt (och nu försöker jag desperat komma på något mer intressant och spännande men det går bara inte. Jag har ingen personlighet).
 
Hoppas ni gillade inlägget! Har funderat på att göra en frågestund så ni kan fråga ännu mer, men vi får se hur det blir.

Nu sitter ni säkert och undrar hur det går med den där tävlingen jag lovade. Ja, det går sådär. Jag har så mycket att tänka på för tillfället att det bara blir pannkaka av allt ihop. Helst skulle jag bara vilja komma på en idé till gymnasiearbetet för det är det som blockerar allt annat för tillfället...
 
/Anna(:
 

Sammanfattning av månad: Augusti

 
 
Antal lästa böcker: 3
Antal lästa sidor: 342
Bästa bok: Båda böckerna om Lou
 
Alla lästa böcker:
1. Snapphaneresan - Kim M Kimselius
2. Lou! Dagboksdagar - Julien Neel
3. Lou! Sommarblues- Julien Neel
 
Antal sedda filmer: 2 (tror det kan vara en till som jag inte kommer ihåg)
Bästa film (ej omtittningar): Mean Girls (den enda som fanns att välja på,haha)
 
Alla filmer: Mean Girls, Grease (O)
 
Serier: Såg sorgligt nog klart Doctor Who (älskade dock inte säsong 7,tyvärr). Sedan började jag följa Broadchurch och just nu sörjer jag med hela mitt hjärta för att det är slut imorgon. Sjuukt bra serie. Sedan började jag även titta på Supernatural under augusti och nu har jag fastnat för den på riktigt. I början tyckte jag den var lite upprepande, men nu älskar jag den!
 
 
 
 
Har lyssnat mycket på instrumental musik under hela sommaren, men här kommer två riktigt bra låtar:
 
 
Applause - Lady Gaga
  
Counting Stars - OneRepublic
 

/Anna(:

Vi måste sluta ses på det här sättet

Titel: Vi måste sluta ses på det här sättet
Författare: Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo
Sidantal: 335
Betyg: 8/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Nej
 
Hanna och Jens träffas för första gången när de båda är ute med sina vänner på en restaurang. Hanna följer sedan med Jens hem, men efter det träffas de inte mer. Hanna lämnar inte ens sitt nummer. De träffas inte förrän första dagen i skolan. Jens ska nämligen jobba på Hannas skola. En romans börjar växa fram, men det var egentligen aldrig meningen att det skulle ske. Jens är nyseparerad och har dessutom en dotter. Hanna ska snart åka till Paris.
 
Om jag skulle beskriva den här boken med endast ett ord skulle det nog vara originell, för det tycker jag att den är. Visst, den känns väldigt mycket som en svensk ungdomsbok, men den har så många element som gör den speciell och som gör att jag kommer komma ihåg den i framtiden. Hur många gånger har man egentligen läst en ungdomsbok där den ena faktiskt har barn. Vad jag kan komma på har jag aldrig gjort det och det var så himla intressant! Det var kul att se hur Jens verkligen tog papparollen på allvar och att det faktiskt skapade ett problem i deras relation.
 
Om jag skulle sätta in den här boken i någon genre skulle det nog vara New Adult (som är en genre jag egentligen inte utforskat överhuvudtaget, men det känns som om den här boken skulle passa in där). Karaktärerna är ganska gamla, 18 och 24, men jag känner att det passar mig. Många karaktärer i ungdomsböcker är typ runt 16 eller 17 och det passar inte riktigt mig längre eftersom jag nu för tiden är en riktig gamling, hela 18 år. Nej, jag kan uppskatta böcker med yngre karaktärer också eftersom karaktärerna ofta är ganska mogna, men det var kul att läsa en bok där en av huruvdkaraktärerna är lika gammal som mig. 
 
Bokens kapitel är hyfsat korta och det gjorde att jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig den här boken när jag väl plockade upp den. Dessutom kändes den så annorlunda att jag faktiskt inte var riktigt säker på hur det hela skulle sluta och det gjorde att jag blev mer sugen på att fortsätta läsa.
 
Karaktärerna var bra och det var kul att man fick läsa från bådas perspektiv. Hanna var nog min favorit, jag tyckte helt enkelt att det var roligare att läsa från hennes perspektiv. Men det var intressant att läsa från Jens också eftersom han hade lite mer problem i sitt liv. Både när det kom till hans gamla flickvän och hans barn. Som sagt var hans karaktär väldigt speciell och inte någon man läser om i ungdomsböcker särskilt ofta.
 
Det som dock gjorde mig lite besviken var det här med vad boken handlade om, eller hur ska jag säga. När jag först läste vad boken skulle handla om fick jag för mig att det skulle vara en sådan här elev-blir-kär-i-lärare-bok, (Ezra och Aria-style) men det var det tyvärr inte. Jag var nämligen sugen på det för tillfället och det var inte riktigt det jag fick. Jag hade velat ha lite mer förbjuden kärlek, men jag vet inte om det kanske bara var jag som inte läste handlingen ordentligt och sedan tolkade som jag själv ville. 
 
I vilket fall som helst tyckte jag väldigt mycket om den här boken och jag kommer definitivt rekommendera den till folk eftersom den känns så fräsch och originell! Dessutom kommer jag rekommendera den till de som kanske vill ha en svensk ungdomsbok med lite äldre och mer mogna karaktärer.
 
