Prinsessor och de första människorna

Titel: Sword Princess Amaltea
Författare: Natalia Batista
Sidantal: 167
Betyg: 6/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Ja (del 1)
 
Det här seriealbumet handlar om en omvänd värld. En värld där kvinnorna styr och där kvinnorna är normen. Batista har i den här boken vänt på könsrollerna och kvinnor får de roller som män annars har i vårt samhälle. Samtidigt utspelar seriealbumet sig i en miljö som de allra flesta känner till mycket väl: sagovärlden. 
 
Idén med de omvända könsrollerna tyckte jag supermycket om, och det får en att reflektera och reagera. När man vänder på rollerna förstår man hur mycket vi påverkas av dem och också hur löjliga de faktiskt är. Toppenbra idé och väl utförd på ett sätt som är lätt att förstå!
 
Att själva historian är som en traditionell saga gör att handlingen inte blir särskilt speciell, eftersom man har läst om samma handling hur många gånger som helst tidigare. Men samtidigt känner jag att det är det bästa sättet att göra det på. Om Batista inte hade följt den traditionella sagan så hade man inte lagt märke till könsrollerna och stereotyperna lika väl som man gjorde nu när man visste hur en saga egentligen skulle ha varit. Så även om det gjorde att handlingen blev förutsägbar så tror jag inte att man hade kunnat gjort det på något annat sätt och fått samma resultat. 
 
Tecknarstilen tyckte jag var väldigt fin och seriealbumet var underhållande och då och då satt jag och smålog för mig själv. Speciellt när hästen kom med sina roliga kommentarer!
 
Jag rekommenderar i alla fall garanterat det här seriealbumet, och jag kommer att läsa del två när den kommer! Det går väldigt snabbt att läsa, så ni kan läsa den emellan två längre böcker!
 
Bästa med boken: Intressant med de omvända könsrollerna!
Sämsta med boken: Att handlingen blev lite väl förutsägbar ibland
 
Titel: Ask och Embla
Författare: Per Nilsson, Daniel Ahlgren
Sidantal: ca 200
Betyg: 7/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Nej
 
Handlingen i den här boken kan beskrivas med endast en mening: en kille sitter bredvid en tjej på en bänk och filosoferar. Mer komplicerad än så är inte handlingen. Jag vann den här boken för flera år sedan på mitt bibliotek och har många gånger funderat på att göra mig av med den, men sedan en dag bestämde jag mig för att bara läsa den och ge den en ärlig chans. Baksidan var grymt hemlighetsfull och eftersom den var så kort kunde jag inte komma på någon anledning till varför jag inte skulle läsa den. Den blev sedan utläst på mindre än en dag och jag blev positivt överraskad av det jag precis hade läst.
 
Hela den här boken är egentligen en inre monolog (gillar engelskans "stream of consciousness" bättre) hos huvudpersonen. Han sitter på bänken bredvid den här kvinnan och tänker sådana där tankar som man alltid gör ( i alla fall jag) när man sitter bredvid en främling. Man funderar över deras bakgrund, vad som skulle ske om man blev tillsammans med dem, om man vågar hälsa på dem osv. Jag tyckte väldigt mycket om det här och ibland lyckades författaren verkligen sätta ord på en del tankar man själv har haft många gånger. 
 
Det är en väldigt snabbläst bok eftersom varje uppslag består av en bild och sedan några rader med text. Den har dessutom en väldigt okomplicerad handling som ändå lyckas vara väldigt intressant. Jag håller såklart inte alltid med om huvudkaraktärens tankar, men det är kul att känna igen den där tankeprocessen man själv har när man sitter bredvid någon man aldrig tidigare sett. 
 
Illustrationerna i boken var inte mina favoriter, men det beror väl helt enkelt bara på att jag inte gillar just den stilen. Annars var det trevligt att boken var illustrerad eftersom det lyfte boken och dess handling.
 
Det här är en väldigt annorlunda och unik bok som jag absolut rekommenderar ifall ni vill ha något kort och snabbläst som samtidigt är intressant och får en att tänka!
 
Bästa med boken: Att den är så simpel men samtidigt så intressant
Sämsta med boken: Egentligen inget. Boken levererade det som den hade som syfte att leverera!
 
/Anna(:
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Är faktiskt väldigt sugen på att läsa lite mer seriealbum.

Svar: Du borde försöka dig på några! Det är väldigt trevligt! :) Jag rekommenderar allt av Shaun Tan :)
bookshelf

2014-07-28 @ 21:47:24
URL: http://lenasgodsaker.blogspot.se/
Postat av: jana

På tal om ombytta könsroller, har du läst Egalias döttrar? Den är superbra! Utspelas i ett matriarkat och författaren har till och med vänt på språket vilket gör den ännu mer intressant och får en att inse saker som man tidigare inte har tänkt på.

Svar: Jag får kolla upp den! Nu när du nämner det där med vänt på språket så kom jag på att jag glömde nämna att språket var vänt även i Sword Princess Amaltea! :)
bookshelf

2014-07-29 @ 21:48:42
URL: http://www.janasbokhylla.blogg.se
Postat av: Klara

Jag måste verkligen läsa ett seriealbum snart! Det verkar finnas så många bra. :)

Svar: Det finns verkligen otroligt många bra seriealbum! Jag tyckte att det var lite svårt att vänja sig vid att läsa seriealbum till en början, men nu älskar jag det! Om du inte har läst något av Shaun Tan än så rekommenderar jag verkligen hans böcker! Så himla vackert gjorda! :)
bookshelf

2014-07-30 @ 10:57:29
URL: http://inutienbok.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0