Lina + rymden = Tobbe

Titel: Lina + rymden= Tobbe
Författare: Gustaf Lingmark
Sidantal: 152
Betyg: 4/10
Originalspråk: Svenska
Serie: Nej
 
Tobbe kan omöjligt förstå att han är kompis med Lina. Hon går på fester och dricker alkohol, medan Tobbe gillar rymden och blir mobbad. Hur ska Tobbe få Lina att förstå att han är kär i henne? Kanske måste han också börja gå på de fester som Lina går på. 
 
Böcker om förälskade nyblivna tonåringar som dricker alkohol för första gången är något som jag tyckte om när jag själv var nybliven tonåring, men nu för tiden måste sådana böcker innehålla något extra för att fånga mig. På sätt och vis hade den här boken något extra - den stora twisten på slutet - men för mig kom det för sent för att det skulle förändra mina tankar om resten av boken. Hade twisten kommit tidigare eller utförts på något annat sätt tror jag att jag hade kunnat gilla den här boken mer. Dock tror jag också att min ålder förstörde det hela en aning. Vissa böcker passar bättre för en viss åldersgrupp, och i det här fallet kände jag mig som en farmor som blir tvingad att lyssna på Nicki Minaj i bilen. 
 
Vid det här laget vet alla vad jag tycker om korta kapitel, eller hur? Och vet ni inte det kan jag berätta det nu. Jag älskar dem! Korta kapitel gör att man bara fortsätter och fortsätter att läsa, och innan man vet ordet av är boken utläst. Denna bok var inget undantag. Jag satte mig ner för att läsa och plötsligt var boken slut (lätt överdrift, men ni förstår poängen). Förutom de korta kapitlen så är språket väldigt lättläst, och om man skulle läsa den i skolan tror jag garanterat att de flesta skulle kunna förstå språket. 
 
De senaste åren har jag mer och mer glidit ifrån svenska ungdomsböcker (utan magiska element), och anledningen till det är mest för att jag sällan upplever att svenska ungdomsböcker har samma magiska känsla som många amerikanska eller engelska böcker. Detta kanske har något att göra med att jag själv lever i den svenska kulturen, men jag vet inte. Lina + rymden =Tobbe är enligt mig en väldigt typisk svensk ungdomsroman, och jag säger det utan några som helst värderingar. Jag älskar vanligtvis inte svenska ungdomsromaner, men det betyder inte att andra inte kan göra det. 
 
Låt oss tala om twisten igen, utan att spoila. Jag hade redan anat mig till vad twisten skulle vara, på grund av vad som stod på boken, men jag gillade det ändå. Som sagt, det är en väldigt rolig  och intressant twist, men jag hade föredragit om den hade kommit tidigare. 
 
Över lag drogs jag tyvärr inte till den här boken. En yngre Anna hade troligtvis uppskattat den mer, men äldre Anna saknade något som gjorde den här boken originell. Twisten på slutet är absolut annorlunda, men den kommer för sent för att resten av boken ska påverkas särskilt mycket av den. Men om ni gillar svenska ungdomsromaner, är lite yngre, och tror att det här skulle vara något för er så rekommenderar jag er att ge den en chans! Den har ju dessutom korta kapitel!
 
Bästa med boken: De korta kapitlen och tanken bakom twisten
Sämsta med boken: Var tyvärr inte riktigt så originell som jag hade hoppats.
 
Tack till Kikkuli förlag för rec-exet!
 
/Anna(:

Läs-A-Lot: #läsOSalot

Applåd till Anna för den superawesomiga loggan!
 
Det är dags för ännu en Läs-A-Lot! EXCITEMENT! Och denna Läs-A-Lot har dessutom en hel del bakgrundshistoria. Om jag skulle berätta hela skulle Läs-A-Loten hinna vara över innan ni hade läst färdigt det här inlägget, men lite bakgrundshistoria behövs nog ändå. Okej, då kör vi. Jag och Anna tänkte först ha en grej i februari där vi läste böcker som man hade velat läsa länge, men inte tagit tag i. Därifrån fick vi namnet Läs-OS(S) för det är det som böckerna ropar ("läs oss", alltså). Sedan skulle jag och Beate anordna en Läs-A-Lot, men visste inte riktigt hur vi skulle utveckla den. Så, varför inte slå ihop båda och göra ett riktigt OS under SPORTlovet? Det har vi nu fixat i ordning, och det kommer att bli awesome!
 
