En bokbloggares hemliga liv

Den här taggen har cirkulerat på de flesta bokbloggar de senaste dagarna, och för en gångs skull tänkte jag faktiskt svara på taggen innan den hinner bli helt omodern. Jag blev taggad av Cecilia och Elin (om någon mer har taggat mig är det bara att hojta till så lägger jag till er här). Tack så jättemycket! Jag funderade på att göra en video och svara på frågorna, men min syster har påsklov nu, vilket betyder att hon kommer vara hemma hela tiden, och då vill jag helst inte spela in några videor. Så jag hoppas att det går bra med ett hederligt gammalt skriftligt inlägg. 
 
1. Hur länge har du bloggat?
Den här sommaren fyller min blogg faktiskt ett halvt årtionde! Jag har alltså snart bloggat i fem år, vilket är helt sjukt. Jag har dessutom inte haft en enda längre bloggpaus. Ärligt talat måste jag säga att jag är ganska imponerad av mig själv. 

2. Tror du att du kommer sluta blogga om böcker i framtiden?
Förutom frågan om vilken som är min favoritbok så måste detta vara den svåraste frågan att besvara. Just nu känner jag inte att jag någonsin skulle vilja sluta blogga om böcker, men imorgon kanske jag vaknar upp och totalt har tröttnat på hela den här bokbloggargrejen. Det är svårt att förutspå framtiden. Det som verkar vara en självklar del av mitt liv idag behöver inte vara det imorgon. Herregud, det där blev djupare än vad jag hade tänkt. 
 
3. Vad är det bästa med att vara en bokbloggare?
UTAN TVEKAN alla underbara människor jag har träffat genom bokbloggen. Då och då slår det mig hur många fantastiska människor jag har lärt känna tack vare bloggen, och då blir jag så tacksam. Sedan älskar jag också all underbar respons jag får av mina läsare. Det känns så coolt att någon faktiskt bryr sig om det jag har säga. Recensionsexemplar är också nice, även om jag faktiskt sällan ber om det (mest för att jag suger på att läsa dem i tid).

4. Vad är det värsta med att vara en bokbloggare?
Ibland känner jag att jag har blivit för kritisk i mitt läsande på grund av bloggen. Vissa dagar ser jag det som något positivt och andra som något negativt. Jag är glad över att jag har blivit mer kritisk, men samtidigt önskar jag ibland att det vore som förr då jag älskade nästan varje bok jag läste.

5. Har du svårt att skriva rubriker till dina inlägg?
Vanligtvis inte, eftersom jag oftast skriver sjukt ointressanta rubriker. Ibland vill jag dock försöka skriva lite roligare rubriker och då kan jag sitta och klura ett tag för att (försöka) få till den perfekta rubriken. Till en rubrik som handlade om NaNoWriMo var jag faktiskt tvungen att konsultera en vän, och be henne välja den bästa av två stycken som jag valde mellan. Det slutade med att jag inte valde den som hon föreslog. 

6. Finns det någon bokbloggare du beundrar?
Absolut! Jag beundrar i stort sett alla bokbloggare som jag ser som mina vänner (och det är en hel del). Alla bokbloggares personligheter lyser igenom så mycket i deras inlägg, och jag älskar det. En bokbloggare som jag beundrar extra mycket är Man på Bokskadad, men sorgligt nog bloggar hon inte stort sett inte längre. Alla inlägg hon publicerade var bara så vackra.
 

7. Vilken bokbloggare skulle du vilja ha som gästbloggare på din blogg?
Jag har kanske inte direkt någon bokbloggare som jag skulle vilja ha som gästbloggare, men det finns flera som jag mer än gärna skulle vilja spela in en video tillsammans med!

8. Hur ser din rutin ut när du bloggar? T ex vilken tid, klädsel, dryck m.m.
Jag önskar att jag hade en rutin så att jag faktiskt kunde få några inlägg skrivna. Min klädsel är vanligtvis det fulaste och mest bekväma jag kan hitta (aka det jag alltid har på mig när jag är hemma). Jag bloggar oftast på kvällen, och jag dricker vanligtvis inget (så länge jag inte bloggar medan jag äter kvällsmat eller dricker kaffe).
 
