Diskussion: Sagan om Ringen- Vecka 3

Ännu en gång kommer det här inlägget upp för sent och jag är än en gång ledsen. Denna gång har jag dessutom inte någon superbra förklaring. Det närmaste jag kommer till en giltig förklaring är väl att min bästa vän kommit hem från England efter tre veckors språkresa och jag har velat umgås med henne. Kanske inte så dålig förklaring ändå...
 
1. Vad tyckte ni om "historielektionerna" vi fick under rådet som hölls hos Elrond?
Jag gillade att man fick reda på en hel del om ringen och andra saker. Tyvärr blev det en aning för mycket. Alldeles för mycket namn på personer och ställen och det gjorde att jag lätt rörde ihop det och tappade intresset. Jag gillade till exempel delen där Gandalf förklarade varför han inte hade kunnat komma hem i tid till Frodo, men det blev ändå lite för mycket information och det gjorde att jag tröttnade. Eftersom det var så pass mycket namn så hade jag väldigt svårt att ta in alla och jag kunde glömma ett namn trots att jag hade läst det på sidan innan.
 
Så jag kan säga att jag både gillade och ogillade det. Ungefär som den här boken i allmänhet.
 
2. Vad tycker ni om Sam?
 
Anledningen till att jag ens vill prata om honom är för att jag VERKLIGEN börjat tycka om honom. Han är hur snäll som helst och jag förstod hur mycket jag tyckte om honom när han bröt ihop efter att Gandalf  sagt att de var tvungna att lämna kvar hästen Bert. Underbart namn på en häst dessutom. Sam är dessutom hur lojal som helst mot Frodo och trots att han älskade Bert så räddade han Frodo och lät Bert vara kvar. Jag antar att jag helt enkelt gillar när man bryr sig mycket om djur eftersom man inte ofta läser om det i dagens YA.
 
3. Vad tycker ni om att boken börjar bli lite mörkare nu? De blir lite mer mystiskt och man märker att Sauron börjar ta över mer och mer.
Själv gillar jag att det börjar bli mörkare och jag skulle inte ha något emot ännu mer mörker. Just nu känns det som att de stöter på motgångar, men löser problemen lika lätt. Det hade varit roligt om de hade behövt kämpa mer än några rader i boken för att klara sig ifrån det som jagar dem. Hade det varit mer sådant så hade boken fått ett högre tempo och jag hade inte behövt läsa milslånga miljöbeskrivningar om nord och väst. Jag saknar alltså action. Fienden ligger där och lurar och trots att jag blir lite skrämd så vill jag ändå ha mer. Jag vill sitta och bita på naglarna av spänning.
 
Den här veckan hade jag lite svårt att hitta på några bra frågor, så ni får mer än gärna hjälpa mig genom att diskutera annat som ni tänkt på. Förlåt än en gång för att detta kom upp för sent, jag hoppas att söndagens diskussionsinlägg kommer upp på rätt dag i alla fall eftersom det är det sista.
 
/Anna(:
 
 

Kommentarer
Postat av: Man

Hej, Anna! Och ta't lugnt - tror ingen är arg på dig. ;-) Ska som vanligt svara på dina punkter och ta upp lite sådant jag tänkt på:

1) Jag håller med helt och hållet. Namedropping till max, det var vad det var! Visst var det intressant att kunna pussla ihop det man kunde av historierna som Elrond berättade, men det blev snabbt väldigt långtråkigt.. och förvirrande. De historierna jag tyckte bäst om var den om Isildur och den Gandalf berättade – det var härligt att äntligen kunna få lite mer berättat från hans perspektiv.
2) Sam har jag varit sisådär imponerad av i filmerna, men tycker betydligt mycker mer om honom som bokkaraktär (som tidigare nämnt). Fast jag vet inte, tror jag blivit såpass ”ärrad” av film-Sam att jag inte helt kan älska bok-Sam, hur fin han än är. För fin och god och alldeles för rar är precis vad han är! Och ja, Bert är ett verkligt underbart namn på en häst – haha!
3) Mer mörker, please! Även om det som sagt blivit lite mörkare är det, som du säger, inte tillräckligt mörkt. Jag vill bli mörkrädd! Jag vill ha beskrivningarna av alla de mörka väsen som finns runtomkring i Midgård, jag vill se de knappt klara sig undan fienden. Det är så mycket att sakna, trots att det är hur mycket information som helst för tillfället.