Vi som håller i det är alltså JAG, ANNA OCH BEATE
 
NÄR?: Onsdag 11 februari 00.00 - onsdag 17 februari 23.59 (pga att alla har sportlov under olika veckor)
 
TEMA FÖR LÄS-A-LOTEN: Läsa böcker man har velat läsa länge, men som man av någon anledning inte har tagit tag i. Det behöver inte vara något man skäms över, eller som har stått på hyllan länge. Det viktigaste är att man ska ha varit sugen på att läsa den ett tag! Omläsningar räknas också!
 
 
Hur går denna Läs-A-Lot till?
Vet ni hur OS går till (det vet knappt jag)? Då vet ni ungefär hur denna Läs-A-Lot kommer att gå till (minus allt skidskytte och curling)! Vi kommer att ha grenar, som i OS. Sex grenar, för att vara specifik. De första sex dagarna av Läs-A-Loten kommer det varje dag att finnas en ny gren att genomföra, och den sista dagen kommer veckans höjdpunkter visas i en liten sammanfattning! Vad det är för grenar kommer ni dock inte att få veta förrän den dag då just den grenen ska utföras. 
 
Poängen med de här grenarna är inte att man ska behöva besitta några slags övernaturliga krafter. Det viktigaste är att man är kreativ och gör sitt bästa!  Kvaliteten på det ni gör är inte det vi kommer utgå mest ifrån. Meningen med grenarna är att de ska vara roliga!
 
Som i alla OS kommer vi också att ha en guld-, en silver- och en bronsmedalj!
 
Guldmedalj: En hardback (för max 170 kr på BookDepository)
Silvermedalj: En paperback (för max 100 kr på BookDepository)
Bronsmedalj: Något trevligt pyssel från oss alla tre 
 
Under denna Läs-A-Lot kommer vi att VÄLJA de bästa bidragen, ingen lottning den här gången alltså. Detta betyder att man inte måste delta i alla grenar, men det är självklart roligt om gör det, och det ökar trots allt era chanser, för då har vi fler saker från er att bedöma.
 
Hashtaggen undrar ni? #läsOSalot. Både på Twitter och Instagram! 
 
 
Ni anmäler er genom att antingen skriva en kommentar på det här inlägget, eller genom att använda er av hashtaggen på Twitter! För att vi sedan ska hitta era bidrag till de olika grenarna kan det vara bra att ni skickar en kommentar med länken till ert inlägg. Denna kommentar skriver ni då alltså i de inlägg som kommer att komma upp varje dag om dagens gren. Det är lätt för oss att missa inlägg, så ni får se till att vi kan se era bidrag! 
 
Om det är något som är lite otydligt så är det bara att fråga!
 
Jag hoppas verkligen att ni vill delta i den här Läs-A-Loten, för jag tror att det kommer bli hur roligt och amazing som helst! Jag ser fram emot att se era kreativa kreationer!

/Anna(:

Sammanfattning av 2014

 
Hoppas att ni tycker om min lilla sammanfattning av 2014! 
 
/Anna(:

Två bilderböcker

Titel: Stjärnenatt
Författare: Jimmy Liao
 
Den här boken plockade jag upp enbart på grund av att den var fin, och besviken blev jag inte. Själva handlingen är egentligen inget storslaget, och boken berättar historien om en tjej och kille som kanske inte riktigt passar in i skolan, men som blir vänner med varandra. Medan jag läste fick jag känslan av att det var en del symbolik som jag missade, men det påverkade inte min läsupplevelse särskilt mycket.
 
Det enda jag kan säga om den här boken är att jag älskar den! Anledningen till det är först och främst den underbara tecknarstilen, men också den harmoniska berättelsen. Tecknarstilen i sig varierar väldigt mycket från sida till sida, och därför visste man aldrig riktigt vad man skulle mötas av på nästa sida. Till exempel så kan tecknarstilen på ena sidan påminna väldigt mycket om Van Goghs sätt att måla, medan det på nästa sida ser helt annorlunda ut. JAG ÄLSKADE DET! Det kändes nästan lite som att vandra genom ett konstmuseum. 
 
 
Jag kan inte annat än att rekommendera den här bilderboken/seriealbumet varmt. Det var en så himla fin historia, och bilderna var så vackra att jag blev helt varm inombords. Om ni gillar konst, vackra bilder, och mysiga berättelser så rekommenderar jag garanterat den här!
 