9. Har du svårt för att skriva recensioner?
Den senaste tiden har det varit lite dåligt på recensionsskrivarfronten. För några månader sedan bestämde jag mig för att jag ville att varje recension skulle vara mer unik, och det gör att jag får lite mer prestationsångest när jag ska skriva. Om det är bra eller dåligt vet jag inte. Jag har skrivit lite färre recensioner, men jag är samtidigt nöjdare med de jag har skrivit.
 
För att inte glömma vad jag tycker om böckerna skriver jag ofta ner stödord på ett papper. Något annat som alltid är lite krångligt till mina recensioner är att ta bilderna på böckerna. Jag skriver ofta färdigt recensionen innan jag har en bild, för det är så jobbigt att fixa (speciellt på vintern). Eller så gör jag tvärtom och tar massa bilder på flera olika böcker, även om jag inte har skrivit recensionen än. 

10. Vad tycker du om bokbloggarvärlden?
JAG ÄLSKAR DEN! Jag får ofta känslan av att andra bloggosfärer (är det ens ett ord?) innehåller en hel del negativitet, men det har jag aldrig känt i bokbloggarvärlden. Under alla mina år har jag aldrig fått en enda elak kommentar, och jag älskar alla underbara och öppna människor jag har träffat här.
 
11. Vilka taggar du för den här taggen?
Nästan alla har blivit taggade redan - trots att jag försökte vara ute i god tid - så jag väljer att tagga dig som ännu inte blivit taggad! Grattis!
 
/Anna(:

Vild (filmen)

Läs min recension av boken HÄR
Om ni har läst min recension av boken - som jag läste ut bara några timmar innan jag gick och såg filmen ensam på bio - så vet ni att jag tyckte väldigt mycket om den. Jag var rätt säker på att filmen inte skulle leva upp till mina förväntningar, men jag hoppades ändå att jag skulle tycka om den. 
 
Det jag såg fram allra mest emot när det gällde filmversionen var att få se alla vackra landskap i verkligheten. Medan jag läste boken hade jag lite svårt att se alla enorma landskap framför mig, och jag hoppades att filmen skulle bjuda på en hel del riktigt vackra landskapsbilder, så att man verkligen förstod hur det såg ut där hon gick. Visst fick man väl landskap, problemet var dock att de verkade ha anlitat samma kameraman som filmade första Hunger Games-filmen. VARENDA scen i filmen skakade och kameran hölls aldrig tillräckligt still. Eftersom Cheryl är ute på den här vandringen ensam blev det väldigt konstigt när man hela tiden kände av närvaron av kameramannen. Dessutom avskyr jag när kameran skakar i scener där det inte ens är logiskt - som vid landskapsvyer och liknande. Tyvärr förstörde det här filmen rätt så mycket för mig. 
 
Låt oss lämna den skakiga kameran bakom oss och gå vidare. I min recension av boken nämner jag att det som gör boken så speciell är att den känns så ärlig och rå, men den känslan får jag inte riktigt medan jag ser filmen. Väldigt många av de intressanta människor Cheryl träffade under sin resa är borttagna ur filmen, vilket på sätt och vis är förståeligt på grund av tidsbrist, men samtidigt gjorde det att filmen inte kändes lika sann som boken. Det kändes inte som att man fick hela hennes resa i filmen. 
 
Reese Witherspoon gör dock ett riktigt bra jobb. Det kan inte vara lätt att spela in en film där man nästan är den enda karaktären, och jag förstår verkligen varför hon fick en Oscarsnominering för den här rollen. Det jag dock inte riktigt gillar med Cheryl i filmen är att hon svär otroligt mycket. Jag har vanligtvis inte problem med svordomar i filmer, men här blev det verkligen extremt. Nästan varje mening hon yttrade innehöll en svordom. 
 
Tillbakablickarna gillade jag även i filmen, och de hade lyckats få in dem på ett bra sätt, utan att det kändes krystat. Soundtracket var också bra, och scenen med "If I Could" av Simon och Garfunkel sticker ut extra tydligt i mitt minne. 
 
Över lag tyckte jag inte att det var en dålig film, men kameraskakningarna drar tyvärr ner betyget något enormt. Trots det så tyckte jag ändå om filmen, men i jämförelse med boken blir den en besvikelse. Det låter kanske som att jag avskydde de två timmar jag spenderade med att se filmen, men det stämmer inte. Det var absolut en sevärd film, bara inte lika bra som boken (men hur ofta händer det egentligen?)
 