Annars märkte jag hur det blev lite tuffare att läsa den här veckans kapitel. Det var SÅ MYCKET att ta in. Som ovan nämnt tyckte jag det var en himla massa namedropping, särskilt som de begav sig ifrån Riftedal och de nya karaktärerna tog plats (HEJ LEGOLAS!). Boromir med sitt tjafsande om Rohan (haha - märks det att jag inte gillar honom?) och random platser som inte finns utskrivna på kartan.. Och den detaljen stör mig – att så mycket utelämnats från kartan. Jag gillar ju att kunna navigera på kartan, men när de nämnde bergstoppar och hamnstäder som inte fanns blev jag lite halvlack. Men det kanske bara är nörden som talat? Okej. Vad mer? Jo, jag lade märke till det redan i Bilbo, men(!) har du tänkt på att det knappt finns några kvinnokaraktärer? De som nämnts mer än en gång är typ Lobelia Kofferdi-Secker (den irriterande släktingen till Bilbo), Gyllenbär (Toms dam), Tinúviel (den älvfagra) och Arwen (Elronds dotter). Det stör mig förresten lite hur jag ens väljer att beskriva dem.. Nåja. Få är de i alla fall, och alla spelar sådana små biroller, nämns knappt – fast det kommer ju snart ett kapitel där Galadriel verkar få en större roll! Något annat jag också förvånats/irriterats över är det faktum att Merry varit nästintill osynlig den senaste delen av boken medan Pippin maler på i evigheter! Fast jag blev nog mer irriterad för att Merry är en av mina favoritkaraktärerer.. Fast det bästa än så länge är som sagt att brödraskapet blivit utsett – och man äntligen fått se Legolas och Gimli! Att jag höll på att storlipa när det visade sig att dvärgen som Frodo satt bredvid på festen var Glóin var också så himla bäst! Och att få höra vad som hände ”Bilbos gäng” efter femhärarslaget, hur sorgligt det än var att höra. :’( Oj, det här var ju väldigt intressant för andra att lyssna på.. I alla fall - ser fram emot den avslutande delen av boken nu och att sedan prata om den i helhet! :')

Svar: Hej Man! Vilken tur att du i alla fall inte verkar arg på mig:) Och du har nog rätt, det är nog ingen förutom jag som bryr mig egentligen^^
1. Ja, det var sannerligen för mycket namn där ett tag. Men jag håller med dig om att det var kul att kunna pussla ihop massa historier (även om jag är osäker på att jag lyckades med det på särskilt många).

2. Eftersom det var så otroligt länge sedan jag såg filmerna så har jag inte direkt några bilder längre av hur karaktärerna är. Det var nog inte heller något jag tänkte på när jag var så liten. Men ja, Sam är mycket trevlig och Bert är ett roligt namn. Kan hästen verkligen heta Bert i den engelska översättningen? Och de köpte ju hästen av Bert Färne, kan de ha döpt hästen efter honom? Varför i så fall? De tyckte ju inte alls om honom medan de gillade hästen.

3. Ja, jag skulle vilja få bättre beskrivningar av hur själva odjuren ser ut. Inte bara hur omgivningen ser ut för det kan inte skrämma mig direkt. Dessutom tar all action slut så fort att det egentligen inte hinner bli särskilt spännande...

