Vinnare av monsterbokmärken!

Det är dags kära läsare att dra en vinnare i min tävling(ärligt talat har min syster ännu en gång redan dragit en lapp). Jag blev glatt överraskad över hur många som ville vara med och jag önskar att alla kunde vinna(egentligen är det inget som stoppar mig från att göra alla till vinnare, så länge jag inte får slut på kuvert skulle jag ju rent teoretiskt kunna göra hur många som helst)!
 
Vinnaren är... *trumvirvel*.................................................................................................(fortfarande trumvirvel alltså)
 
Kolla på bilden(hoppas ni ser vad det står för jag var osmart nog att skriva med ljusblått och ta fotot på kvällen):
 
Grattis till dig Elisabet! Skicka din adress till min mejl [email protected] så får du snart hem dina små monster. Får jag inte din adress inom en vecka drar jag en ny vinnare.
 
 Och ni som inte vann, det är inget att sörja över, ni har ju hela sommarlovet på er att göra egna;) Mohahahah. Näh fy, jag måste vara snäll på min egen bloggs födelsedag.
 
/Anna(:

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAAAGEN!

(Jag vet att jag inte bloggade igår,trots att jag lovade, men hela dagen umgicks jag med min vän som ska vara borta i tre veckor och på kvällen fick jag en hemsk huvudvärk så jag orkade helt enkelt inte.)
 
(Bilden ska förresten föreställa mig när jag står på tre böcker och ska blåsa ut ljusen på tårtan) 
 
Ja, nu har jag bloggat i två år! Jag tycker att det känns som igår som jag satt här och skrev att bloggen fyllde ett år. Nu har ännu ett år gått och det här senaste året kan nog faktiskt ha varit det roligaste hittills. Visst har det varit tungt ibland att hinna läsa och uppdatera när det har varit mycket i skolan, men tanken på att man har läsare (som jag nog till och med räknar som mina vänner nu) gör att man orkar blogga ändå. Det är inte det att det är tråkigt att blogga utan läsare, men man blir mer peppad när man vet att någon tycker om det man skriver.
 
Låt oss även prata lite om bokbloggare. Hur klarade jag mig utan dem för två år sedan? Jag kommer ihåg att jag tvekade som tusan innan jag kunde bestämma mig ifall jag verkligen skulle hoppa på det här med att blogga om böcker. Kan vi kanske nu såhär två år efter bestämma att det var ett av de bästa beslut jag någonsin gjort? Ja, det tror jag nog. Jag förstår inte hur jag klarade mig utan att diskutera böcker, och andra bokrelaterade saker, med boknördar förut.
 
När jag började blogga hade jag inte så mycket kontakt med bokbloggare, bara några få. Jag tror att det kan ha att göra med att det inte var så många som faktiskt bloggade om böcker då. Under det senaste året har det exploderat, och jag klagar verkligen inte. Jag har stött på otroligt många trevliga människor som jag aldrig hade stött på annars. Det känns som att vi bokbloggare är en underbar liten familj här ute på internet som aldrig bråkar utan istället stöttar varandra.
 
Vad jag vill ha sagt med det här är att hälften av det roliga med att blogga är kontakten med andra bokbloggare. Jag älskar att läsa och kommentera på era bloggar! Och jag älskar att prata med er!
 
Jag hade egentligen tänkt göra en liten minipresentation om mig själv också så att nya läsare ska kunna lära känna mig lite bättre, men inlägget blev redan för långt så jag får kanske göra det senare.
 
Tack för att ni och era bloggar finns, nu ska jag gå och fira min bloggs födelsedag! (Förhoppningsvis kommer det upp en hel del fler inlägg idag)
 
Glöm inte födelsedagstävlingen heller där jag lottar ut monsterbokmärken.
 
/Anna(:

5 utkomna böcker jag inte skulle ha något emot att få i present just nu

Det är något speciellt med att köpa böcker och även om man inte läser böckerna på ett långt tag så är det fortfarande roligt att få sitta och sukta efter böcker som man gärna skulle köpa om man hade pengar. Det är speciellt några böcker som jag för tillfället vill ha, en del av dem är dessutom i inbundet format och alltså dyra.
 
City of Lost Souls- Cassandra Clare
Eftersom jag har alla de andra i inbundet vill jag såklart även ha den här inbunden. Därför är den dyr, runt 150 kr, och ska jag vara ärlig så är jag inte sugen på att slänga ut det på den här boken just för tillfället. Därför skulle jag bli mycket tacksam över att få den i present. Jag har fortfarande inte läst City of Fallen Angels, men eftersom jag vet att jag kommer läsa den här så småningom så kan jag ju lika gärna längta efter den redan nu, eller hur?
Bloodlines-Richelle Mead
När jag väl tog tag i Last Sacrifice av Richelle Mead förstod jag hur mycket jag faktiskt hade saknat allt som har med Vampire Academy att göra. Därför blev jag otroligt sugen på att köpa första boken i denna serie för att få stanna kvar i den värld där Rose och Dimitri finns. Den här har inte alls varit på min att köpa-lista tidigare, men nu vill jag verkligen ha den!
Chasing Brooklyn- Lisa Schroeder
Eftersom jag älskade The Day Before av samma författare vill jag även ha den här, speciellt eftersom jag har hört mycket bra om den. Det verkar som att de flesta tycker att detta är hennes bästa bok.  Jag vet egentligen inte särskilt mycket om den, men ärligt talat så bryr jag mig inte så mycket, jag är övertygad om att den kommer vara bra i vilket fall.
 