/Anna(:

Vild

Titel: Vild
Författare: Cheryl Strayed
Sidantal: 361
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Wild
Serie: Nej
 
Cheryl Strayeds liv föll samman den dag hennes mamma dog i cancer. Hennes familj löstes upp, hon gjorde slut med sin pojkvän och började ta droger. Detta fortsatte fram till den dag då hon i en butik hittade en bok som skulle förändra hennes liv. En bok som handlade om att vandra på Pacific Crest Trail. Hon köpte boken och bestämde sig för att hon skulle vandra nästan 200 mil på hundra dagar, trots att hon inte direkt hade någon tidigare erfarenhet av vandring. 
 
Självbiografihyllan på biblioteket är en hylla som jag oftast håller mig borta ifrån. Ska jag låna en bok därifrån krävs det att jag ska vara otroligt intresserad av personen det handlar om eller det den har gått igenom. Jag vet inte varför, men vanligtvis dras jag inte särskilt mycket till självbiografier. Något jag däremot dras till är vildmarksliv och överlevnad (tänk er som i filmen "Into the Wild"), och därför var jag bara tvungen att låna den här boken när jag hörde vad den handlade om. Första gången jag lånade den hann jag tyvärr inte läsa den, men nu när jag såg att den snart skulle visas på bio så hade jag plötsligt inget som stoppade mig, så jag lånade den igen.
 
Det som jag verkligen uppskattade med den här boken var ärligheten. Jag fick aldrig känslan av att Cheryl försökte försköna eller utelämna något. Både de fina och fula känslorna skrev hon ner, och det kändes så befriande att verkligen få läsa om allt hon kände under sin resa. Jag har läst flera recensioner på Goodreads där människor klankat ner på Cheryl för att hon var oerfaren och gjorde så mycket dumma saker under sin vandring, och jag kan inte förstå hur man kan kritisera henne för det. Visst gjorde hon en del ogenomtänkta saker, men hon hade samtidigt modet att ta tag i och förändra sitt liv genom denna vandring trots att hon inte hade flera års erfarenhet. Hon var desperat och gjorde det som hon trodde skulle kunna rädda henne ifrån den mörka avgrund hon hade hamnat i sedan hennes mamma dog, och därför tycker jag inte att man kan kritisera henne. Hon gjorde något åt det liv hon var missnöjd med och det är mer än vad många andra vågar.
 
En fördom jag har mot självbiografier är att de inte kan vara spännande, men snacka om att jag blev motbevisad när jag läste den här boken! Trots att hon för det mesta bara vandrar, så kunde jag inte sluta läsa för att det var så spännande. Min puls gick upp varje gång hon liftade med någon, och jag blev så lycklig av att läsa om alla godhjärtade och trevliga människor hon träffade under sin vandring. Förutom att läsa om hennes vandring fick man också läsa en hel del tillbakablickar från hennes tidigare liv, och det var perfekt balanserat. Ofta kan jag tycka att tillbakablickar saktar ner tempot, men här tyckte jag att de var minst lika intressanta att läsa om som hennes vandring. 
 
Cheryl Strayed är också en väldigt bra författare, och hennes språk bidrog till att man blev så fast i boken. Det märks att hon tycker om att skriva, för hon använder ett väldigt välutvecklat språk. 
 
Under tiden jag läste, och även några veckor efteråt, blev jag själv väldigt sugen på att ge mig ut på en långvandring. Att läsa om alla intressanta människor hon träffade och att se hur hon växte under vandringens gång fick mig verkligen att själv vilja testa på det. Kanske dock inte 200 mil på 100 dagar. Men det skulle vara roligt att prova!
 
Det här var en otroligt spännande bok om överlevnad och att våga förändra sitt liv. När jag väl började läsa kunde jag inte sluta, och jag ser verkligen upp till Cheryl som vågade göra den här vandringen. Många människor tänker säkert att de skulle vilja göra det någon gång i livet, men Cheryl gjorde det och det hjälpte henne att gå vidare i livet. Cheryls historia påverkade mig verkligen, och jag kommer nog tänka på den i många år framöver. Jag rekommenderar den verkligen!
 
Bästa med boken: Otroligt ärlig och spännande. 
Sämsta med boken: Kunde kanske bli lite väl upprepande ibland, men det var absolut inget som störde mig särskilt mycket. 
 
PS: min recension på filmen kommer snart att komma upp!
 
/Anna(:
 

Book Haul: Mars 2015

 
 Hoppas ni tycker om videon!
 
