Valkyrie

Titel: Valkyrie
Författare: Kate O'Hearn
Sidantal: 345
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Serie: Ja (del 1)
 
Freya är en fjortonårig valkyria som lever i Asgård. Vid fjorton års ålder går valkyriorna igenom den ceremoni som gör dem till riktiga valkyrior som besöker slagfält nere på jorden för att skörda själar av krigare som dött ärofullt i krig. Freya gillar dock inte jobbet som valkyria, men en dag skördar hon en mans själ och han vill att Freya ska besöka jorden för att se efter hans familj som har problem. Hon beger sig därför till jorden, trots att det är emot lagen, för att finna soldatens familj och hjälpa dem. På jorden finner hon för första gången vänner, samtidigt som hon försöker lösa problemen som hon plötsligt ställs inför. Hon måste också se till att undgå upptäckt.
 
 
Det som var det mest intressanta med den här boken var mytologin. Jag har inte läst särskilt många böcker där fokuset ligger på nordisk mytologi, och jag tror att det överlag är vanligare med till exempel grekisk mytologi i skönlitteratur. Därför kändes det kul att läsa om lite nordisk mytologi för en gångs skull. Jag har koll på grunderna, men jag visste inte alls vad en valkyria var. Att Asgård sedan existerade samtidigt som den moderna världen tyckte jag var riktigt roligt! Ni vet kanske att jag är lite halvrädd för High Fantasy, men i den här boken var fantasy-elementen balanserade väl, och det var aldrig svårt att hänga med i världsuppbyggnaden. 
 
Huvudkaraktären Freya tycker jag dock är en smula konstig, och hon är lite out of character genom hela boken. Tidigt i boken förklarar Freya att hon inte tycker om människor för att de inte gör något annat än att slåss. Sedan när hon själv står inför mobbare så tar hon till fysiskt våld för att vinna över mobbarna. It doesn't make sense. Om hon är så emot våld borde hon väl själv försöka att undvika det?
 
Budskapet i den här boken blir också lite snedvridet på grund av det här. Freya lär sina nya kompisar att slåss för att ta kampen mot mobbarna, men jag tycker inte att det är det budskapet som man bör sända till unga som drabbas av mobbning. Självklart ska man försöka bekämpa mobbning, men jag tycker inte att man bör uppmuntra barn som blir mobbade att bekämpa det genom att själva använda fysiskt våld. 
 
Annars tyckte jag att den här boken var väldigt spännande och mysig, en trevlig Middle Grade. Kapitlen var väldigt korta, och det gjorde att man hela tiden ville läsa vidare. Vänskapen mellan Freya och hennes nya kompisar var väldigt fin. Synd bara att det där felaktiga budskapet skulle förstöra det hela.
 
Bästa med boken: Mytologin 
Sämsta med boken: Att budskapet blev lite fel, och att Freya var lite out of character.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0