Clarity-Kim Harrington
Den här har jag nog gått och längtat efter i ungefär ett år. Omslaget lockar mig väldigt mycket och likaså handlingen. Den verkar annorlunda,spännande och samtidigt kort(så att den går fort att läsa ut). Jag har dessutom hört en hel del bra om den. Varför jag aldrig köper den? Ingen aning.
Clockwork Angel- Cassandra Clare
Även den här vill jag ha i inbundet och det gör att den är dyr. Jag har lånat den från biblioteket just nu eftersom jag inte riktigt har bestämt mig ifall jag ska läsa den här eller City of Fallen Angels först. I vilket fall som helst kommer jag antagligen vilja äga den till slut, men eftersom det inte är någon brådska kanske jag kan önska mig den i julklapp eftersom jag då kan få den i inbundet utan att själv behöva betala. Känner mig lite hemsk för att jag sparar alla de dyra böckerna till någon annan...
 
Dessutom skulle jag mer än gärna få de röda omslag i Vampire Academy-serien som jag saknar. Förra året hade jag stora problem med att hitta första boken med det här röda omslaget. I år har jag svårigheter att hitta alla andra istället.. Jag vågar dessutom inte chansa och köpa en bok utan något synligt omslag på Adlibris ifall det skulle vara fel.
 
 
Finns det någon speciell bok som ni hemskt gärna skulle vilja ha just nu?
/Anna(:

Sju minuter över midnatt

Titel: Sju minuter över midnatt
Författare: Patrick Ness
Sidantal:214
Betyg:7/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Monster Calls
 
Conor drömmer varje natt en mycket hemsk mardröm om ett monster. När han en dag tittar ut och ser ett monster förväntar han sig att det ska vara det monstret, men det är ett annat monster. Monstret har kommit för att berätta tre historier och när han har gjort det vill han ha sanningen av Conor.
  Conor har det jobbigt hemma och i skolan. Hans mamma är allvarligt sjuk och i skolan är det ingen utom mobbarna som ser honom. Alla slutade prata med honom när de fick veta att hans mamma var sjuk. Men vad är det egentligen för sanning som monstret vill ha från Conor?
 
Den här boken hade jag sett fram emot mycket. Den levde upp till mina förväntningar, men nu i efterhand har jag märkt att jag inte riktigt kommer ihåg den.
 
Det första man märker är att den är väldigt fint ritad och berättad. Den är sorglig och eftersom Conor inte direkt har någon att vända sig till så förstår jag verkligen att han är som han är. Han får utbrott och vägrar lyssna på de som försöker hjälpa honom. Han vet inte riktigt hur han ska handskas med sin mammas sjukdom och det känns som att hans mamma hela tiden försöker verka positiv och säga att hon ska överleva när Conor anar att hon faktiskt inte kommer göra det.
 
Conor är en karaktär som jag faktiskt gillar och jag tror att det beror på att det är Patrick Ness som har skapat honom. På sätt och vis påminner han lite om Todd i Tystnaden i bruset, speciellt all sarkasm som de båda använder sig av. Conor är väldigt sarkastisk och det var även Todd. Sarkasm är något som jag gillar och i den här boken känns det verkligt. Conor är heller inte någon perfekt pojke och jag tycker att han reagerar otroligt naturligt på att hans mamma är sjuk.
 
Det är något med Patrick Ness skrivspråk som jag verkligen gillar. Jag gillar att han alltid lämnar en liten cliffhanger i slutet av kapitlet som gör att man vill fortsätta läsa. En aning sarkastiskt är det också som sagt. Det som var allra bäst var den där sanningen som monstret sa att Conor var tvungen att avslöja efter att han hade berättat de tre historierna. Att de hela tiden tog upp det gjorde att man hela tiden ville fortsätta läsa. Även här kan man finna likheter med Tystnaden i bruset då det också var en stor sanning som skulle avslöjas i slutet. Tyvärr tyckte jag kanske inte att sanningen var lika storslagen som jag hade hoppats, men den fick mig verkligen att tänka efter.
 
De sagor som monstret berättade tyckte jag mycket om. De gjorde att man fick lite sagokänsla. Jag kände att dessa sagor hade djupa budskap och meningar, men tyvärr lyckades jag inte knäcka budskapen varje gång och det tycker jag är tråkigt. Hela boken är förresten fylld med budskap och jag är inte alltid superbra på att att förstå budskapen så jag blev lite frustrerad när jag förstod att orden som stod på pappret egentligen betydde något helt annat.
 
Bilderna var fina och boken var bra och rörande, jag grät till och med lite i slutet, men på något vis har jag lite svårt att komma ihåg den. Det var inte riktigt så att boken etsade sig fast i min hjärna så att jag över huvud taget inte kunde sluta tänka på den, men den var ändå väldigt bra.
 
