Sammanfattning av november 2012

 
Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 912
 
Antal svenska böcker: 3
Antal engelska böcker: 1
Antal franska böcker (OMG, trodde aldrig detta skulle hända): 1/2
 
Läsmånaden november var väl inte heller superbra, men jag fick ändå läst en bok på över 550 sidor på engelska och det är jag stolt över. Dessutom var det en bok jag länge velat läsa och som jag i slutändan älskade. Dessutom läste jag en bok på franska, eller ja, tekniskt sett en halv bok. Men det var i alla fall 50 sidor. Dessutom läste jag hela TVÅ klassiker, dock inte av egen vilja direkt.
 
Bästa bok: Beautiful Creatures. Utan tvekan. Den var fruktansvärt bra och jag ser fram emot fortsättningen! 
 
 
 
 
 
Sämsta bok: Faktiskt så läste jag nästan bara dåliga böcker förutom Beautiful Creatures, men den som var sämst var nog ändå en hemlig bok som jag inte kan berätta för er om än.
 
Alla lästa böcker:
1. Hemligabokensomjagkanskeskriveromsenare
2. Papillon- Henri Charrière  50 sidor  (franska)
3. Stormaktstiden- Tomas Blom 44 sidor
4. Förvandlingen- Franz Kafka  68 sidor (recension kommer)
5. Beautiful Creatures- Kami Garcia & Margaret Stohl   563 sidor (recension kommer)
 
 
Antal sedda filmer: 4 (lite osäkert om det stämmer dock)
Bästa film: The Duchess helt klart! Otroligt bra film som jag rekommenderar till alla som gillar historiska filmer.
 
Biobesök: Var och såg Breaking Dawn som faktiskt förvånade mig positvit. En av de bättre i serien helt klart.
 
Alla sedda filmer: 2012, Papillon, Breaking Dawn Part 2, The Duchess
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon börjar julkalendern!
 
/Anna(:

Trevligt litet "avslöjande"

 
 
Orkade inte skriva ett inlägg och var dessutom sugen på att filma en video så det fick bli det!
 
Tycker ni att det är en bra eller dålig idé?
 
/Anna(:

Bronsdolken

Titel: Bronsdolken
Författare: Michelle Paver
Sidantal: 286
Betyg: 7/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Gods and Warriors
 
En dag kommer några svarta riddare till grottorna där Hylas bor tillsammans med sin syster och hund. De dödar hunden, men Hylas och systern lyckas fly. Dock inte tillsammans och Hylas måste ge sig av för att hitta henne samtidigt som han flyr från de svarta riddarna. Riddarna är ute efter honom och han har ingen aning om varför. Han får hjälp av sin bästa vän att fly och hamnar snart på en ö där han träffar Pira. En flicka som ska föras till ön där Hylas tidigare levde för att mot sin vilja giftas bort.
 
Michelle Paver är en av de mest välkända författarna bland barn- och ungdomsböcker. De allra flesta som gillar böcker har läst hennes mest hyllade serie Vargbröder. Ja, förutom jag då. Inget ovanligt med det eftersom jag helt verkar undkomma att läsa alla böcker som är hypade. Detta är då alltså första boken jag läste av Michelle Paver!
 
Jag älskar historiska romaner och tyckte absolut att den här lyckades fånga tidsandan väldigt väl. Att jag dessutom läste om denna period i skolan precis samtidigt som jag läste den här boken gjorde det inte direkt sämre. Eftersom jag hade lärt mig mycket om deras tankar och värderingar la jag märke till saker i den här boken som jag annars kanske inte hade tänkt på på samma sätt. Som sagt tycker jag att hon lyckades väldigt bra med att beskriva hur det var på den här tiden.
 
Boken utspelar sig i Grekland under bronsåldern, innan alla de grekiska gudar vi känner till idag kom till. Synen på gudarna tyckte jag också var otroligt väl beskrivet. Gudarna hade en stor del i grekernas liv under den här tiden och man märker det även i boken. De offrar något varenda gång de äter och så. Att det inte var de gudar man redan känner till tyckte jag dessutom var intressant. Om gudarna Michelle skrev om har någon verklig grund eller inte har jag ingen aning om.
 