Vilket var ert bästa fynd under årets bokrea?
 
/Anna(:

The Book Jar (#1)

I födelsedagspresent av Anna fick jag en Book Jar, och när jag fick den drog jag en lapp (om än lite ovetandes), så jag tänkte bara visa er lappen och den bok jag valde att läsa. Troligtvis kommer jag att dra en lapp då och då när jag inte riktigt vet vad jag ska läsa, och förhoppningsvis kommer jag då också visa er vad jag väljer att läsa. 
Dolken från Tunis - Agatha Christie
 
För att vara helt ärlig, så läste jag ut den här boken lite tidigare idag. Jag läser snabbare än vad jag hinner blogga! Hosthost. Det här var faktiskt min fjärde Christie-bok, och hade min lärare inte redan spoilat slutet på den här så tror jag nog att den hade utmanat "Och så var de bara en" som Christie-favorit. 
 
/Anna(:

Saga (#1)

Titel: Saga 
Författare: Brian K. Vaughan, Fiona Staples
Sidantal: 160
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (#1)
 
Alana och Marko tillhör var sin sida i ett rymdkrig. Det är förbjudet för personer från dessa två sidor att vara tillsammans med varandra, men kärleken vet inga gränser, och Alana har precis fött deras första barn. Men allt har konsekvenser, och på grund av sin förbjudna kärleksaffär är de nu jagade av så gott som hela rymden. 
 
Ingen kan väl ha undgått att höra om Saga vid det här laget? De vackra illustrationerna och allas stående ovationer fick mig att vilja kolla in det här seriealbumet, trots att jag kände mig lite tveksam till om handlingen verkligen skulle tilltala mig. I stort sett hade jag rätt i mina föraningar. 
 
Som jag nämnde i min recension av Locke & Key känns det som att stiga in i en regnbåge när man läser Saga. Hela albumet är otroligt färgglatt, och det matchar handlingen som utspelar sig i rymden väldigt bra. Jag är alltid svag för färgglada seriealbum, så illustrationerna och färgtemat blev genast en hit hos mig! Förutom att det är väldigt färgglatt så är det också väldigt mycket svordomar och en hel del naket, men personligen är det inget som stör mig, och jag gillar att de vågar använda det. 
 
Något som jag känner mig kluven till när det gäller det här seriealbumet är karaktärerna. Huvudkaraktärerna Alana och Marko gillar jag verkligen - de är otroligt härliga och jag gillar deras samspel - men de lite mindre karaktärerna dras jag inte alls särskilt mycket till. De flesta tycker jag har ganska tråkig personlighet, och det var inte särskilt roligt att läsa från deras perspektiv. Att alla dessutom jagade Alana och Marko tyckte jag blev lite enformigt. Marko och Alana väger dock verkligen upp för de andra, och de är en stor anledning till att jag vill fortsätta läsa. 
 
Som en person som inte är särskilt van vid att läsa varken High Fantasy eller Science Fiction så tyckte jag att det var en aning svårt att komma in i handlingen och hålla i ordning på alla namn. Jag upplevde att jag hade ganska svårt att hitta en bra balans mellan bilderna och texten, så att allt flöt på, men jag tror att det kommer att bli bättre när jag kommer in mer i världen och handlingen. 
 
 
Som ni kanske märker så är jag inte riktigt lika frälst på det här seriealbumet som så många andra är. Jag fastnade inte riktigt för handlingen, och vissa av karaktärerna tilltalade mig inte riktigt. Andra albumet är dock redan i mina ägor, och jag kommer att ge det en chans innan jag helt och hållet dömer ut den här serien. Detta var ju trots allt bara första delen i en serie, så jag fortsätter att hoppas att jag också ska förälska mig i den här serien (och liksom, hur snyggt är inte tredje albumets omslag? Vill älska serien bara för att få äga tredje albumet)!
 
Bästa med boken: Illustrationerna och huvudkaraktärerna. Dessutom tror jag att serien har potential. 
Sämsta med boken: Handlingen var inte direkt superintressant, och många av sidokaraktärerna tilltalade inte mig. 
 
/Anna(:
 

Att gå på bio ensam (är awesome)

Egentligen har det som jag vill diskutera idag ingenting med en bokblogg att göra, men samtidigt vill jag diskutera det. Därför tänker jag göra det, och helt och hållet ignorera potentiella bokbloggarregler som säger att man inte får diskutera ickebokiga grejer.
 