En fin bok som jag verkligen rekommenderar!
/Anna(:

Att läsa under sommarlovet

Som jag sa i min förra video är jag otroligt dålig på att planera vad jag ska läsa. Jag kan bestämma mig för att läsa något en speciell månad, men sedan blir det ändå inte så eftersom andra böcker kommer i vägen eller för att jag helt enkelt inte är sugen. Jag har dessutom aldrig vågat ställa min olästa böcker på en speciell hylla eftersom jag då trott att jag ska bli stressad. Dock testade jag faktiskt det med de böcker som jag verkligen vill försöka hinna med i sommar och det gick förvånansvärt bra. Jag blev peppad och började på en av böckerna som stod i hyllan direkt. 
City of Fallen Angels- Cassandra Clare
Jag är lite fundersam över om jag ska läsa den här boken under sommarlovet eller inte. Det är nämligen så att jag hört att man helst ska läsa de tre första i The Mortal Instruments och sedan läsa Clockwork Angel innan man ger sig på City of Fallen Angels för att man ska få ut så mycket som möjligt av böckerna. Detta har då alltså gjort mig lite kluven. Jag vill läsa fyran, men eftersom jag vill få ut så mycket som möjligt av den så kanske jag borde läsa Clockwork Angel som jag ändå planerat att läsa någon gång.
Nattens Cirkus- Erin Morgenstern
Just för tillfället är jag inte sugen på att läsa den här boken, men eftersom jag tjatade så om att jag inte skulle få ha den över sommarlovet och eftersom jag lånat den så är det nog bäst att jag faktiskt försöker mig på den under sommarlovet.
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children- Ransom Riggs
Den här boken fick jag i julklapp, då var jag otroligt sugen på den, det är jag inte riktigt längre. Visst vill jag fortfarande läsa den och anledningen till att den står där är för att jag haft den ett tag, men också för att jag skulle vilja läsa ut den innan den kommer ut på svenska. Det kan dock hända att den blir utbytt mot någon biblioteksbok eller The Summoning av Kelley Armstrong.
Divergent-Veronica Roth
Nej, jag har ännu inte läst den här boken, men efter allt jag har hört om den så tänkte jag att det nog vore bäst om jag läste den på sommarlovet då jag har möjlighet att sträckläsa ifall det skulle visa sig att jag vill det. Precis som alla andra av mina sommarböcker så är den tjock och jag orkar egentligen inte det.
Awake at Dawn- C.C Hunter
Vissa av mina böcker är jag lite osäker på om jag verkligen ska läsa, men inte den här. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att hinna med den här! Av någon oförklarlig anledning är jag väldigt sugen på att läsa den.
Cirkoli- Patrik Stigsson
Den här fick jag hem som recensionsexemplar förra veckan och jag vet att jag glömt tacka, men det gör jag nu istället. TACK så jättemycket! Den verkar otroligt intressant, jag har inte sett några recensioner på den och dessutom är omslaget så himla snyggt. Dessutom förälskade jag mig i språket efter första sidan!
Harry Potter och fången från Azkaban- J.K Rowling
Nej, detta är inte någon omläsning(eller jo,på sätt och vis är det faktiskt det för jag läste den när jag var typ 9 år gammal). Jag har som mål att läsa minst del 3 och 4 innan 2012 är slut och för att lyckas med mitt mål vill jag helst hinna med tredje boken under sommarlovet. Det känns dessutom som att Harry Potter är den perfekta boken att läsa under sommarlovet.
Döda flickors dans- Rachel Caine
Detta är ett recensionsexemplar som jag borde läst för länge sedan, men jag har inte orkat. Jag tyckte inte att Glashuset var så bra egentligen, men efter att ha läst ut den kände jag ändå för att ge tvåan en andra chans, men nu såhär några månader efteråt är jag inte alls sugen tyvärr...
The Pledge- Kimberly Derting
Den här köpte jag för några månader sedan eftersom jag tyckte att den lät otroligt intressant. Jag började läsa lite i den när jag fick hem den men orkade inte fortsätta. Jag är fortfarande intresserad av konceptet och hoppas att jag ska lyckas klämma in den under sommarlovet.
The Lying Game- Sara Shepard
Den här boken var jag också supersugen på att läsa när jag köpte den förra sommaren. Jag är tyvärr inte lika sugen längre, men eftersom jag har hört att den ska vara bra(och Sara Shepards fyra första böcker i Pretty Little Liars var bra) så måste jag ge den en chans. Dessutom känns den som gjord för sommaren eftersom den säkert ändå är rätt lättsmält, och lite läskig.
Last Sacrifice- Richelle Mead
Den här boken har jag haft i nästan ett år ( i alla fall den svenska versionen). Jag har skjutit upp den och skjutit upp den, men för några dagar sedan bestämde jag mig för att ta tag i den. Efter bara några sidor störde jag mig på översättningen och då gjorde jag ett val jag aldrig trodde att jag skulle göra: jag började läsa den på engelska eftersom jag ändå hade den hemma. Ett mycket bra val har jag märkt så här i efterhand. Det går långsamt, men jag känner mig närmare karaktärerna och historien. Jag hade dessutom ingen aning om att jag hade saknat Vampire Academy så himla mycket!
 
Andra böcker jag ska försöka klämma in:
Metro 2033- Ska läsas i bokcirkeln så den måste jag läsa. Verkar riktigt bra!
För evigt- Maggie Stiefvater Sugen på att läsa och få veta hur serien slutar.
Noras val- Becca Fitzpatrick Gillade inte tvåan men hoppas att trean är bättre.
Cirkeln och pilen- Patrick Ness Första boken var väldigt bra och slutade med en cliffhanger så ni förstår ju varför jag gärna vill läsa vidare.
 
Förhoppningsvis hinner jag läsa fler än de som jag nämnt!
/Anna(:
 

Utlottning-Monsterbokmärken

Ni kanske minns monsterbokmärkena jag skrev om igår(om ni inte gör det bör ni nog uppsöka doktor).  Jag skrev också att jag kanske tänkte lotta ut några bara för skojs skull, och eftersom det är min så kallade FÖDELSEDAGSVECKA så tänkte jag att jag borde vara givmild och faktiskt ha en utlottning. Jag vet inte alls hur många som är intresserade egentligen, jag antar att vi snart lär märka det, men jag tänker göra det ändå.
 