Jag håller VERKLIGEN med dig om att det var mycket tuffare att läsa den här veckan. Det var otroligt mycket fakta och information som man var tvungen att ta in. Mycket namn och historia som är väsentligt, eller kommer bli väsentligt senare.

Jag gillade faktiskt inte Boromir så mycket heller! Fick du också någon slags rolig syn framför dig när Legolas typ bara flög över snön däruppe i bergen? Jag fick i alla fall en väldigt rolig syn, hahahxD

Visst är det irriterande att allt inte finns på kartan! Jag har suttit flera gånger och kollat på kartan efter ställen som jag inte alls kan hitta. Om de nu ska ha en karta så verkar det väl vettigt att ha med ställen som de ska besöka och prata mycket om, eller?

JAG HAR OCKSÅ TÄNKT PÅ DET DÄR MED KVINNOR SENASTE VECKAN! (om man inte läser det där tillsammans med din kommentar så kan man få lite konstiga tankar om mig tror jag^^). Det som irriterat mig mest, förutom att det knappt är några tjejer, är att de tjejer som finns inte är något annat än otroligt vackra (än så länge i alla fall). Jag hade önskat att de hade åtminstone en tjej med sig på sin färd som var tuff och kunde slåss. Det hade varit helt otroligt!

Merry har jag inte ens tänkt påxD Men Pippin har sannerligen varit irriterande! Fast jag kunde inte låta bli att skratta lite när Gandalf blev rasande när Pippin (tror det var han) hade slängt ner en sten i den där brunnen.

Ja, det var roligt att de andra i brödraskapet även kom nu. Jag har väntat på dem eftersom jag kom ihåg att de var många fler i filmen:)
bookshelf

2012-07-23 @ 19:48:29
URL: http://bokskadad.blogg.se
Postat av: Ella

1. Intressanta - men lite för långa. En del ställen var lite sega men när jag läst klart de blev det spännande igen!
2. Sam är en av mina absoluta favoritkaraktärer, han är så otroligt snäll!
3. Jo, lite mer mörker kunde det vara... Men jag tycker det är rätt spännande ändå. Det är inte jättelångtråkigt i alla fall, men jag håller med om att det kunde vara lite mer action!

2012-07-23 @ 20:20:17
URL: http://mittimellan-ella.blogspot.se
Postat av: Man

Jag har för mig att det stod i boken att hästen fick sitt namn efter sin f.d. ägare, men jämförde dessa två och sa att hästen var betydligt "godare" och trevligare. Och ja, herrejisses vilken bild jag fick av Legolas! Föreställde mig honom som en liten pyssling (St. Patrick's style), och det gjorde det hela så oerhört komiskt. Fnissade lite för mig själv vid den biten, haha. Ja - håller med om ditt kartprat! Varför har de med helt irrelevanta namn på platser de varken nämner eller besöker medan de struntar i de viktiga? Så in i bövelens märkligt och irriterande! Det här med att det är så kvinnor (och som du säger nämns de få som faktiskt finns som just vackra!) kanske säger mer om Tolkien egentligen? Väldigt intressant val att inte ha med kvinnor, men om man tänker på filmerna vet man att det ska finnas fler kvinnor - och åtminstone en som förklär sig till man för att kunna strida i kriget - så än ska vi nog inte ge upp hoppet! Och jag skrattade med gott åt Pippin när han fick skäll. :-)

Svar: Jaha okej. Jag var nog kanske inte så uppmärksam just då;)
Jag håller på att titta på första filmen just nu och märker redan att kvinnorna fått en större och starkare roll. Arwen var ju t.ex. riktigt badass!