Titel: Mörkret längst ner
Författare: Lemony Snicket/ Jon Klassen
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Dark 
 
Den här lilla barnboken handlar i stort sett om en pojke som är rädd för mörkret, och hur han sedan handskas med sin rädsla. Själva temat och budskapet i den här bilderboken tyckte jag verkligen om, och den är perfekt för små barn! Dock tror jag att det finns en liten risk att de blir lite skrämda när de läser den här, för ärligt talat, jag blev seriöst rädd på riktigt medan jag läste den här boken. Jag är inte vanligtvis den som blir rädd medan jag läser, men jag läste den här en sen kväll, och jag levde mig in så mycket i berättelsen att jag faktiskt blev rädd. Fråga mig inte hur det gick till, inte ens Annabelle på bio lyckades ju skrämma mig.
 
Tecknarstilen i den här var dock inte riktigt min favorit. Den var lite för avskalad för min smak. Den är inte ful, men det är inte riktigt min favorit. Jag dras mer mot den stil som används i Stjärnenatt, men det är så klart en smaksak, så kanske dras ni mer mot den här stilen. 
 
Över lag tyckte jag verkligen att den här boken var superbra, hade ett väldigt bra budskap och var fin på insidan (även om det inte är min absoluta favorittecknarstil). Jag hade dock ett problem med den, och det problemet är en enda sida i boken. Det fanns nämligen en sida i boken som var helt täckt av text, och jag tyckte inte riktigt att det passade i en bilderbok för små barn. Hela boken igenom är det väldigt lite text (som ni ser på bilden nedan), och sedan kommer den där ena sidan fylld med text, och jag förstod inte riktigt det.
 
 
/Anna(:

Book Haul: JUL 2014

 
 
Enjoy!
 
/Anna(:

Bok till film-tag

För ett tag sedan (och med ett tag sedan menar jag typ några månader sedan) blev jag taggad av Beate (TAAACK!) att göra Bok till film-taggen. Och nu ska jag göra den (för ärligt, inte har ni väl fått nog av alla mina miljoner gifs redan? *host*)
 
Så, vad går det ut på? Av den som taggade mig ( i detta fall är det då Beate) har jag fått sju filmer som har adapterats från böcker, och jag ska reagera på dessa filmer genom att lägga till gifs. Precis som den där andra boktaggen jag gjorde för ett tag sedan. Därefter ska man välja ut sju egna filmer och tagga fem personer.
 
LET'S KÖRA!
Alice i Underlandet (den av Tim Burton)
  
Ella den förtrollade (inte sett)
 
 
Män som hatar kvinnor (inte sett)
 

En prinsessas dagbok 
 
 
Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann (inte sett)
 
Rubinröd (inte sett)
 
Lés Misérables (inte sett)
 
Tack ännu en gång Beate för taggen! Ingen har väl kunnat undgå att jag den senaste tiden har blivit helt förälskad i det här med att använda gifs på bloggen? Nej, tänkte väl det. 
 
Dessa taggar jag (om ni redan har gjort den så ber jag om ursäkt. Såg precis att Beate redan hade taggat flera av er, men jag orkar inte ändra):
Emelie, Anna, Elvira, Klara och Frida
 
De här filmerna vill jag att ni ska reagera på:
City of Bones 
Kalle och Chokladfabriken
Systrar i Jeans
The Shining
The Great Gatsby
När lammen tystnar
Brokeback Mountain (visserligen baserad på en novell, men who cares, det är typ världens bästa film)
 
/Anna(:

Liten parlör för älskande

Titel: Liten parlör för älskande
Författare: David Levithan
Sidantal: 213
Betyg: 6/10
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Lover's Dictionary
Serie: Nej
 
Genom ett lexikon berättas två personers kärlekshistoria. Det berättas både om hur underbar kärleken kan vara, men också hur smärtsam. 
 
Som alltid är jag lite sen att hoppa på tåget när det kommer till populära författare, och David Levithan är inget undantag. Jag har visserligen läst en bok som han skrev tillsammans med John Green, men det här är den första bok jag har läst som endast han har skrivit. Min fruktan har alltid varit att Levithan ska påminna för mycket om John Green i stilen, och efter att ha läst den här boken (och även Dash och Lilys utmaningsbok i december) känner jag att jag delvis hade rätt. 
 