Ungefär såhär kommer monstrena se ut:
 
Jag har gjort två nya som inte riktigt ser ut såhär, men de är nästan likadana. Vill du ha chans att få hem ett gulligt bokmärkesmonster är det bara att anmäla dig.
 
Reglerna:
1. Du måste bo i Sverige, ännu en gång på grund av fraktkostnader
2. Du kan bara få en lott och den får du genom att lämna en kommentar
3. Du måste antingen lämna en mejl- eller bloggadress så att jag kan nå dig.
 
Tävlingen avslutas kl 19.00 lördagen den 30 juni. På bloggens födelsedag alltså!  
 
Hoppas i alla fall att någon anmäler sig så att det inte blir världens flopp(kan det mycket väl bli). Om det blir det så får jag väl sitta och sörja på mitt rum tillsammans med mina överblivna monsterbokmärken samtidigt som jag äter på en kanelbulle.
 
/Anna(:

Monsterbokmärken

Hej!
Jag känner att det är bäst att jag förvarnar er ifall jag helt plötsligt slutar blogga. Det är nämligen så att ALLT som har med teknik(och speciellt datorer)att göra har gått käpprätt åt h-vete för mig den här veckan. Som jag redan berättat fick jag virus i min stationära dator tidigare i veckan och jag har ännu inte hunnit fixa till allt med den än. Eftersom den tar ganska lång tid att starta så sätter jag mig ibland vid min bärbara dator. Så var fallet idag. Jag hade suttit ett bra tag och det stod att jag snart behövde ansluta en strömkabel för att datorn annars skulle stängas av på grund av att batteriet var slut. När jag väl skulle sätta i strömkabeln SÅ FUNGERADE DET INTE! Datorn dog alltså och nu kan jag inte få igång den igen. Ingen strömkabel fungerar (jag har även testat mammas, hon har nästan en likadan dator som mig) och jag blir bara frustrerad. Så om jag helt plötsligt slutar blogga en dag  kan det ha att göra med att jag slängt ut båda datorerna för att jag helt enkelt tröttnat.
 
Nu över till något roligt som jag har gjort idag istället för att sitta vid datorn, nämligen MONSTERBOKMÄRKEN!
 
Jag blev inspirerad av andra som hade gjort liknande monsterbokmärken och jag hittade deras hemsidor genom att googla efter "bokmärken monster".
  Ni som läste min blogg förra sommaren kanske såg när jag gjorde bokmärken av kuverthörn, så gjorde jag även denna gång. Vill ni läsa om kuvertbokmärket jag gjorde förra året kan ni klicka HÄR. Denna gång valde jag att pimpa kuvertbokmärket ännu lite mer och göra dem till små gulliga monster.
 
Instruktioner:
1. Klipp av hörnet på ett kuvert
2. Måla i valfri färg med valfria pennor
3. Klipp ut två stora runda ringar
4. Klipp ut två mindre ringar som passar i de större
5. Färglägg de mindre ringarna i någon passande färg
6. Rita en svart prick i de mindre ringarna
7. Limma fast ögonen
8. Gör några gulliga tänder och limma fast på insidan
Det här monstret fick sig även ett litet namn, för att göra det klippte jag bara ut bokstäver ur en tidning och limmade fast på baksidan.
 
Såhär gulligt blir det när man sätter fast den på en boksida!
 
Hoppas att ni gillade dem! (om ni vill skulle jag kunna lotta ut några sådana här bokmärken. Säg bara till i så fall)
 
Ska dessutom passa på att tipsa om Mans tävling. Man ska skriva en kommentar om sin favoritbok och varför det är ens favoritbok och har då chans att vinna lite olika böcker. Jag har ännu inte anmält mig men planerar att göra det snart. Tävlingen avslutas imorgon kl 24.00. Klicka HÄR för att komma till tävlingen.
 
Det här inlägget får dessutom starta min så kallade FÖDELSEDAGSVECKA. Jag har ännu inte riktigt planerat allt roligt som ska hända, men jag planerar att blogga minst en gång om dagen fram tills bloggens födelsedag på lördag.
 
/Anna(:
 
  

Tre små minirecensioner-Grafiska romaner

 
Titel: The Rabbits
Författare: John Marsden och Shaun Tan
Sidantal: 32
Originalspråk: Engelska
 
Ännu ett mästerverk av Shaun Tan! Bilderna var underbara och ju mer man tittade desto mer såg man. Texten, som jag antar att John Marsden har skrivit, passade perfekt till bilderna och trots att det inte alls var mycket text lyckades de ändå skapa en historia som väckte eftertanke och berörde.Som jag sa så innehöll den precis lagom med text och det gjorde att man kunde fokusera på bilderna. Den här är uppbyggd som en bilderbok för barn, men om man ska förstå den djupare innebörden behöver man nog faktiskt vara lite äldre. Jag älskade att de använde sig av kaniner för att berätta en historia som egentligen inte alls handlade om kaniner utan människor. Fint budskap och fina bilder och jag skulle nog kunna säga att jag faktiskt gillade den här bättre än Ankomsten av Shaun Tan.
Rekommenderas till alla, även till de som är som mig och egentligen inte läser så mycket grafiska romaner. 
 
