Vikten av att stötta skaparen

I mitt senaste inlägg berättade jag för er hur förbannat trött jag var på mina överfulla hyllor. Så trött att jag till och med rensade ut en hel hög med böcker och frågade mig själv varför jag inte bara lånade böcker på biblioteket.
 
Men eftersom jag är en evigt analyserande människa som inte bara kan skaffa sig en åsikt och sedan behålla den i resten av livet så har jag börjat tänka på vad jag egentligen sa i det där inlägget. Och jag har kommit på att det jag sa eventuellt skulle kunna tolkas fel. Jag vill ju egentligen inte alls att folk ska sluta köpa böcker. Titta bara på bokmarknaden. Det är nästan omöjligt att försörja sig som författare i Sverige idag, och det är sorgligt.
 
Dessutom såg jag för bara några timmar sedan en video från en mycket känd youtuber vid namn KickthePJ, och den väckte ännu mer tankar. PJ har nyligen släppt en serie som heter "Oscar's Hotel", och till skillnad från alla youtubevideor som vanligtvis är gratis så är man tvungen att betala för "Oscar's Hotel". Anledningen till att den inte är gratis är för att det är en påkostad serie som inte hade varit möjlig att producera utan en rätt stor budget. Men eftersom PJs vanliga videor på youtube är gratis så är det många som inte vill betala när han nu har gjort något annat.
 
Ni kan se hans video här ifall ni vill veta mer detaljerat vad han pratar om. Det är intressant även om man inte vet vem PJ är eller vad hans serie handlar om. 
 
Det här är anledningen till varför det är så himla viktigt att köpa böcker/filmer/serier som man verkligen tycker om. Det kan verka helt fantastiskt att man i dagens samhälle kan få tag på allt helt gratis (och till och med slipper vänta på att posten ska leverera det till ens hus), och jag kan inte säga att jag inte håller med, men det är samtidigt viktigt att man inte glömmer att det är någon som lägger ner hela sin själ i att skapa just den här boken/serien/filmen, som någon sedan bara laddar ner gratis utan minsta eftertanke.
 
Jag tror att det är väldigt lätt att glömma att människor som skriver böcker också har en hyra att betala.
 
När jag scrollar runt bland seriealbumen på diverse internetbokhandlar så slås jag ofta av hur fruktansvärt dyra de är med tanke på hur kort tid de tar att läsa. Ett seriealbum med 144 sidor som tar två timmar att läsa kostar lika mycket som en trehundrasidors bok som tar flera veckor att läsa ut. Sedan kommer jag på att det inte är min tid som de tar betalt för. Det är skaparens. Det tar troligtvis precis lika lång tid att skapa ett hundrafyrtiofyrasidigt seriealbum som det gör att skriva en trehundrasidors bok. 
 
I ett samhälle där det är så fruktansvärt enkelt att få tag i nästan vad som helst gratis tror jag att vi måste börja tänka ett steg längre. Gillar jag vad den här personen skapar? I så fall kanske jag borde betala för det så att hen kan fortsätta att skapa saker som jag kommer att tycka om. Författaren kommer kanske inte sluta skriva bara för att du inte köper deras böcker, men de kommer kanske inte kunna få sina texter publicerade i framtiden. 
 
Jag känner dock inte att det spelar så stor roll när man stöttar artisten. Om du vill låna boken först och se om du verkligen gillar den innan du lägger pengar på den så är det fine. Om du vill se din favorit-TV-serie samma dag som avsnittet finns tillgängligt i USA, men sedan ändå köper boxen när den väl släpps i Sverige så är det också fine. Men jag tror att det är viktigt att någon gång visa att man uppskattar innehållet.
 
 
(Det vi dock inte ska diskutera i det här inlägget är hur mycket det suger att bo i ett land där allt kommer hundra år efter att det har sänts i USA/Storbritannien/Ryssland. Liksom, hur ska man undvika spoilers på Tumblr om man inte ser avsnittet direkt? Sverige du behöver steppa upp ditt game. Det här är inte medeltiden. Eller ens 60-talet.)
 
(Sedan ska vi inte heller prata om vilken hycklare jag är i den här frågan. Det ska vi inte alls prata om. Nej.)
 
/Anna(:

Kommentarer
Postat av: Honey Boo Boo

Bra inlägg systrami! Du är så duktig o jag saknar dina smarta och idiotförklarande funderingar! <3
Hoppas du får en bra helg på bokmässan :D

Svar: Hahaha, taack så mycket! <3 Saknar dig <3
bookshelf

2015-09-25 @ 04:38:11
URL: http://daybydaywithlinda.devote.se
Postat av: bam

Vilket bra inlägg, intressanta grejer du tar upp.

Jag personligen tänker att det inte måste vara varken eller. Jag älskar att låna böcker på bibliotek och jag älskar att köpa böcker. Men är det vettigt att köpa alla böcker jag vill läsa? (Nope. Herregud, hade ej fått plats i hemmet). Kanske är det inte heller lika vettigt att BARA låna böcker eller ladda ner serier osv. Som du säger, man vill ju stötta. Speciellt små förlag och nya/inte kända och rika som JK Rowling-typ författare.

Tål att tänkas på!

2015-09-26 @ 15:45:55
URL: http://www.bamtycker.wordpress.com
Postat av: Cilia

Väldigt intressant diskussion, både i det här inlägget och det förra! Håller med om att det är lätt att "glömma bort" hur mycket jobb som faktiskt ligger bakom en bok eller serie. Personligen så brukar jag främst låna böcker (för att jag har studentbudget och inte särskilt mycket plats) och sedan köpa de som jag verkligen uppskattar :)

2015-09-29 @ 08:52:09
URL: http://ciliaskultur.blogspot.com
Postat av: Beate

Intressant inlägg Anna! Jag håller med dig! Om både att man inte vill köpa och äga allt men att man ändå borde stötta. Jag brukar se till att köpa skivor/tv-serier/filmer/böcker i den mån jag kan och orkar :)

Svar: Tack, Beate! :D Och jag tycker att din inställning låter väldigt smart! Man kan ju liksom inte ruinera sig själv heller (och ibland vill man bara inte slänga ut sina pengar på typ böcker)
bookshelf

2015-09-30 @ 19:04:44
URL: http://bokbeate.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0