Problemet som jag har med både Green och Levithan är deras sätt att skapa karaktärer. Väldigt ofta har deras karaktärer väldigt annorlunda personlighetsdrag eller fritidsintressen - vilket är jätteroligt - men medan jag läser om dem känner jag sällan sympati för karaktärerna. Jag bryr mig helt enkelt inte om vad som händer med dem, och det leder i längden till att handlingen sällan lyckas fånga mig helt och hållet. 
 
Konceptet i den här boken är däremot FANTASTISKT. Så himla smart att bygga upp det som en ordbok där varje litet textstycke hör till ett speciellt ord. Levithan nämner också under bokens gång att när man träffar människor i verkligheten så är det sällan som i böckernas värld där man lär känna personerna i kronologisk ordning, och jag älskar att han därför har byggt upp sin bok med textstycken som inte kommer i kronologisk ordning. I ett textstycke kan man få läsa om något fruktansvärt som har hänt, men man har ingen aning om vad det är. När man sedan läser vidare får man små hintar om saker som har hänt tidigare som har lett fram till det hemska. Det skapade en väldigt realistisk och unik historia, för ärligt, hur ofta får man reda på någons livshistoria från födsel till nutid i kronologisk ordning?
 
Levithans språk föredrar jag nog faktiskt över John Greens, om vi nu ändå ska fortsätta att jämföra dem. Levithan levererade ibland några riktigt genomtänkta meningar som jag verkligen kunde relatera till och hålla med om. När jag läser John Greens böcker får jag ofta känslan av att han försöker för mycket med sitt språk, men den känslan fick jag inte direkt med Levithan. Levithan har inte riktigt den sortens språk som jag faller pladask för - jag tycker fortfarande att det känns lite väl konstlat ibland - men jag förstår varför många andra älskar det. 
 
Som sagt, konceptet var otroligt coolt, men tyvärr föll boken på att jag inte riktigt kunde känna något för karaktärerna. Man lärde inte känna dem otroligt mycket, men för mig är inte det ett måste så länge man känner sympati för dem, tyvärr gjorde jag inte det heller... Det är dock många som älskar den här boken, så om ni tycker att den verkar intressant rekommenderar jag att ni ger den en chans! Det var absolut inte en dålig bok, men inte riktigt min kopp te. 
 
Bästa med boken: Otroligt intressant och unikt koncept! 
Sämsta med boken: Kände inget för karaktärerna och det gjorde att resten av boken föll ganska platt.
 
/Anna(:
 

Två seriealbum

Titel: Sword Princess Amaltea 2
Författare: Natalia Batista
Sidantal: 169
Originalspråk: Svenska
Serie: Sword Princess Amaltea (#2)
 
I andra boken om Amaltea fortsätter historien om världen där könsrollerna är ombytta, och där det är kvinnorna som styr. Amaltea fortsätter sitt uppdrag med att försöka återföra prinsen hem. 
 
Under läsningen av första boken i den här serien kände jag mig lite kluven . Å ena sidan tyckte jag att konceptet med de ombytta könsrollerna var fantastiskt, men å andra sidan var handlingen inte särskilt intressant eftersom den följde samma sagostruktur som man har sett så många gånger tidigare (jag förstod att det var viktigt för att man verkligen skulle förstå, men det blev lite ointressant). Nu i den andra boken utvecklas dock handlingen och blir något mer än bara en vanlig saga, så därför kan jag nu stolt säga att jag älskar den här serien!
 
Precis som den första boken är även den här superintressant när det kommer till könsrollerna. När man läser den här boken förstår man verkligen hur mycket vårt samhälle faktiskt fortfarande hänger kvar vid gamla könsroller och stereotyper. Jag älskar den här idén (om ni inte har förstått det)!
 
Som sagt, handlingen i den här boken är mycket mer unik, och det hände en hel del väldigt roliga saker! När jag läste den ville jag helst inte lägga ifrån mig den, och när jag hade avslutat den ville jag helst bara ha del tre direkt (så, när kommer den?).
 
Tecknarstilen tycker jag också verkligen om! Mangastilen brukar vanligtvis inte vara min favorit, men den här gillar jag! Den är vacker, men också humoristisk emellanåt. 
 
Om ni inte kände er helt och hållet övertygade av den första boken rekommenderar jag att ni trots det testar det andra seriealbumet (mangan?) eftersom handlingen utvecklas väldigt mycket och blir tusen gånger mer intressant!
 