Det jag la märke till i den här boken var att det fanns en hel del rätt så grafiska scener (heter det så på svenska?). Jag kom på mig själv med att faktiskt känna mig en aning äcklad  och skrämd ibland. Då kunde jag inte låta bli att tänka på de som är yngre än mig och vad de måste tycka. Nu tror ni säkert att jag tyckte synd om dem och så, men nej då, så sympatisk är jag inte. Jag tyckte istället att det var bra faktiskt. Det är så mycket daltande med små barn nu för tiden och jag tyckte det var kul att de faktiskt vågade ha lite mer skrämmande och hemska scener.  Låter som att jag är värsta barnaplågaren.
 
Boken var en aning seg i början, men jag tyckte att den blev bättre när Hylas nådde ön. I slutet var den så pass spännande att jag knappt kunde lägga ifrån mig den. Jag kan bara tänka mig hur mycket jag skulle ha älskat den här boken om jag var några år yngre! Fast det var ändå skönt att det inte utvecklades till värsta kärleksrelationen mellan Hylas och Pira som det alldeles säkert hade gjort om detta var en YA. 
 
Trots att den var spännande och bra kände jag ändå att något fattades för att jag skulle älska den. Kanske är jag helt enkelt bara för gammal (usch,hemska tanke). När andra boken kommer, vilket är om alldeles för lång tid, kommer jag gärna läsa den. Förhoppningsvis blir serien dessutom bara ännu bättre!
 
Om du tycker om historia och inte har något emot "barnböcker" tycker jag att du ska ge den här boken en chans. Det var intressant att läsa om Grekland för 3500 år sedan! Dessutom tyckte jag att den skildrade tidsperioden väldigt väl (låter som att jag faktiskt vet hur det verkligen var...)
 
Bästa med boken: Tiden och platsen där den utspelade sig, och slutet
Sämsta med boken: Att den kanske inte riktigt passade min åldersgrupp och var lite seg i början.
 
/Anna(:
 

Tag: This or That

Jag hade en mycket stressig vecka i skolan förra veckan och är glad att jag äntligen har tid att blogga igen! Därför tänkte jag göra denna tag som både Emelie och Bokparadiset tagade (taggade?) mig i. Tack så otroligt mycket för det!
 
Här måste jag helt klart säga bok i handen! Enda gångerna jag föredrar ljudbok är när jag har migrän och inte orkar läsa, och då ska det helst vara en bok jag egentligen inte gillar så mycket eller bryr mig så mycket om. Problemet jag har med ljudböcker är att jag inte kan fokusera tillräckligt länge. De första minuterna går bra, men sedan råkar man börja tänka på något och då har man helt plötsligt missat massor!
 
För några år sedan hade jag helt klart sagt inbundna. Jag älskar att inbundna böcker känns så mycket lyxigare och håller bättre, men på senare år har jag faktiskt också börjat se tjusningen i pocket och paperbacks. Amerikanska paperbacks älskar jag då de är lite större och även lätta att öppna utan att man lyckas bryta ryggen! Men jag har även börjat gilla svensk pocket mer då de också är lätta att läsa. Dock kan texten bli väldigt liten ibland... Så om jag får välja väljer jag nog inbundet, men jag gillar pocket mycket mer nu för tiden!
 
Det beror ju lite på hur man menar med frågan. Jag läser inte direkt faktaböcker och sådant om det är det som de menar. Men om de menar att det ska vara baserat på en verklig händelse eller helt påhittat så väljer jag nog också påhittat. Ibland passar det med verklighet eftersom det kan få det hela att kännas så mycket mer verkligt och hemskt. Men jag föredrar att fly från vår egen värld så jag väljer påhittat!
Den här frågan vill jag inte riktigt svara på eftersom jag faktiskt inte avslutat Harry Potter-serien, skäms på mig. Hade ju planerat att läsa åtminstone tredje och fjärde boken i år, men det blev inte så. Jag tänker dock inte ljuga och säga att jag aldrig älskat Twilight, för det har jag. Jag kommer ihåg att jag till och med grät när jag fick veta att New moon-boxarna var slutsålda och jag inte hade någon hunnit köpa någon. Jag skäms lite för hur jag reagerade faktiskt! Kom tillbaka när jag läst färdigt Harry Potter så lovar jag att berätta vilken jag väljer!
 