 Titel: Elin under havet
Författare: Sofia Malmberg
Sidantal:127
Originalspråk: Svenska
 
Den här grafiska romanen innehåller också ett tyngre ämne, nämligen övergrepp på barn. Elin får knappt någon uppmärksamhet hemma eftersom hennes föräldrar alltid är upptagna och inte tar sig tid för att lyssna på henne. När hon letar efter en kampsportsklubb i närheten av där hon bor får hon kontakt med en man som hon börjar chatta med. Till en början pratar han om kampsport och att han skulle vilja träffa och hjälpa henne, men han har egentligen andra tankar med mötet.
 
Jag hade lite svårt att greppa den här romanen eftersom Elin ibland hamnade i någon annan slags värld. Jag vet inte om det var för att hon tänkte eller dagdrömde. Det som i alla fall var skickligt var att man tydligt hade markerat när hon var i den vanliga världen och när hon var i drömvärlden. När hon var i den vanliga världen var sidkanterna vita och när hon var i sin andra värld var sidkanterna svarta. Dock hade jag lite svårt att verkligen förstå vad det nu var som hände när hon gick över till den andra världen(eller vad det nu var egentligen).
 
Förutom min svårighet med världarna så var det en  bra grafisk roman. Den hade ett allvarligt tema och de grafiska romanerna jag läst på senaste tiden har visat att bara för att det är ett seriealbum så behöver den inte vara löjlig. Det temat som är i den här boken är alltid viktigt och den här tror jag även kan passa yngre barn eftersom den inte var alldeles för hemsk med själva detaljerna av övergreppet, om ni förstår vad jag menar.
 
Hela serien är svartvit(om jag minns rätt) och det gillade jag. Visst är det fint med färg, men det är också trevligt med en helt svartvit ibland. Lite för mycket text tyckte jag att det kunde bli, men det hade definitivt kunnat vara värre.
Kanske inte min favorit av de grafiska romaner jag läst hittills, men den behandlar fortfarande ett viktigt ämne och är läsvärd!
Titel: Det röda trädet
Författare: Shaun Tan
Sidantal: 32
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Red Tree
 
Om ni läst allt annat jag skrivit om Shaun Tan så vet ni redan att jag är lite smått förälskad i hans böcker. Inget undantag här. Bilderna är väldigt fina och det är även historien. Den här har inte lika mycket anknytning  till  verklig historia som de andra jag läst av honom, men den var fortfarande riktigt fin. Efter att ha läst den så blev man faktiskt på lite bättre humör(och jag var på rätt dåligt humör innan eftersom det var i samma veva som min dator hade fått virus och allt var bara bajs.). Teckningarna gillade jag kanske inte riktigt lika mycket som i andra böcker av honom, just på grund av att de här var lite mer avskalade. Fast det är fortfarande helt magiskt fint.
Jag rekommenderar även den här boken väldigt mycket, trots att jag kanske gillade The Rabbits av honom lite mer. Men den här är verkligen bra den också! Nu vill jag gärna ha Borttappad som jag har reserverat på biblioteket.
 
/Anna(:

Glad Midsommar!

Glad midsommar på er allesammans!
Anledningen till att jag inte fixat någon snygg bild eller bloggat de senaste dagarna har varit för att jag har fått virus i den dator där jag hade alla mina program och bilder. Viruset är borttaget nu och datorn är ominstallerad, men jag har fortfarande inte fått in alla de program som jag använde mig av förut och bilderna ligger kvar på den hårddisk där jag hade sparat dem. Dessutom är jag lite frustrerad över en del nya saker som har blivit, till exempel att jag inte längre kan ordna mina favoriter efter datum utan att de istället lägger sig i alfabetisk ordning. Men nu ska vi inte gnälla mer om det(det har jag redan gjort tillräckligt).
 
Trevlig midsommar! Hoppas ni får en underbar dag och att ni äter god mat(och läser en bra bok. På tal om bra bok, jag läser just nu Last Sacrifice av Richelle Mead och den är väldigt bra även om jag bara läst 70 sidor.).
 
/Anna(:

Dagens fråga

Fick ett mejl igår om en bokbloggarträff under Bokmässan i Göteborg, detta fick mig att undra en sak.

Är det någon av mina kära läsare som har planerat att åka till Bokmässan i år?

Jag tror att jag ska dit och jag ska nog också gå på den där bokbloggsträffen, alltid roligt att träffa bokbloggare ju!

/Anna(:

Vinnaren i tävlingen!I det här klippet presenteras vinnaren i tävlingen om Sagan om Ringen. Kolla på den för att se om du är den lyckliga vinnaren!

/Anna(:

Påminnelse om tävling

Imorgon den 17de juni 24.00 avslutas min tävling där ni kan vinna Sagan om Ringen. Har ni ännu inte anmält er borde ni passa på att göra det nu så att ni inte glömmer av att göra det och missar chansen att vinna.

Klicka HÄR för att komma till inlägget där ni kan läsa reglerna och anmäla er till tävlingen.

Det är inte otroligt många som har anmält sig så ni har stor chans att vinna!

Vill ni förresten veta en annan trevlig sak? Idag har jag fått två nya bokhyllor som är STORA så jag slipper nu lägga mina nya böcker i sängen och på golvet som jag fått göra de senaste månaderna!