bookshelf

2012-07-23 @ 22:03:46
URL: http://bokskadad.blogg.se
Postat av: Anna

Haha! Vad kul att hästen heter Bert, i min utgåva (svenska) heter den nämligen Bill XD
Jag håller med dig om att Gandalfs berättelse vid Elronds rådsmöte var mest intressant, jag har ju sett filmerna och saknade hans upplevelser lite, eftersom vi bara har följt hoberna hittills. Som Man sa, så var även Isildur-delarna också spännande. jag tycker också att delarna där Elrond berättade som att han mindes var intressanta.
I filmerna (Åh, jag har verkligen svårt för att låta bli att referera till dem) tycker jag inte speciellt mycket om Sam, visst han är snäll och så, men jag irriterar mig lite på hans naivitet. Så var det inte alls i boken! Här har jag börjat fatta tycke för honom, men nästan ännu mer för Pippin och Merry. Alla hober tycker jag mycket om, men jag önskar att Frodo kunde få lite mer personlighet, jag känner att han är den tråkigaste av alla i sällskapet ... utom möjligen Gimli :P

Jag tyckte så mycket mer om den här veckans kapitel, speciellt när de ger sig av från Vattnadal. Moria och Caradhras var så spännande, och den scenen där Pippin hör tappandet som en hammare nere i brunnshålet skrämde mig rejält, haha. Jag tyckte väldigt mycket om de här delarna, så jag läste de snabbare än de andra faktiskt. Nu har jag precis kommit fram till kapitlet Galadriels Spegel och tycker faktiskt att boken är spännande :D

Vet inte om jag har sagt det innan, men mycket cred till dig och Anna som anordnar LotR-marathonet :D Det är mycket roligare än jag trodde det skulle vara faktiskt!

Svar: Konstigt egentligen att de har bytt namn på hästen! Jag vet ju att de gjorde en nyöversättning 2004, men hästen kunde väl fått heta samma sak ändå eller? Det spelar väl inte så stor roll.
Jag håller på att titta på filmen just nu och jag måste säga att jag faktiskt tycker om Sam. Han är gullig(: Frodo tycker jag dock också är tråkig. I början hade jag inte så svårt för honom, men det blev värre i slutet då jag märkte att han faktiskt var tråkig.

Jag håller med dig om att Moria var spännande. Det blev lite "läskigare" och lite mer actionfyllt.

Vad kul att du gillade vårt lilla projekt! Det är alltid roligt att höra att folk uppskattar det man gör(:
bookshelf

2012-07-23 @ 22:08:44
URL: http://readingthisworld.blogspot.com
Postat av: Anna

... och jag menade du och Emelie såklart -.- haha, många Anna:or att hålla koll på i bokbloggsfamiljen!

Svar: HahahxD Ja, det blir en hel del Anna:or, det är ju ett väldigt vanligt namn så;)
bookshelf

2012-07-23 @ 22:12:34
URL: http://readingthisworld.blogspot.com
Postat av: Lisa

Jag tyckte faktiskt om "historielektionerna" rätt så mycket. Särskilt Gandalfs gillade jag. Kanske att det var en aning utdraget, men det var faktiskt inget jag tänkte på särskilt mycket. Kanske är jag så van vid långa fantasy böcker med långa beskrivningar, haha. Och jaaa, jag har alltid älskat Sam! (Då menar jag att jag gjorde det i filmerna också). Han bryr sig om djur, är lojal, tänker mer på andra än på sig själv osv ... Helt underbar karaktär att läsa om! Jag gillar som du att boken börjar bli mörkare. Och jag håller med om att jag inte skulle ha något emot lite mer spänning. Men jag som läste ut boken igår tyckte att den sista delen fick mer spänning, så det var bra! :D

2012-07-24 @ 10:15:51
URL: http://bladvandaren.blogspot.com
Postat av: Lisa

Och jag säger som Anna från Reading This World - i min version heter hästen Bill, haha! :D Konstigt att de byter namn? haha.

2012-07-24 @ 10:20:29
URL: http://bladvandaren.blogspot.com
Postat av: Viggo

Jag läser första delen av sagan om ringen trilogin nu. Jag tycker att den är rätt så bra. Kolla gärna in min blogg!

2012-07-29 @ 20:51:47
URL: http://bookfinger.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0