Jag har lite svårt för fantasyvärldar ibland eftersom det blir så mycket nytt att lära sig, så jag väljer nog vår värld med en fantasytvist. Fast det varierar det också. Ibland älskar jag en helt annan fantasyvärld medan jag andra gånger helst läser något helt verklighetstroget. Dock föredrar jag nog oftast vår värld.
 
 
Vanliga böcker faktiskt. Jag har läst pyttelite på min mammas iPad och jag äger ingen Kindle, men jag föredrar nog ändå böcker. Älskar att se hur långt jag kommit, känna lukten av en ny bok, få använda min bokmärken och äga boken på riktigt i min bokhylla.
 
Även det här en svår fråga där jag ändrat min åsikt under de senaste åren. Tidigare hatade jag att köpa böcker och tyckte bara att de tog onödig plats. Nu älskar jag istället varenda en av mina böcker och jag älskar att se dem i mina bokhyllor! Dock älskar jag fortfarande biblioteket, dels för att det är ett hus fyllt med böcker man får låna gratis, men också för att man faktiskt kan låna böcker man är osäker på om man vill äga. Älskar både och helt enkelt!
Med tanke på att jag otroligt sällan handlar i riktiga bokhandlar måste jag svara som alla andra och säga online. Dock älskar jag att gå runt och känna på böcker i riktiga bokhandlar och bara vara omgiven av böcker! Men som alla andra sagt är det mycket billigare att handla på internet. Större utbud dessutom!
 
Jag känner att alla mina svar blir väldigt diplomatiska. Suck på det. Vissa böcker passar utmärkt ensamstående och bör därför inte göras till serier. Andra böcker är bara så underbara och komplicerade att det kanske krävs flera böcker för att verkligen få all karaktärsutveckling och sådant som man behöver. Dock tycker jag inte om när man gör för många böcker som ofta är fallet idag. Blir det över 6 böcker blir det oftast segt, *HOST* House of Night *HOST*
 
Här borde man väl svara tjock bok, men nej, jag har lite svårt för tjocka böcker. Nästan lite av en rädsla faktiskt. Ibland får jag en längtan efter långa böcker, som just för tillfället, men oftast vill jag läsa kortare böcker. Mellan 300-400 sidor är perfekt för mig!
 
En underbar blandning av båda! Jag är mycket av en humörläsare och gillar olika saker beroende på vilket humör jag är på. Men oftast vill jag ändå ha en blandning av dessa två då jag älskar både romantik och action!
 
Om det inte hade varit för att solen alltid skiner så på boken och gör att det svider i ögonen hade jag nog direkt valt att vara ute. Fast det är jobbigt att alla mina grannar jämt ska klippa gräset också... Nej, om jag ska få riktig läsro måste jag nog läsa i min säng med dörren stängd för att minska risken till störningsmoment. Det är skönt i solen, men alldeles för många som stör!
 
Min favoritstol när jag väl sitter ute
Vanligt kaffe om jag ska välja något. Fast helst dricker jag inte när jag läser. Det är jobbigt att sluta läsa, dricka,börja läsa, sluta läsa och dricka igen.I och för sig frågade de mig inte om vad jag föredrog när jag läste, men eftersom det här är en bokblogg drog jag ändå den slutsatsen. Måste jag välja så väljer jag varm choklad som ändå är väldigt gott!
Om det är en bok jag är intresserad av läser jag gärna recensionen för att se om den är värd att köpa. Fast självklart älskar jag att bilda mig en egen uppfattning! Jag vill helst inte bli för spoilad heller och om jag är intresserad av en bok läser jag oftast bara sammantfattningen och betygssättningen. Både och i en bra kombo passar nog bäst här!
 