/Anna(:

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Titel: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag
Författare: Sara Ohlsson
Sidantal: 299
Betyg: 5/10
Originalspråk: Svenska

Olivia är 17 år och har precis blivit dumpad av John som hon varit tillsammans med i fyra år. Hon har ingen aning om hur hon ska klara sig utan honom och hon kan inte förstå att han inte längre älskar henne. Därför inleder hon en operation för att få tillbaka honom. Hon ska vara perfekt så att han vill ha tillbaka henne, men hon ska även göra honom svartsjuk så att han förstår vad han går miste om. Hon börjar träffa massa andra killar och festa för att antingen få tillbaka eller glömma John.

Jag har hört en hel del blandat om den här boken. Vissa hatar den medan andra tycker att den faktiskt är väldigt bra. Jag ligger nog någonstans mittemellan. Jag hatar inte boken, skulle jag ha hatat den hade den behövt vara otroligt mycket sämre än vad den var, men jag älskade den inte heller.

Det som var det mest irriterande med den här boken var att den i stort sett inte innehöll något annat än alkohol,fest och sex. Själv är jag inte den som jublar högt när en affisch om en fest sätts upp på skolan, men jag tror inte ens att de i min klass som älskar att festa festar lika mycket som Olivia gör. Det känns nästan som att hon festar varenda dag, eller så är det så att vi bara får läsa om de dagar då hon festar för att det är enda gången det händer något någorlunda spännande i hennes liv. Dricker tonåringar verkligen så mycket som Olivia och hennes vänner gör? Jag vet att många i min ålder dricker betydligt mer än jag(mängden alkohol jag dricker är noll), men jag tror ändå inte att de dricker lika mycket som Olivia. Jag tror heller inte att de ligger runt lika mycket som hon gör.

Olivia har jag otroligt svårt att känna igen mig i. Inte bara på grund av att hon festar och super dagarna i ända, men också för att jag förhoppningsvis inte hade reagerat som hon om jag hade blivit dumpad av någon jag hade varit tillsammans med i flera år. Hon är otroligt naiv och det klarar jag inte av. Trots att John gjorde slut så vägrar Olivia tro på att han inte vill vara tillsammans. Hon tjatar hela tiden på honom genom att smsa och ringa, det gör mig tokig! Hade jag blivit dumpad hade jag inte hela tiden bönat och bett om att han skulle bli tillsammans med mig igen.

Karaktärsutvecklingen i boken är nästan obefintlig. Olivia är naiv i början av boken, i mitten av boken och i nästan hela slutet också. Det är bara några sidor kvar av boken när hon skärper till sig och tar tag i sitt liv. Jag hade velat att denna process skulle ha börjat någonstans i mitten av boken. Nu blev det bara irriterande att läsa om hur dum Olivia var genom hela boken, hon verkade dessutom aldrig lära sig.

Det som faktiskt var bra med den här boken var de korta kapitlena. De gjorde att boken gick snabbt att läsa och man flög fram genom sidorna. Trots att boken kanske inte var så bra alla gånger så gick det ändå fort att ta sig igenom den eftersom man hela tiden tänkte: oj, vilket kort kapitel, jag kan lika gärna läsa lite till. Korta kapitel i böcker är faktiskt lite av en favorit eftersom jag då blir taggad att läsa vidare. Är kapitlena däremot långa kan det hända att jag inte orkar sätta mig ner och läsa. Tyvärr blev kapitlen lite för korta ibland och det blev istället hackigt.

Om jag skulle rekommendera den här boken till någon så skulle det faktiskt vara någon som jag vet helst inte läser utan hellre festar. Boken har korta kapitel och gör att personen orkar läsa vidare samtidigt som de kanske kan relatera till innehållet mer än vad jag som regelbunden läsare(och ofestig person) kan. Dock är det en skön bok att läsa som mellanbok eftersom man inte behöver tänka särskilt mycket och det flyter på bra. Den rekommenderas även till personer som befinner sig i en lässvacka.

/Anna(:

Book Haul (4)


Enjoy!

/Anna(:

Bloglovin

Jag har tydligen skaffat Bloglovin nu. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha det till, men för några veckor sedan märkte jag att min blogg fanns med på bloglovin och förvånad som tusan blev jag. Nu finns jag i alla fall där och vet om att ni följer mig, så gör det om ni vill! Då kan ni se när jag uppdaterar(tror jag. Har inte så bra koll).

Följ min blogg med

/Anna(:

TÄVLING: JOIN THE FELLOWSHIP!

Ni såg rätt i rubriken, det är dags för en tävling!

 
Det som tävlas ut är Sagan om Ringen eftersom jag och Emelie tyckte att det skulle vara roligt att kombinera läsningen vi ska ha med en liten tävling, och vad blir då ett bättre pris än den bok vi ska läsa? Vi tänkte också att det skulle vara roligt att ha två olika tävlingar eftersom vi ska läsa boken på var sitt språk. Jag kommer läsa den på svenska och Emelie på engelska. Därför är det då logiskt att jag lottar ut den på svenska medan Emelie lottar ut ett exemplar på engelska för er som hellre läser den på originalspråket.

Boken som jag lottar ut är en pocket och den här helt ny. Jag var och köpte den i min bokhandel i torsdags så färskare kan det inte bli (härmar bara den där irriterande reklamen på TV som alltid säger precis så)!

Regler:
1.
Du måste bo i Sverige, annars blir det så dyrt att skicka boken.
2. Lämna din mejl- eller bloggadress så att jag kan nå dig om du vinner. Skriver du in din mailadress i fältet för mailadress när du kommenterar så är jag den enda som kan se den. Annars kan du alltid maila mig.
3. Du får endast anmäla dig på ett ställe. Antingen för att vinna den svenska boken eller den engelska. Du kan inte vara med i båda.
4. Skriv någon intressant fakta som du tycker är antingen rolig eller som jag verkligen borde veta. Mitt exempel skulle vara: kraften som krävs för att bita av en morot är lika stor som kraften som krävs för att bita av sitt lillfinger.