 
 Titel: Jakasta: Döden är min mamma 
Författare:  Davide Cali, Ninie
Sidantal: 38
 
Jakastas mamma jobbar åt döden, och hämtar de folk vars tid i livet är ute. Det är dock inte det lättaste att ha en mamma med det här yrket när man bara är en liten flicka och fortfarande går i skolan. 
 
Det här seriealbumet har världens coolaste koncept, och det hade kunnat bli så bra. Det började dessutom väldigt bra, men sedan gick det dock ganska snabbt utför. 
 
I början fick man se scener från mammans jobb, och hur deras hem var inrett, och kreativiteten i det fick mig att jubla på insidan. Tyvärr förstördes konceptet med en ganska löjlig handling som jag inte alls fastnade för. Mamman fastnade på att fånga en speciell person, och det hade kunnat bli intressant om det hade gjorts annorlunda, men nu blev det istället bara en ganska tråkig och intetsägande handling. 
 
Däremot gillade jag tecknarstilen väldigt mycket, på grund av att den var väldigt färggrann och mysig.
 
Det här seriealbumet hade mycket potential, men allt lyckades tyvärr bli ganska platt och tråkigt. Om del två skulle släppas skulle jag nog dock ändå plocka upp den, eftersom boken är så kort och konceptet fortfarande har potential.
 
/Anna(:

Lästa böcker 2015

Den här listan kommer att uppdateras under året med böcker som jag har läst.
 
(O) = omläsning
 
Januari: 
1. The Mythology of Supernatural - Nathan Robert Brown
2. Hålet - Øyvind Torseter (bilderbok)
3. Saga (#1) - Brian K. Vaughan, Fiona Staples (seriealbum)
4. Lina + rymden = Tobbe - Gustaf Lingmark
5. The Perks of Being a Wallflower - Stephen Chbosky
6. Locke & Key: Welcome to Lovecraft (#1) - Joe Hill, Gabriel Rodriguez (seriealbum)
 
Februari:
7. Vild - Cheryl Strayed
8. This Moose Belongs To Me - Oliver Jeffers (bilderbok)
 
Mars:
9. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban - J.K Rowling
10. Dolken från Tunis - Agatha Christie
11. The Lightning Thief - Rick Riordan (O)
 
April:
12. Fangirl - Rainbow Rowell
13. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe - Benjamin Alire Sáenz
 
Maj:
14. Eld - Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren (ljudbok) (O)
15. Dödssynden - Harper Lee
16. Nyckeln  - Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg (ljudbok + vanlig bok) 
 
Juni:
17. Reptilrummet - Lemony Snicket (O)
18. Hemsökt: Älska dig till döds (#1) - Meg Cabot
 
Juli:
19. Lumberjanes (#1) - Stevenson, Ellis, Waters, Allen (seriealbum)
20. Systrar i jeans - Ann Brashares (ljudbok) (O)
 
Augusti:
21. Åttio dagar gul - Vina Jackson
 
September:
22. Harry Potter and the Goblet of Fire - J.K. Rowling
23. Yay, you! - Sandra Boynton (bilderbok)
24. Piraterna i huset intill - Johnny Duddle (bilderbok)
25. Hallå, boken åt upp min hund! - Richard Byrne (bilderbok)
26. Half Bad: Ondskans son - Sally Green
27. Ett vattentätt alibi - Agatha Christie (novell)
28. Vincent - Barbara Stok (seriealbum)
29. Kyssen - Merethe Lindstrom (novell)
 
Oktober:
30. Spökhanden - Selma Lagerlöf (novell)
31. Locke and Key: Welcome to Lovecraft (#1) - Joe Hill, Gabriel Rodriguez (O) (seriealbum)
32. Locke and Key: Head Games (#2) - Joe Hill, Gabriel Rodriguez (seriealbum)
33. Eric - Shaun Tan (bilderbok)
34. Tjänsteanden - Selma Lagerlöf (novell)
35. Through the Woods - Emily Carroll (serialbum
36. Huset Ushers undergång - Edgar Allan Poe (novell)
37. Wytches - Scott Snyder, Jock (seriealbum)
 
November:
38: Prinsessan som inte ville leka - Astrid Lindgren (novell)
39. Sword Princess Amaltea 3 - Natalia Batista (seriealbum)
40. The Amazing Book is Not on Fire - Dan Howell, Phil Lester
 
December:
41. Den blå pelargonen - Agatha Christie (novell)
42. Chocken efter fallet - Nathan Filer
 
 
 
Senast uppdaterad: 2015-12-31

RSS 2.0