Ursäkta att svaren blev så långa, trots att jag har varit medlem på Twitter i mer än en månad kan jag fortfarande inte fatta mig kort. Nu är det meningen att jag ska tagga någon. Jag taggar DIG och DIG därute som ännu inte gjort den men vill göra den! Eller jag taggar rättare sagt ALLA mina bloggläsare för att jag älskar er så himla mycket!
 
/Anna(:

Book Haul (11)

 
Tyvärr är det en svart ram runt bilden och jag har ingen aning om varför!
 
/Anna(:

Sammanfattning av oktober 2012

 
Antal lästa böcker: 3
Antal lästa sidor: 376
 
Den här månaden är jag rätt besviken på faktiskt. Jag läste inget som var helt underbart (när gjorde jag det senaste egentligen?) och min lässvacka höll i sig under hela oktober. Den börjar dock försvinna, men tyvärr hinner jag inte läsa det jag vill läsa så mycket eftersom jag har en franskabok att läsa som slukar all min tid för tillfället. Det tar hur lång tid som helst att bara läsa en sida. I vilket fall som helst hoppas jag ändå på att jag ska hinna läsa mer i november.
 
Bästa bok: Det var ingen bok den här månaden som var varken dålig eller superbra och därför blir det ingen bästa eller sämsta bok den här månaden heller.
 
Alla lästa böcker i oktober:
1. Bronsdolken- Michelle Paver (286 sidor) Recension kommer
2. Borttappad- Shaun Tan (32 sidor) Recension kommer
3. Om det var krig i Norden- Janne Teller ( 58 sidor) Recension kommer
 
 
Antal sedda  filmer: 6
Bästa film: Something Borrowed som jag grät en skvätt till. I oktober såg jag antingen lättsamma filmer eller skräck. Skräck är inte något jag vanligen ser, men det har ju varit Halloween!
Biobesök: Såg Skyfall (nya James Bond) på bio och den var rätt bra, men inget jag kommer minnas för evigt.
 
Alla filmer (ett O inom parentes står för omtittning): Something Borrowed, The Shining, Skyfall, The Perfect Man, Terror on Elm StreetMicke och Molle (O)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det blev en hel del låtar denna månad, men det var för att jag hittade så otroligt mycket bra musik!
 
/Anna(:

Nya SPÄNNANDE svenska böcker (2)

Bara några dagar efter att jag hade suttit i evigheter med att pussla ihop det senaste inlägget släpptes ännu fler böcker som kommer släppas på svenska. Därför tänkte jag att jag lika gärna kunde göra en del 2, så här kommer den:
Profetens tid- Henrik Larsson (2013-03-15)
 Den här serien har jag själv inte läst ännu, men jag äger första boken som är Krigarhjärta. Jag vet dock att det är många som har älskat den här serien och ser mycket fram emot den sista boken. Det har dröjt ett tag mellan den andra och tredje boken, men nu finns det äntligen ett datum för när den ska släppas. Dessutom är omslaget otroligt snyggt! Kanske inte riktigt likt de två tidigare omslagen, men jag tror jag gillar detta bättre.
 
Tidigare delar: Krigarhjärta, Isöhäxan
 
 
 
 
 
 
De utvalda: Hemligheternas rike- Kristin Cashore (2013-03-15)
Den här serien har jag inte heller läst, men har även här första delen som heter Tankeläsaren hemma. Den här serien är mycket omtyckt men när jag började läsa den kom jag tyvärr inte riktigt in i den. Kanske för att jag har lite svårt att hänga med i fantasyböcker ibland. Omslagen till den här serien är i alla fall otroligt snygga och jag är glad att de behållit originalomslagen. Jag måste ge den här serien en  ny chans nästa gång jag är sugen på fantasy!
Originaltitel: Bitterblue
Tidigare delar i serien: Tankeläsaren, Monstrets dotter
 
 
 
 
 