En lott är det enda man kan få i den här tävlingen. Ni kan inte tipsa om tävlingen på er blogg för att få en extralott, men om ni vill får ni självklart tipsa om den ändå. Dock är det inget som är obligatoriskt. Man får ställa upp i tävlingen även om man inte planerar att vara med i läsningen av boken som startar den 1 juli (som det verkar just nu).

Tävlingen avslutas söndagen den 17:de juni klockan 24.00 och ni får veta vem vinnaren är någon gång den 18:de!


Slänger även in världens snyggaste bild som grymmaste Emelie knåpat ihop!:D


Vill du hellre vinna den på engelska? Klicka då HÄR så kommer du direkt till inlägget om tävlingen hos Emelie.


Lycka till allihop!

/Anna(:

 


Ankomsten


Titel: Ankomsten
Författare: Shaun Tan
Sidantal: -
Betyg: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Arrival

Jag tänker inte skriva någon handling på den här boken eftersom jag tycker att en av fördelarna med den är att man får tolka den som man vill. Det är en ordlös grafisk roman och hela berättelsen drivs med hjälp av bara bilder. Jag har läst några få grafiska romaner tidigare, men jag har inte riktigt fastnat för någon. Dessutom räknar jag inte riktigt Twilight-seriealbumet som en riktig grafisk roman eftersom den är en bok från början. Jag har som sagt var inte alls gillat grafiska romaner/seriealbum tidigare av den enkla anledningen att jag har haft så svårt att njuta av bilderna och texten samtidigt. När det är alldeles för mycket text kan jag inte fokusera på de fina bilderna och jag blir även lite förvirrad eftersom jag inte vet om jag ska lägga mest vikt på att läsa texten eller titta på bilderna. Det var därför Ankomsten passade mig som handen i handsken. Ingen text som kunde störa mig och alltså kunde jag fokusera på att titta på bilderna istället.

Jag trodde inte att det skulle vara möjligt att driva en berättelse framåt med bara bilder. Jag trodde inte alls att jag skulle fatta vad som hände. Ack så fel jag hade. Man förstod precis vad som hände! Vissa gånger fick jag sitta och tänka ett tag innan jag verkligen förstod och ibland fick jag göra som jag gör när jag inte förstår ett ord i en engelsk bok. Jag fortsätter bara och läser för att se om jag förstår sammanhanget. Efter att ha suttit och klurat ett tag förstod jag även här vad som egentligen hände och fick en liten aha-känsla.

Det allra bästa med den här grafiska romanen måste nog ha varit teckningarna. Shaun Tans bilder fångar verkligen min uppmärksamhet och jag kan sitta och stirra på dem i en mindre evighet. De är så fina och ju mer man tittar desto mer finner man. Det är en hel del saker som är gömda i bilderna som man inte ser när man tittar första gången men som man ser efter att ha tittat ett tag.

När jag plockade upp Ankomsten trodde jag att det skulle vara en bok med vanliga bilder från en vanlig värld, jag hade fel. Tan ritar realistiskt på ett sätt eftersom handlingen i den här boken är väldigt verklig, medan själva teckningarna visar en värld som är snarlik vår, men med en hel del annorlunda byggnader, djur m.m.

Själva handlingen är också otroligt fin. Ankomsten handlar om emigration och hur det är att börja ett nytt liv i ett helt okänt land. Trots att världen Tan målat upp inte alls ser ut som USA så får jag ändå en känsla av att det kunde ha varit så här för en person som emigrerade till USA under 1800-talet.

Jag kommer inte sätta något betyg på den här boken eftersom jag inte direkt har något att jämföra med. Trots det kan jag i alla fall säga att jag ÄLSKADE den här boken och jag kan inte sluta tänka på den. Dessutom blev jag lite smått beroende av Shaun Tans bilder och lånade därför några fler av hans böcker på biblioteket igår. En av dem läste jag igårkväll och det var The Rabbits. Troligtvis kommer jag recensera den eftersom jag älskade även den otroligt mycket. Kanske är jag en noob på grafiska romaner eller så är de bara riktigt bra!

Även om ni inte gillat grafiska romaner tidigare så tycker jag verkligen att ni ska försöka er på att "läsa" den här. Shaun Tans bilder är förtrollande och jag skulle vilja äga varenda bild så att jag kunde tapetsera mitt rum med dem. Den här får ni inte missa!

/Anna(:


Sammanfattning av maj 2011

Antal lästa böcker: 3

Jag hann inte med särskilt många böcker i maj, men jag är ändå nöjd med antalet med tanke på hur många sidor den ena boken var på och hur mycket skolarbete jag hade i maj. De två första veckorna i maj var ganska okej medan jag inte hade tid att läsa något alls de två sista veckorna.

Antal lästa sidor: 941

Antal svenska: 2
Antal engelska: 1 (tjoho!)

Det som jag är mest förvånad över är att jag faktiskt läste lite annorlunda böcker den här månaden. Alla var dessutom otroligt bra! Under maj läste jag för första gången en riktig grafisk roman, och jag älskade den!

Bästa bok:
Den här månaden tycker jag att det nästan är omöjligt att välja bästa bok. Alla var otroligt bra på sina egna vis och ingen var ens i närheten av dålig. Jag har haft otrolig tur under ett tag nu och nästan bara läst bra böcker. Hoppas att detta håller i sig ett långt tag. Bästa bok går alltså till:

Mycket fina utebilder dessutom!