Bästa med boken: Att den var annorlunda mot andra ungdomsböcker
Sämsta med boken: Att den inte handlade om förbjuden kärlek som jag först trodde
 
Tack till Gilla böcker för rec-exet!
 
Btw, var så himla länge sedan som jag skrev recensioner att det känns som att jag har glömt hur man gör.
 
/Anna(:

Annas bokiga bekännelser

Jag blev taggad av Ebba att göra den här taggen och eftersom jag inte har bloggat på mer än en vecka tänkte jag att det här skulle vara ett bra sätt att få igång blogglusten på igen.
 
Och här kommer reglerna (som jag kopierade från Ebba, som kopierade dem från någon annan etc.)
 
Själva meningen med "bokiga bekännelser" är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de 7 största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av - glöm bara inte att namnge inlägget som "'ditt namn' bokiga bekännerlse". När man väl har "bekänt" så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte. 
 
 
1. Jag har inte läst hela Harry Potter-serien
Att inte ha läst Harry Potter-serien är väl ungefär värre än att svära i kyrkan. Varje gång jag berättar det här för någon ny tappar de alltid hakan och undrar vad felet är med mig, speciellt eftersom jag gillar att läsa. Varje gång blir jag också lika ställd när jag får frågan: varför? Mitt svar brukar bli något i stil med att de är så långa och att jag inte riktigt vet och ja. Jag har helt enkelt svårt att ta tag i dem. Det har dock inget med att göra att jag har svårt att få tag i dem, jag äger nämligen hela serien på svenska. 
 
Den här boxen skulle jag dock inte ha något alls emot att äga! (Bilden kommer från Anna)
 
2. Jag har över 100 olästa böcker hemma
Det här är tyvärr sant och jag hatar det. Jag är en rätt långsam läsare och jag läser lite mer än 50 böcker på ett år. Att bara läsa ut de böckerna jag har nu, utan att köpa nya, skulle ta ungefär 2 år i min nuvarande lässtakt. Jag hatar det. Jag vill ha några få olästa och kunna köpa nya och läsa direkt. 100 olästa böcker i hyllan gör mig otroligt stressad, jag vill ju läsa alla (typ)!
 
3. Innan bloggen hatade jag dock att äga böcker
Innan bloggen hade jag typ en bokhylla och jag önskade mig i stort sett aldrig böcker eftersom jag tyckte att det var så himla onödigt att äga böcker när man kunde låna från biblioteket. Sedan blev jag påverkad av bokbloggarvärlden och nu är jag nästan helt tvärtom. Snart kommer jag behöva flytta ut från mitt rum eftersom böckerna har tagit över. Men jag ångrar inget (typ) ;)
 
4. Jag har nästan alltid över 20 böcker lånade från biblioteket
Ehm ja, ännu ett problem jag lider av. Jag älskar att låna böcker från biblioteket och jag har nästan konstant 20 böcker lånade därifrån. Dock hinner jag nästan aldrig läsa en enda bok och det slutar alltid med att jag lånar om dem så många gånger det går och sedan lämnar jag tillbaka dem olästa. Sorgligt med sant. 
 
 
Det här är de böcker jag har hemlånade från biblioteket för tillfället. Med 100 olästa egna böcker kan man ju tycka att jag inte behöver låna från biblioteket,men tydligen. 
 
5. Jag är såå efter 
I serier är jag alltid minst 2 böcker efter och jag läser aldrig de hypade böckerna förrän ungefär 2 år senare än alla andra. Man kan ju tro att jag som bokbloggare borde vara lite mer uppdaterad på nysläppta böcker, men det är jag inte. Jag vet rätt mycket om vad som släpps, men jag kan aldrig läsa det för jag har fortfarande några böcker i serien att läsa för att komma ikapp. Det är supertråkigt för jag kan aldrig vara excited för nya boksläpp. 
 
 6. Precis som Ebba föreställer jag mig alltid karaktärer fel
Ja, det är superstörigt och jag märker det alltid först när det kommer en film. När jag läste Twilight fick jag för mig att Bella skulle vara blond och det är hon ju verkligen inte. När jag läste City of Bones föreställde jag mig inte Magnus Bane som asiat trots att han tydligen blev beskriven som det. Det verkar som att mina ögon bara ignorerar beskrivningar och hittar på själva.
 
Ehm,nej?
 
7. Hatar felskrivningar
Jag hatar felstavningar i böcker och jag vet att det lätt kan ske när det är så stora stycken av text man redigerar, men jag tycker att det har blivit värre med åren. Förr var det väl inte så mycket felstavningar i böcker? När jag gick på högstadiet ville jag till och med bli korrekturläsare för att kunna rätta till felstavningar eftersom jag är king på att lägga märke till dem (en mycket störande egenskap).
 
Det var mina 7 bokiga bekännelser (troligtvis inte så intressanta) och nu är det meningen att jag ska tagga vidare OCH DET TÄNKER JAG GÖRA!
 
1. Ebba
2. Elin
3. Nea
 
4. Amelie 
5. Anna
 
Och sedan taggar jag också Emelie, men hon har redan blivit taggad så det blir en liten extrataggning^^
 
PS: jag har nyss fått över 100 följare på Bloglovin (OMG)) så det kommer troligtvis en tävling snart (när jag lyckas komma på vad för tävling jag ska ha)! TAGGA!
 
/Anna(:

RSS 2.0