 
 Safirblå- Kerstin Gier (2013-03-25)
Det börjar bli lite tjatigt, men jag har inte läst första delen i den här serien heller. Jag har fått den som recesionsexemplar och ska läsa den så fort jag får tid över. Jag är nämligen mycket intresserad av att läsa den. Även på denna serie älskar jag omslagen! Jag älskar att de ser lite annorlunda ut och inte som all annan YA nu för tiden. Att Sverige behöll originalomslagen är jag mycket glad över. De omslag som USA har tycker jag inte alls om lika mycket, de är inte alls lika speciella. Kolla bara vad fina omslagen är ---->
 
Att den handlar om tidsresor både skrämmer och gör mig intresserad. Sedan jag började se Doctor Who har jag blivit mycket mer intresserad av tidsresor, men det kan bli så att det blir väldigt komplicerat att förstå. Men vad jag har hört ska det inte vara så svårt.
Originaltitel: Saphirblau
Tidigare del i serien: Rubinröd
 
 
Farliga förmåga: Systrarna Cahill- Jessica Spotswood (2013-03-14)
Den här boken har jag hört mycket gott om i bokbloggarvärlden. Den handlar om häxor och det är alltid intressant! Genom att läsa handlingen har jag dessutom fått för mig att det är något av en historisk roman, men jag är inte helt säker.
 
Något som jag inte gillar så värst mycket är titeln. På engelska heter den Born Wicked och jag älskar det namnet. Det svenska namnet klingar inte lika vackert tyvärr. Men ännu en gång har de i alla fall behållit originalomslaget och det gillar jag.
Originaltitel: Born Wicked
 
 
 
 
Uttagningen- Maths Claesson (2013-04-15)
 
Rymden skrämde mig tidigare och jag ville helst inte tänka på den eftersom den är så stor och oändlig. Även här har Doctor Who fått mig att ändra tankebana en aning och jag tycker att rymden är intressantare nu. Den här boken handlar om en kille som vill bli rymdpilot och efter att ha läst handlingen känner jag att antingen är den superbra eller så är den inte bra alls. Intresserad blev jag i alla fall.
 
Tyvärr gillar jag varken omslaget eller typsnittet som titeln är skriven med.
 
 
 
 
 
Rebellhjärta- Moria Young (2013-04-02)
Det här är fortsättningen på Blodröd väg (som jag inte läst,förvånande va?!) och det är säkert en del av er som är intresserade av att läsa den här. Det som gjorde att jag inte riktigt orkade ta tag i den var att den var skriven på talspråk och jag har lite svårt för det. Det tar tid att vänja sig vid det, men i vissa böcker passar det bättre än vanligt språk. Som i Tystnaden i bruset av Patrick Ness till exempel. Kanske är det likadant i den här.
 
Omslaget till första boken är helt avskyvärt, enligt mig. Omslaget till andra boken är bättre, men fortfarande inte särskilt snyggt.
Originaltitel: Rebel Heart
Tidigare del i serien: Blodröd väg
 
 
 
Anna klädd i blod- Kendare Blake (2012-11-10)
Den här boken fick jag alldeles nyss reda på att den skulle släppas på svenska och det var tack vare Tessan. Jag hade verkligen ingen som helst aning om det innan, men jag blev otroligt sugen på att läsa den nu när den finns på svenska. Visst hade jag gärna läst den på engelska, men den är inte längst upp på min prioriteringslista över böcker att köpa på engelska och därför skulle den nog aldrig bli inhandlad. Därför är jag glad att den kommer på svenska.
 
Omslaget är samma som originalet,fast tyvärr kommer nog bokryggen vara lila vilket jag tycker är synd. Det är nämligen Fenix förlag som ger ut boken och om inte jag har fel har alla deras böcker lila ryggar. Tyvärr gillar inte jag lila.
Originaltitel: Anna Dressed In Blood
 
 
 
 
Den här gången var det inte lika många böcker, men jag är säker på att det kommer släppas fler imorgon eftersom jag skrev det här inlägget idag.
 
/Anna(:

RSS 2.0