Sämsta bok:
Eftersom alla böcker jag läste fick utmärkelsen Bästa bok så skulle det ju vara rent idiotiskt att utnämna någon till Sämsta bok och eftersom jag inte är någon idiot så avstår jag nog.

Alla lästa böcker i maj:
1. Eld-Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren  634 sidor
2. The Day Before- Lisa Schroeder  307 sidor
3. Ankomsten- Shaun Tan (recension kommer verkligen!)

Ni som såg min senaste book haul kommer kanske ihåg att jag helt klart skulle läsa City of Fallen Angels i maj. Hosthosthost. Låt oss säga att vi i fortsättningen inte ska lita på något jag säger för jag är inte bra på att hålla mina boklöften... Men den kanske blir läst den här månaden! Host. Eller nästa år! Host. Eller när jag går i pension! Host.

Hoppas juni blir en superdupermegaawesome månad för er (och för mig).

Har ni läst något ni aldrig läst tidigare den här månaden? Och då menar jag inte en speciell bok för många böcker jag läser varje månad har jag aldrig läst tidigare. Jag menar om ni kanske läst en speciell genre för första gången eller en speciell sorst bok. Som att jag läste en riktig grafisk roman.

/Anna(:


The Day Before


Titel: The Day Before
Författare: Lisa Schroeder
Sidantal: 307
Betyg: 9/10
Originalspråk:Engelska

Det är dagen innan Ambers liv kommer förändras drastiskt. Hemma vill hon inte vara för hennes föräldrar kommer bara vara ledsna och det kommer påverka även henne. Därför bestämmer hon sig för att åka ensam till stranden. Hon har inte gjort upp några direkta planer, istället tar hon dagen som den kommer.  När hon är på ett akvarium för att titta på fiskar träffar hon Cade. Det visar sig att även han rymmer från något, precis som Amber. De spenderar dagen tillsammans och trots att de har lovat varandra att inte tala om vad de försöker rymma ifrån så kan inte Amber låta bli att fundera och undra.

Böcker skrivna på vers är något jag har börjat uppskatta på senare tid. Sonya Sones har varit en stor favorit hittills, men efter min första bok av Lisa Schroeder tror jag att även hon kan vara en favorit. Det här var också min första versbok på engelska och den var enkel att förstå. Självklart fick jag läsa om en del meningar ibland eftersom det är uppbyggt lite annorlunda när det är skrivet på vers, men det gick fint ändå.

Jag älskar att handlingen är en aning mystisk. Först undrar man varför Amber rymmer hemifrån. Vad är det egentligen som kommer hända henne dagen efter? Man spekulerar och jag var väl rätt nära att gissa rätt, men samtidigt inte. För att man ska bli lite mer fundersam fanns det även brev till Amber som var underskrivna av personer som man inte riktigt vet vilka de är. Det får man dock reda på lite längre in i boken. 
  Ambers hemlighet får man reda på ganska tidigt, men man får vänta på Cades längre, och det gör absolut ingenting. Det ökar bara spänningen i boken.
  Tyvärr var slutet en aning kliché och inte riktigt perfekt. Eller det var alldeles för perfekt. Mot slutet förstod man precis hur det skulle sluta. Jag har dock märkt att böcker som är skrivna på vers har lätt för att bli lite klichéartade och lite för perfekta. En sida av mig störs sig på det här medan den andra faktiskt inte bryr sig så mycket.

När jag hade kommit in ordentligt i boken kunde jag verkligen inte lägga ner den. På kvällen fick jag tvinga mig själv att lägga ner den, annars hade jag suttit uppe hela natten för att läsa ut den.

Jag gillade både Cade och Amber väldigt mycket, men jag gillade dem ännu mer tillsammans. När de körde sina lekar och att de gillade musik och hade så mycket gemensamt. Det var roligt när de gjorde något speciellt och den ena frågade: har du sett filmen? och om den hade sett filmen så... strunt samma, jag vet inte hur jag ska förklara det. Det var bra i alla fall.

Språket är nog det allra bästa i den här boken. Det är fint och alldeles lagom med text. Trots att man inte får veta alls lika mycket som i andra böcker så får man ändå en tydlig bild av hur allt ser ut och vad som händer. Det är underbart att de som skriver böcker på vers oftast lyckas förmedla mer känslor än de som skriver vanliga böcker. Jag grät till den här boken för att den var så fin och sorglig ibland.

Budskapet i boken är så otroligt fint och derssutom är det inte så tydligt utpekat. Kanske är det inte ens ett speciellt budskap med boken, men jag tyckte i alla fall att det kändes så.

När man läser den här boken blir man sugen på att bara dra hemifrån och låta slumpen bestämma allt för en dag. Troligen skulle det inte bli som i boken, men man kan ju alltid hoppas.

Som ni märker tyckte jag mycket om den här boken och jag vill gärna läsa något mer av Lisa Schroeder. Hade jag varit miljonär hade jag nog redan suttit här med Chasing Brooklyn som är den bok av henne som jag vill läsa härnäst. The Day Before är en otroligt fint skriven bok och själva historian är också fin!

Bästa med boken:
Sättet den var skriven på och typ allt annat för den delen.
Sämsta med boken: Att slutet var en aning för perfekt.

Rekommenderar verkligen den här boken!

/Anna(:


RSS 2.0