Att gå ensam på bio klassas som en av de sorgligaste saker man kan göra. Det enda som slår det på sorglighetsskalan är möjligtvis att gå ut och äta på restaurang i sällskap av endast sig själv. Jag vill gråta över att det är så här, för det kan vara helt underbart att gå på bio ensam! Därför vill jag nu försöka övertyga er, så jag har skapat en liten lista över allt som är positivt med att gå på bio ensam. 
 
1. SILENCE IS GOLDEN
De flesta har säkert någon gång fått en superintressant film förstörd för sig för att de har tagit med sig en riktig pratkvarn till bion. Någon som hela tiden lutar sig in mot ditt öra för att viska sina kommentarer om filmen. När man går ensam SLIPPER MAN DET! Då är det bara du och filmen (och eventuella andra irriterande människor i salongen). 100% fokus. Dessutom slipper man att bli spottad i örat. Hur kan man inte tycka att det är en bra grej?
 
2.  NO SHARING 
Filmreklamen har precis börjat, och du sticker ner handen i din extrastora popcornbägare, och möts där av en hand som inte tillhör dig själv! Personen du har tagit med dig på bio har nämligen bestämt sig för att mottot för dagen är "man ska dela broderligt" trots att hen inte ens har betalat för popcornen. Hen tar en stor näve och trycker in i munnen, och innan du ens har hunnit tugga ur har de redan stuckit ner handen igen i jakt på mer popcorn. GISSA VAD?! Om du går på bio ensam får du alla popcorn för dig själv! 
 
Eller så kan man göra som Mr.Bean, men då finns risken att man alltid får gå på bio ensam hädanefter
 
 
3. BIOSOFFA (KANSKE BORDE HETA "CINEMA SOFA" FÖR ATT MATCHA ALLA ANDRA ENGELSKA TITLAR...)
Stolarna på bion är sällan lika sköna som soffan hemma, och om man är där med flera människor får man ofta nöja sig med att sitta som en normal människa i det säte man har blivit tilldelad. MEN INTE OM MAN ÄR DÄR SJÄLV. Ofta - om det inte är smockfullt på bion - när man går på bio ensam ser personalen till att man får sitta några stolar ifrån alla andra par, och då kan man skaffa sig en biosoffa! Ta av dig skorna, och lägg helt enkelt benen i sätet bredvid dig, och sedan är ditt liv fulländat även om det är en dålig film.  Studera mitt konsverk nedan för att verkligen förstå hur man gör.
Don't be the grumpy guy (med händerna rakt ut?)
 
4. DON'T WORRY, BE HAPPY
När jag går på bio med andra människor sitter jag alltid och oroar mig för att de inte tycker om filmen. Speciellt om det är jag som har övertalat dem att följa med. Detta leder till att jag inte kan leva mig in i filmen så mycket som jag skulle vilja. Men när man går ensam behöver man inte oroa sig över det! Man vet ju vad man själv tycker, och det är det enda som spelar någon roll när man är ensam!
 
5. I'M FEELING GREAT, I'M FEELING AWESOME
Som jag tidigare har nämnt så lever vi i ett samhälle där det ses som lite sorgligt när man gör saker ensam, därför känner man sig AWESOME när man faktiskt vågar gå på bio ensam. Första gången man gör det kan det kännas som att alla förälskade par tittar konstigt på en, men när man faktiskt har klarat av det så känns det som att man är Frodo och precis har lyckats slänga Ringen i Domedagsberget (låt oss ignorera att han inte mådde helt toppen direkt efteråt). Man har lust att bara ställa sig framför skärmen och peka ut mot alla par och skrika: JAG GICK PÅ BIO ENSAM, FÖRSÖK ATT SLÅ DET!
 
Jag har hittills bara varit och sett två filmer ensam ("Isdraken" och "Wild"), men jag älskade det! Enda anledningen till att jag inte går ensam oftare är för att det alltid är någon som vill följa med. Självklart är det supernice och mysigt att gå på bio tillsammans med någon och dela upplevelsen, men det är faktiskt inte jordens undergång att gå på bio ensam. Det är en helt annan upplevelse, och jag förstår inte varför man inte skulle vilja testa.
 
Har ni varit på bio ensamma någon gång? Vilken film såg ni? Hur tyckte ni att det kändes? Om ni inte har varit på bio ensamma, vill ni testa det?
 
/Anna(:

RSS 2.0