Ett hål om dagen

Titel: Ett hål om dagen
Författare: Louis Sachar
Sidantal: 206
Betyg: 8/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Holes
 
Stanley blir dömd för ett brott som han inte har begått, men istället för att skickas till fängelse skickas han till ett läger ute i öknen. Där blir han och några andra killar tvingade att gräva ett hål varje dag. Lägerledarna säger att det är för att stärka karaktären, men Stanley förstår snart att det har med något annat att göra...
 
Den här boken har jag varit intresserad av ett tag, men anledningen till att jag överhuvudtaget plockade upp den nu var för att jag ville ha med mig en bok på flygresan med korta kapitel och som jag inte skulle gråta blod över ifall jag råkade skada själva boken lite medan den var nerpressead i min väska. Därför föll valet på "Ett hål om dagen". Som ni vet ÄLSKAR jag korta kapitel och det gjorde att jag flög igenom den här boken (med lässvackemått mätt. Det tog ju BARA två veckor att läsa ut den och den hade knappt 200 sidor.Som sagt, jag flög igenom den...). 
 
Handlingen tycker jag är det absolut starkaste med den här boken. Den är till en början sjukt intressant och jag älskar tiden de spenderar på lägret, trots att de nästan bara gräver hål. Det är dock intressant att fundera över varför de faktiskt gräver de här hålen. Handlingen tyckte jag tyvärr inte var lika intressant mot slutet, men den var inte så ointressant att boken blev tråkig. 
 
Den här boken är dessutom väldigt smart skriven. Vissa kapitel fokuserar t.ex. enbart på en livsfarlig ödla som bor i öknen, eller på något som hände i staden innan staden blev öken . Man får reda på massa viktiga smådetaljer som gör att man till sist sitter och håller andan varje gång någon ens nämner solrosfrön eller persikor eftersom man har fått en förklaring tidigare i boken som gör att de här objekten knyts samman med något annat. Min förklaring suger säkert, men det var sjukt smart gjort och gjorde boken spännande trots att handlingen kanske inte är den mest actionfyllda. Man känner att författaren tänkt igenom handlingen i den här boken innan han satte sig och skrev den och jag uppskattar det väldigt mycket.
 
Karaktärerna är bokens svagare del. Karaktärerna är trevliga, men man vet inte särskilt mycket om dem. Samtidigt som jag läste den här boken tittade jag nämligen även på TV-serien "Orange is the New Black" och jag kunde inte annat än se likheterna och skillnaderna mellan de båda, eftersom handlingarna på sätt och vis är lite lika varandra. Det jag märkte då var att man inte visste mycket alls om karaktärerna i den här boken, inte ens huvudkaraktären. Det är synd, men handlingen vägde upp det så det påverkade mig inte särskilt negativt. 
 
Jag rekommenderar verkligen den här boken! Den är intressant, lite halvrolig och sjukt smart skriven. Dessutom går den väldigt snabbt att läsa, så om ni känner för någon mer snabbläst bok rekommenderar jag verkligen den här!
 
Bästa med boken: Hur välgenomtänkt handlingen kändes och alla små detaljer som knöt ihop nutid och dåtid. 
Sämsta med boken: Att man inte lärde känna karaktärerna.
 
/Anna (:

Kommentarer
Postat av: jana

Alltså jag fick den här boken för ca 10 år sen, och den står fortfarande oläst i min bokhylla...

Svar: Du borde läsa den! :)
bookshelf

2014-04-26 @ 11:47:08
URL: http://www.janasbokhylla.blogg.se
Postat av: Filippa

Åh, jag älskar den boken! :)

Svar: Den var väldigt bra! :D
bookshelf

2014-04-27 @ 15:13:23
URL: http://filippasbooks.blogspot.se/
Postat av: Klara

Holes är väldigt bra! :)

Svar: Ja, jag blev förvånad över hur bra den faktiskt var! :D
bookshelf

2014-04-30 @ 19:09:49
URL: http://inutienbok.blogg.se
Postat av: Ebba

Så bra!

Svar: Eller hur! :D
bookshelf

2015-10-12 @ 17:09:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0